Το πέρασμα στην εαρινή ισημερία δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τις σχέσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες, όπου η ανησυχία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων των ελληνικών Αρχών με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών εξακολουθεί να είναι διάχυτη.

Επισήμως οι κοινοτικοί παράγοντες δεν παύουν να δηλώνουν πως εξακολουθούν να ευελπιστούν ότι τελικώς θα βρεθούν οι κοινοί τόποι συνεννόησης οι οποίοι θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο επίπεδο των εμπειρογνωμόνων και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των δανείων έπειτα από σχετική απόφαση του Eurogroup.

Ανεπισήμως όμως στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνουν πως οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στην Αθήνα δεν έχουν ακόμη πλήρη πρόσβαση στα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ οι συνάδελφοί τους στις Βρυξέλλες δεν έχουν την πλήρη εικόνα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί να προωθήσει στο εγγύς μέλλον η κυβέρνηση.

Την ενόχλησή του εξέφρασε άλλωστε χθες, εμμέσως πλην σαφώς, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας ότι τα οικονομικά επιτελεία εργάζονται νυχθημερόν και επτά ημέρες την εβδομάδα, αλλά «τα πράγματα δεν είναι απλά».

Ενώπιον αυτής της κατάστασης οι θεσμικοί εκπρόσωποι των δανειστών, πρωτίστως δε αυτοί του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τηρούν άκαμπτη στάση και αρνούνται να βεβαιώσουν πως οι διαπραγματεύσεις βαδίζουν προς την ολοκλήρωσή τους. Ετσι προς το παρόν δεν είναι σαφές αν και πότε θα συντάξουν την έκθεσή τους προς τα οικονομικά επιτελεία των χωρών της ευρωζώνης, ούτε βεβαίως πότε θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομίας για να πουν τον τελευταίο λόγο.

Την ούτως ή άλλως θολή εικόνα των ελληνικών διαθέσεων επιδεινώνουν, τέλος, και οι εκτεταμένες αμφιβολίες των εκπροσώπων των δανειστών ως προς τη συνοχή και τη δομή της ελληνικής αντιπροσωπείας που διαπραγματεύεται μαζί τους.