Ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τα ξημερώματα της Παρασκευής, τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στην οποία συζητήθηκε το πακέτο Γιούνκερ ύψους 315 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη.

«Το πακέτο Γιούνκερ είναι φιλόδοξο και άμεσα υλοποιήσιμο και όλοι το χαιρετίσαμε ως ένα πακέτο με πολιτικό συμβολισμό και ως πρωτοβουλία που δείχνει την στροφή της Ευρώπης από μία περίοδο ύφεσης προς την ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μία νέα περίοδο για την ΕΕ κατά την οποία η ανάπτυξη θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ακόμη ότι «το τρίπτυχο δημοσιονομική προσαρμογή, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις δεν είναι το σωστό τρίγωνο χωρίς το τρίτο σκέλος, δεν θα ήταν σωστή η πολιτική και δεν θα ήταν ανταγωνιστική η Ευρώπη στο μέλλον.

»Το πακέτο Γιούνκερ σηματοδοτεί επίσης την προστιθέμενη αξία του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα σε τομείς που δεν θα μπορούσε και δεν θα τολμούσε να επενδύσει.

»Εν αντιθέσει με τα ΕΣΠΑ μιλάμε για δάνεια και για ανάληψη ρίσκου από την ΕΕ για δάνεια που διαφορετικά δεν θα δίνονταν.

«Στόχος για την Ελλάδα τα ώριμα μεγάλα έργα»

»Το τελευταίο διάστημα έχει υπολογιστεί ότι από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 430 δισ. οι επενδύσεις και έχει περιοριστεί η δημιουργία θέσεων εργασίας.

»Εχει μειωθεί η ανταγωνιστικότητα και τα πλεονεκτήματα και έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν εν πολλοίς εξατμιστεί. Είχαν μείνει πίσω σημαντικές υποδομές όπως τα δίκτυα, η έρευνα και η καινοτομία.

»Με το πακέτο Γιούνκερ προβλέπεται ταμείο στρατηγικών επενδύσεων που θα παρέχει εγγυήσεις και χρηματοδότηση για επενδύσεις. Θα είναι μέσα σε ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει απλοποίηση της κοινοτικής νομοθεσίας.

»Από τον Μάρτη θα αρχίσει η υλοποίησή του. Από τον Γενάρη όμως θα αρχίσουν να δίνονται χρήματα σε έτοιμα σχέδια. Στην Ελλάδα στόχος είναι ο εντοπισμός ώριμων μεγάλων έργων δημόσιων και ιδιωτικών.

Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες τρεις χώρες που έστειλε λίστα με τέτοια έργα. Είναι σημαντικό ότι τα χρήματα δεν θα προέλθουν από τα διαρθρωτικά ταμεία ή το ταμείο συνοχής» ανέφερε ο έλληνας Πρωθυπουργός.

Και κατέληξε, λέγοντας ότι «όλοι έχουν ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα».

Στη Σύνοδο συζητήθηκε το μεγάλο θέμα της φοροαποφυγής και έγινε μεγάλη κουβέντα για την ανταλλαγή στοιχείων επιβατών.

Επίσης, τέθηκε το θέμα της Ουκρανίας και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από κάθε χώρα ξεχωριστά.