Πριν από λίγες ημέρες διέγραψε έναν βουλευτή του. Κι έτσι, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του έχει χάσει δύο μέλη της. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μέσα στο Ποτάμι υπάρχει κάτι σαν κεντροαριστερό μπλοκ που τον πιέζει να συνεργαστεί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη προκειμένου να επιβιώσουν όλοι εκλογικά. Τα ποταμικά ποσοστά στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν προκαλέσει ήδη συζητήσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών διαδρομιστών για το κατά πόσο θα αντέξει μέχρι τις επόμενες κάλπες. Ο Σταύρος Θεοδωράκης όμως κατά βάθος δεν ανησυχεί. Αναγνωρίζει, λέει, το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί και συνεχίζει να πιστεύει ότι εκείνος και τα στελέχη του έχουν πολλά να προσφέρουν, μιας και διαφέρουν από τους «παλιούς». Και για να στηρίξει το επιχείρημά του φέρνει ως παράδειγμα την πρωτοβουλία που θα πάρει την Τρίτη, στο ραντεβού που έχει κανονίσει με τον Πρόεδρο της Βουλής. Η Σεβαστουπόλεως έχει επεξεργαστεί το δικό της σχέδιο που αφορά έναν νέο διαγωνισμό για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και τότε σκοπεύει να το παρουσιάσει. Οσο για τον πρώην πια βουλευτή του, Ιάσονα Φωτήλα; Παρότι εκείνος υποστηρίζει δημόσια ότι δεν έχει έλθει σε επαφή με ανθρώπους της Πειραιώς, ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς τη ΝΔ για νέου τύπου αποστασία και τον αχαιό πολιτικό για καιροσκοπισμό. Διαβάζοντας μάλιστα κανείς πίσω από τις γραμμές των απαντήσεών του διακρίνει την επιμονή του στην άρνηση οποιασδήποτε προεκλογικής συμμαχίας. Ωστόσο, δηλώνει παρών στην περιλάλητη ανασυγκρότηση του μεσαίου χώρου. Με τους δικούς του όμως όρους και πιθανότατα χωρίς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Στάση που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μήνυμα προς κάποιους στην κεντροαριστερή όχθη του κόμματος του.

Ας αφήσουμε τα εισαγωγικά. Πόσο βέβαιος είστε ότι Το Ποτάμι θα κατέβει στις επόμενες εκλογές;

Απολύτως βέβαιος.

Οι δημοσκοπήσεις σήμερα δείχνουν ότι το κόμμα σας δεν πιάνει το όριο του 3%.

Η συνολική εκλογική μας επιρροή στις δημοσκοπήσεις, αυτό που κάποιοι λένε και δυνητική ψήφο, είναι κοντά στο 10%. Οταν λοιπόν έρθει η ώρα των εκλογών αυτό το 10% θα κληθεί να απαντήσει: πρέπει να έχει ρόλο Το Ποτάμι στην επόμενη Βουλή; Και, πιστέψτε με, οι περισσότεροι θα πουν «ναι» κι ας μη μας ψηφίζουν σήμερα στις δημοσκοπήσεις.

Πάντως, προς το παρόν αυτό που βλέπουμε είναι το 2%. Κάνοντας την αυτοκριτική σας, έχετε ευθύνη γι’ αυτή την πτώση; Τι θα μπορούσατε να έχετε κάνει διαφορετικά;

Η ευθύνη είναι πάντα των αρχηγών. Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά, αλλά όταν φτιάξαμε το κίνημά μας δεν μας έδωσε κανείς κάποιο μάνιουαλ. Και τα παλιά προσπέκτους των παλιών κομμάτων, είπαμε να μην τα αντιγράψουμε.

Ηδη όμως έχετε χάσει δύο βουλευτές. Θα επιμείνω. Τι πήγε λάθος;

Το Ποτάμι δημιουργήθηκε με αυτοοργάνωση. Δεν έβαλα υποψήφιους τους συγγενείς μου ή τους κολλητούς μου. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπήκαν άνθρωποι που απλώς δήλωσαν Ποτάμι. Είχαμε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε δύο χρόνια. Και δεν έχει εφευρεθεί ακόμη το μηχάνημα που εντοπίζει τους καιροσκόπους.

Διαγράψατε τον Φωτήλα γιατί επέμενε στη συνεργασία με τη ΝΔ. Θα διαγράψετε και εκείνους που θα ήθελαν να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ;

Να σας διορθώσω. Κανείς δεν διαγράφεται επειδή προτείνει μια συνεργασία. Ο Φωτήλας πρότεινε την ένταξή μας στη ΝΔ! Είπε επί λέξει «σκέφτομαι να πάω στη ΝΔ» και μας κάλεσε όλους να τον ακολουθήσουμε λέγοντας ότι Το Ποτάμι δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης. Είναι αστείο αλλά και συνάμα προσβλητικό γι’ αυτούς που σε όλη την Ελλάδα δίνουν τη μάχη για Το Ποτάμι. Μάχη χωρίς μισθό βέβαια. Σκεφτείτε τους εθελοντές στην Αχαΐα που αγωνίστηκαν για να κερδίσουμε την έδρα και τώρα ακούνε τον βουλευτή τους να τους λέει «τελειώσατε, εγώ πάω στη ΝΔ».

Ο γραμματέας Οργανωτικού του Ποταμιού μίλησε για «υποσχέσεις, εξαγορές και παλαιοκομματικές πρακτικές», δείχνοντας προς το μέρος της ΝΔ. Βαρύ δεν είναι; Τι στοιχεία έχετε;

Οταν ένα κόμμα εξουσίας κλείνει το μάτι σε έναν βουλευτή μικρού κόμματος, «φύγε, ανεξαρτητοποιήσου και εμείς θα σε ξαναβγάλουμε βουλευτή», εσείς πώς θα το χαρακτηρίζατε;

Πιστεύετε δηλαδή ότι έχει δοθεί υπόσχεση στον Ιάσονα Φωτήλα ότι θα είναι στις λίστες της ΝΔ;

Βεβαίως. Και εδώ θα είμαστε για να δείτε αν έχω δίκιο ή όχι.

Τελικά με ποιον είναι πιο κοντά Το Ποτάμι; Με το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά ή με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Το Ποτάμι προσπαθεί να είναι κοντά στους νέους, κοντά στους ανθρώπους της δουλειάς και όχι κοντά σε κάποιο άλλο κόμμα. Αλίμονό μας αν το άγχος μας είναι αν θα αρέσουμε στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ ή στον ΣΥΡΙΖΑ. Εχουμε πολλές διαφορές με όλους τους «παλιούς». Οι συνταγές τους μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Είναι όλα αυτά που εφαρμόζουν και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σήμερα. Κομματικό κράτος, λαϊκισμός και άγιος ο Θεός.

Ναι, αλλά τόσο εσείς όσο και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ομονοείτε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν τα πάει καλά, για να το πω κομψά. Τι σας εμποδίζει λοιπόν να συνεργαστείτε.

Το να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η μισή λύση στο πρόβλημα της χώρας. Η άλλη μισή είναι ποιοι θα έρθουν και κυρίως με τι σχέδιο θα έρθουν.

Δεν σας πείθει δηλαδή η Συμφωνία Αλήθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ΝΔ για το Δημόσιο, για να σας φέρω ένα παράδειγμα, λέει «αξιολόγηση». Τελεία. Εμείς λέμε. Αξιολόγηση αλλά και απομάκρυνση των κομματικών εγκαθέτων. Μείωση του Δημοσίου. Προτείνουμε να πάψουν τα πολιτικά γραφεία των υπουργών να είναι δημόσιες υπηρεσίες. Για όλα αυτά δεν θα σας μιλήσει ποτέ κανένα κόμμα εξουσίας, γιατί φοβούνται μη δυσαρεστήσουν τους κομματικούς στρατούς που σέρνουν μαζί τους. Εμείς όμως μιλάμε και θα μιλάμε. Είμαστε μόλις δυόμισι χρονών και έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα ξεκάθαρο στίγμα. Μας ακούει κάποιος και λέει «αυτό είναι Το Ποτάμι»! Ρωτήστε και τον Βουλαρίνο.

Φταίει η Φώφη Γεννηματά που δεν συνεργαστήκατε με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ή δεν είναι θέμα προσώπων;

Πάντα είναι και θέμα προσώπων. Εμείς δεν θέλαμε να γίνουμε συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ και η κυρία Γεννηματά δεν ήθελε να μπει στην περιπέτεια της εκλογής από τη βάση. Νιώθει ασφαλής με τον μηχανισμό της στο κόμμα της. Η εποχή όμως απαιτεί καθαρές λύσεις και όχι αναπαλαίωση. Και κυρίως απαιτεί ένα κίνημα που θα έχει χώρο για νέα πρόσωπα. Αυτά θα μας έδιναν δυναμική και όχι οι μεταξύ μας αγκαλίτσες.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε να ενώσετε τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Δεν θα ήταν αυτό ένα βήμα;

Ενα βήμα για να γίνουμε όλοι ΠΑΣΟΚ; Ισως. Ομως, αυτό είναι που θέλει η κοινωνία; Ο κόσμος θέλει να φύγουμε μπροστά και όχι να γυρίσουμε στα εικονίσματα του παρελθόντος. Αφήστε που αν κάναμε κάτι τέτοιο θα προσφέραμε ένα μεγάλο δώρο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι φωνές της αντιπολίτευσης στη Βουλή θα μειώνονταν κατά μία.

Εχουν τελειώσει λοιπόν οι διεργασίες για κάτι νέο στον χώρο του Κέντρου;

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει αποχωρήσει, αλλά υπάρχει κόσμος και μέσα στο ΠΑΣΟΚ που επιμένει. Εμείς λοιπόν είμαστε εδώ. Χωρίς μικροκομματικά παιχνίδια, χωρίς διαρροές και σου ‘πα μου ‘πες, μπορούμε να δώσουμε λύση. Να σχεδιάσουμε αυτό που έχει ανάγκη η προοδευτική κοινωνία. Και να καλέσουμε όλους τους Ελληνες να αποφασίσουν για την ηγεσία του.

Το Ποτάμι έχει πια εννέα βουλευτές. Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας το επόμενο χρονικό διάστημα;

Οι προτεραιότητες που είχαμε πάντα. Σύγκρουση με τον λαϊκισμό και τις

συντηρητικές νοοτροπίες. Να βγάλουμε τα εμπόδια από τον δρόμο της νεολαίας. Να απελευθερώσουμε την κοινωνία, την παιδεία, το δημόσιο από το κομματικό κράτος.

Ολο και πιο συχνά τώρα τελευταία λέτε ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συμπεριφέρονται ως καθεστώς. Δεν είναι υπερβολικός χαρακτηρισμός για μια κυβέρνηση ενάμιση χρόνου;

Οι ίδιοι πάντως το θεωρούν κατόρθωμα. Η κυβερνητική τους εφημερίδα κρέμασε προχθές στα μανταλάκια την προσωπική ζωή ενός δικαστή επειδή τον θεωρούν αντίπαλό τους. Ο αυριανισμός ξανάρχεται. Στο γραφείο της κυβερνητικής εκπροσώπου, στο υπουργείο Αμυνας… μισθοδοτούν ακροδεξιά αποβράσματα για να βρίζουν Το Ποτάμι και όσους άλλους θεωρούν εχθρούς.

Ακροδεξιά αποβράσματα;

Ναι. Γιατί σας φοβίζουν οι λέξεις; Ενας ακροδεξιός δεν παύει να είναι ακροδεξιός επειδή τον μισθοδοτεί αριστερός υπουργός. Ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δυσανασχετούν με αυτές τις παρακρατικές συμπεριφορές. Το θέμα όμως είναι ότι συνεχίζονται. Και στα ΜΜΕ θέλουν μόνο τέσσερα κανάλια, θέλουν να κλείσουν εφημερίδες και να ανοίξουν δικές τους, με υπάκουους δημοσιογράφους που θα τους κάνουν μόνο αγιογραφίες, ενισχύουν και τα κομματικά τους σάιτ. Λεφτά προφανώς υπάρχουν.

Ο Νίκος Παππάς είπε ότι αν καταπέσει ο νόμος θα επέλθει χάος.

Ο Παππάς κάνει λες και θα του πάρουν το τρενάκι του. Το Ποτάμι από την αρχή έχει κάνει μια άλλη πρόταση για την τηλεόραση. Την Τρίτη θα την παρουσιάσω αναλυτικά στον Πρόεδρο της Βουλής και θα τη στείλουμε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι ίσως και η μόνη διέξοδος αυτή τη στιγμή.

Τι προτείνετε δηλαδή; Να γυρίσουμε στο προηγούμενο καθεστώς;

Αυτά τα προτείνουν τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει. Εμείς μιλάμε για διαγωνισμό που θα φέρει λεφτά στα δημόσια ταμεία χωρίς να στραγγαλίζουμε την πολυφωνία. Πολλές άδειες – πολλοί εργαζόμενοι. Και κάθε χρόνο τα κανάλια για να ανανεώσουν την άδειά τους από το ΕΣΡ θα έχουν την υποχρέωση να παρουσιάζουν στοιχεία ότι πληρώνουν φόρους, εισφορές, τέλη και εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Η πρότασή μας φέρνει αμέσως στα δημόσια ταμεία περί τα 100 εκατ. και σε μια δεκαετία 300. Αλλά τις λεπτομέρειες θα τις δείτε την Τρίτη.

Πότε μιλήσατε τελευταία φορά με τον Τσίπρα;

Νομίζω ότι πάνε αρκετές εβδομάδες.

Και με τον Μητσοτάκη;

Νομίζω ότι πάνε λίγες εβδομάδες.