Δύο ώρες διήρκεσε η νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Λατινικής Αμερικής, στις Βρυξέλλες.

«Αποφασίσαμε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για να γεφυρωθούν οι διαφορές που απομένουν», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της συνάντησης.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συνάντηση έγινε, όπως πάντα, σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα.

«Νομίζω ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δοθεί βιώσιμη λύση στην Ελλάδα, καθώς και η δυνατότητα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή, με ασφάλεια, με ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο σε μια προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη».

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι η τριμερής συνάντηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφορών που υπάρχουν, με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας η οποία θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος

Κανένα σχόλιο δεν έκαναν κατά την έξοδό τους η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ.

Εντούτοις, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να εντατικοποιηθούν.

«Συμφωνήθηκε ομοφώνως ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν με μεγάλη ένταση» δήλωσε ο γερμανός εκπρόσωπος.

Τι προηγήθηκε

«Φυσικά θα συναντήσω τον Αλέξη Τσίπρα αν εκείνος το θελήσει» δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Λατινικής Αμερικής, στις Βρυξέλλες.

«Οπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος» είπε η Μέρκελ, ερωτηθείσα από δημοσιογράφο για την προοπτική συμφωνίας με την Ελλάδα.

«Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Το μήνυμα στην Αθήνα θα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις με τους τρεις Θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν» πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η Ανγκελα Μέρκελ συναντήθηκε και αντάλλαξε χειραψία με τον Αλέξη Τσίπρα κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου.

Ασπασμός Γιούνκερ – Τσίπρα

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επιφύλαξε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (ο οποίος την Κυριακή είχε κατηγορήσει τον Τσίπρα ότι διαστρέβλωσε τα λεγόμενά του).

Οταν έφτασε στον τόπο της συνεδρίασης, τον χαιρέτισε θερμά και ήταν ένας από τους λίγους Πρωθυπουργούς που ο Γιούνκερ φίλησε.

Ολάντ: «Να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις»

Ανοικτό άφησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ του ιδίου, της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Αν, στο περιθώριο, μπορούμε με την κυρία Μέρκελ, όπως και με άλλους αρχηγούς κρατών και με τον κ. Τσίπρα να συζητήσουμε (το θέμα της Ελλάδας) θα το κάνουμε», είπε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

Ο Φρανσουά Ολάντ έκανε έκκληση να «επιταχυνθούν» και να «ολοκληρωθούν» γρήγορα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

«Δεν έχουμε παρά μόνο ένα μήνυμα: τώρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, να μην καθυστερούμε, να μην σκεφτόμαστε λύσεις που θα ήταν κακές και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ευρωζώνη», είπε ο γάλλος πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Να δουλέψουμε, να προχωρήσουμε γρήγορα και να καταλήξουμε σε συμφωνία», επανέλαβε.

Το θρίλερ της συνάντησης

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ εξελίχθηκε σε θρίλερ.

Μετά τις αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες της Τρίτης για το κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί ή όχι η τριμερής, νέα φημολογία ήλθε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Τετάρτης, σύμφωνα με την οποία τέτοιο ραντεβού δεν έχει προγραμματιστεί.

Η εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελάριου,Κριστιάνε Βιρτς,δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει θέσει όρους για να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα ωστόσο η ίδια είπε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν η συνάντηση θα γίνει.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την καγκελάριο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν υπάρξει σχετικό αίτημα από τον έλληνα Πρωθυπουργό, παρόλο που η γερμανίδα καγκελάριος δεν σχεδιάζει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί του κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η εκπρόσωπος της καγκελαρίου, απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς ότι η Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος σε σχέση με το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι υπάρχει μεταξύ τους στενή συνεργασία και εμπιστοσύνη.

Λίγο αργότερα, ελληνική πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας.

Πρόσθεσε όμως ότι «μόνο εάν υπάρχει έδαφος, θα γίνει συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Μέρκελ».

Με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένες πηγές απαντούν στις δηλώσεις της εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βίρτς ότι «μία συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και την γερμανίδα καγκελάριο, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν υπάρξει αίτημα από τον έλληνα Πρωθυπουργό, παρόλο που η καγκελάριος δεν σχεδιάζει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί του».

Παράταση του προγράμματος στήριξης

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε την Τετάρτη ότι μια παράταση του δεύτερου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας είναι θεωρητικά δυνατή, ωστόσο τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσει κανείς για μια τέτοια κίνηση.

«Ναι, φυσικά. Θεωρητικά είναι δυνατόν. Έχουμε ήδη παρατείνει αυτό το πρόγραμμα δύο φορές, τον Δεκέμβριο και πρόσφατα έως τις 30 Ιουνίου» δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παράτασης.

«Ωστόσο, το θέμα αυτό δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα. Η προσοχή επικεντρώνεται στο να επιτευχθεί μια επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος έως τα τέλη του μήνα. Αυτές οι συνομιλίες διεξάγονται. Μιλάμε για την ουσία, για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων του προγράμματος. Η όποια συζήτηση για την παράταση του προγράμματος είναι αυτή τη στιγμή άστοχη» πρόσθεσε.