Στην παραδοχή ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν μόνο μετά από συμφωνία προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ στον ΑΝΤ1. Όπως είπε θα ανοίξοουν είτε «με μια συμφωνία που δεν θα είναι βιώσιμη, αν ψηφίσει ο κόσμος «ναι». Αν ψηφίσει ο λαός «όχι» την επόμενη μέρα θα είμαι στις Βρυξέλλες και θα υπογράψω συμφωνία».

Επιχειρώντας μάλιστα να διασκεδάσει τους φόβους, έσπευσε να προσθέσει: «Να μην ανησυχεί ο κόσμος θα έχουμε συμφωνία σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα»

Αναφερόμενος στην πεντάμηνη διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός είπε:

«Έκανα πολλά βήματα πίσω από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, διότι έπρεπε να παντρέψουμε τον σεβασμό στη δημοκρατία με τους κανόνες που διέπουν την ΕΕ.

Και αποδέχθηκα πρωτογενή πλεονάσματα, αποδέχθηκα μέτρα λιτότητας, αλλά έβαλα τη δική μας οπτική. Δεν μπορούσα όμως να αποδεχθώ και μέτρα υφεσιακά και καμία προοπτική για το χρέος».

Ο κ.Τσίπρας, εμμένονταςστη θέση του για ψήφο στο «όχι» είπε: «Εμείς θα κάνουμε το παν για να μην πατήσει κανένας τη σκανδάλη. Οσο υψηλότερο είναι το όχι, τόσο καλύτερη συμφωνία θα πετύχουμε την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτή είναι η βαθιά μου πεποίθηση. Φτάσαμε στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης. Τη σφραγίδα θα την βάλει ο ελληνικός λαός», είπε ο κ.Τσίπρας, σπεύοντας να προβλέψει ότι «θα δοθεί ένα μεγάλο «όχι» που θα προκαλέσει σεισμό στην Ευρώπη».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «σο ισχυρό όχι θα μας βοηθήσει να φτάσουμε γρήγορα σε μια συμφωνία με βιώσιμους όρους. Είμαι ανοιχτός σε παραχωρήσεις αν είναι η συμφωνία να δώσει διέξοδο και να σταματήσει τη συζήτηση για το Grexit. Θέλουμε να μείνουμε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο με μια βιώσιμη συμφωνία, δεν θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη ως μια αποικία».

Στην περίπτωση του «ναι» ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Αντένα σημείωσε ότι η επιλογή του λαού θα είναι απολύτως σεβαστή, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος, εκ του ρόλου του, θα παραμείνει ο θεσμικός εγγυητή και θα κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες. «Βεβαίως εμείς δεν κινούμαστε με βάσεις τις δικές μας επιθυμίες αλλά με βάση το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα θα εφαρμόσουμε. Αμέσως η επιθυμία του ελληνικού λαού θα γίνει νόμος. Εγώ θα παραμείνω εκ του ρόλου μου ο θεσμικός εγγυητής και θα κινήσω τις απαραίτητες διαδικασίες. Θα παραμείνω θεσμικός εγγυητής της εφαρμογής του Συντάγματος και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες εκείνες που προβλέπει το Σύνταγμα μέσα από τη συνεννόηση και με τα συλλογικά όργανα του κόμματος μου αλλά και μέσα από τη συνεννόηση με τους πολιτειακούς παράγοντες και τα άλλα κόμματα.

Η χώρα έχει και Σύνταγμα και διαδικασίες. Και αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε πραξικόπημα, δίνουμε το λόγο στο λαό. Αυτό είναι πραξικόπημα; Όλοι οι προηγούμενοι ερήμην του λαού αποφασίζανε να κάνουν άλλα από αυτά τα οποία ψηφίστηκαν. Και να σας πω κάτι άλλο;

Οι δοτές κυβερνήσεις είναι πραξικοπήματα. Θυμηθείτε τι έλεγε ο κ. Σαμαράς όταν εγώ έδινα τη μάχη και ήμασταν κοντά σε συμφωνία, που έλεγε πάρτε συμφωνία και παραιτήσου να την υλοποιήσει δοτός πρωθυπουργός όπως ο Παπαδήμος. Αυτά είναι πραξικοπήματα».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι: «Αυτό το δημοψήφισμα έχει αργήσει πέντε χρόνια, ο ελληνικός λαός γνωρίζει γιατί θα κληθεί να ψηφίσει αυτή την Κυριακή».