«Η θέση μας για το σκάνδαλο Novartis είναι γνωστή. Ολα στο φως με ανεπηρέαστη την Δικαιοσύνη», τονίζει το ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής «για να αποκαλύψουν τη σκευωρία τύπου 1989». Η Χαριλάου Τρικούπη καταγγέλλει πως «είναι ντροπή να μην κάνει την αυτοκριτική του ο κ. Τσίπρας για την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στη δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, στο ύψος που παραμένει και μέχρι σήμερα με 3 χρόνια διακυβέρνησής του».

Για τη Φώφη Γεννηματά, ωστόσο, σημασία δεν έχει μόνο η διερεύνηση της ανάμειξης των προσώπων που περιέχονται στη δικογραφία που έφθασε στη Βουλή αλλά η διερεύνηση να συνεχιστεί και για την περίοδο μετά το 2105. «Είναι βαθιά υποκριτικό το να μην αποδέχεται στην Προανακριτική την εξέταση των ευθυνών των υπουργών του, οι οποίοι το 2015 «ξέχασαν» να εκδώσουν δελτίο τιμών φαρμάκων, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων», είναι το δικό της μήνυμα.

Το Ποτάμι. Για «μικροπολιτικά παιχνίδια» έκανε λόγο το Ποτάμι, το οποίο επίσης θα υπερψηφίσει την Προανακριτική, με τη Σεβαστουπόλεως να τονίζει πως ο Πρωθυπουργός «προφανώς τα λέει για να τα ακούει ο ίδιος και οι υπουργοί του, γιατί είναι ακριβώς αυτά που δεν κάνουν. Παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη και στο ανακριτικό έργο και δεν σέβονται την ανεξαρτησία των θεσμών. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι τα μικροπολιτικά παιχνίδια, κι όχι η πλήρης διαλεύκανση του σκανδάλου που επιζητούν οι πολίτες».

Ο Περισσός. Το ΚΚΕ από την πλευρά του θα ψηφίσει στη Βουλή τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis και, όπως λέει, θα συμβάλει «όσο περνάει απ’ το χέρι του» για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, πως υψηλόβαθμα στελέχη του Περισσού επιμένουν παράλληλα να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν και σημειώνουν πως δεν τρέφουν αυταπάτες πως το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο. Eξάλλου, ως αιτία της κρίσης και των λαϊκών προβλημάτων δεν βλέπουν τη διαφθορά αλλά την ίδια την δομή του συστήματος.