«Η διαπραγμάτευσή μας θα είναι σκληρή, ειλικρινής και αποτελεσματική. Θέλουμε συμφωνία που να πηγαίνει τη χώρα μπροστά και θα το πετύχουμε» δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου όπου έγινε δεκτός από τον Κάρολο Παπούλια.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Χαρδούβελη επί προσωπικού για την κριτική που δέχεται τις τελευταίες ημέρες από βουλευτές της συμπολίτευσης σχετικά με την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων:

«Ακούω και διαβάζω διάφορα. Πολλοί, χωρίς κανένα κόστος ή θέλοντας να θολώσουν τα νερά και την πραγματικότητα, μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν μου έχουν φορτώσει» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι έχει συμβεί, όπως το γνωρίζει και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, και σε κάθε περίπτωση για μένα αυτό είναι αρκετό. Παραμένω αφοσιωμένος στο έργο μου, που είναι η ασφαλής μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας στη φάση της ανάπτυξης».

«Με τον Πρόεδρο μιλήσαμε αρκετά. Συμμερίστηκε πάρα πολλά από αυτά» είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης και τόνισε, αναφερόμενος στη μετά Μνημόνιο εποχή: «Βρισκόμαστε στο τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και από το 2015 αρχίζει μια νέα περίοδος και μια νέα σχέση. Πρέπει να είναι μια φιλική σχέση, έτσι θα βγούμε όλοι κερδισμένοι».

«Πρέπει να έρθουμε σε μια ασφαλή για τη χώρα συμφωνία με τους δανειστές εγκαίρως και θα προλάβουμε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι πρέπει να περιλαμβάνει τη στήριξη των εταίρων μας:

«Η οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα μέσα σε κλίμα στήριξης από τους εταίρους μας. Αυτό θα βοηθήσει και την προσπάθειά μας να βγούμε μόνοι μας στις αγορές και να δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια. Θυμόμαστε, άλλωστε, τι έγινε πριν από μερικούς μήνες όταν βρεθήκαμε στο χάος των αγορών και προσπαθούσαμε να μαζέψουμε το κλίμα. Στην τελική ευθεία λοιπόν για τη συμφωνία που θα αφορά την επόμενη ημέρα, έχουμε συνείδηση της ευθύνης. Ο Πρόεδρος το κατάλαβε πολύ καλά».

«Η οικονομία ήδη σταθεροποιείται. Συζητήσαμε για το τι έχει περάσει μέχρι τώρα ο κόσμος και πώς πρέπει να προχωρήσουμε. Κατάλαβε και ο Πρόεδρος και συμφώνησε ότι η καλή πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί και από τις δικές μας επιλογές όσον αφορά τη σχέση μας με τους εταίρους μας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Σήμερα όμως χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί, που συνήθως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αυτή η χώρα τους πληρώνει χρόνια τώρα, και, πάντα κατόπιν εορτής».

«Ως υπουργός Οικονομικών οφείλω να προασπίζομαι τη δημοσιονομική σταθερότητα και να αντιστέκομαι στον λαϊκισμό. Όσο περνά από το χέρι μου, λοιπόν, δεν πρόκειται να επιτρέψω να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός. Εργάζομαι για να υπάρξει συνολική ρεαλιστική συμφωνία με τους δανειστές το συντομότερο δυνατό» υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης.

«Από τη θέση του υπουργού Οικονομικών μπορώ να διαβεβαιώσω τους έλληνες πολίτες ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ενισχύσουμε τους θεσμούς, θα οργανώσουμε το κράτος, θα ανεβάζουμε διαρκώς το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων είπε και συμπλήρωσε:

«Αυτά θα γίνουν σε συμφωνία με τους εταίρους μας. Αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, το οποίο υπηρετώ μακριά από κάθε είδους σκοπιμότητες. Αυτό θεωρώ ότι κάνει πρώτος από όλους μας ο Πρωθυπουργός και όλη η κυβέρνηση».

Ο κ. Χαρδούβελης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στην οικονομία και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Η συνάντηση προγραμματίστηκε μετά από επιθυμία του κ. Παπούλια.

«Πρέπει να βρούμε λύση και θα βρεθεί, αλλά χρειάζεται ψυχραιμία. Η ψυχραιμία στη διαπραγμάτευση είναι το άλφα και ωμέγα» σημείωσε ο υπουργός στον σύντομο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο μπροστά στις κάμερες, τονίζοντας ότι «τελειώνει μία φάση με το παλιό και ξεκινάει το καινούργιο. Το ενδιάμεσο αυτό διάστημα, τα νεύρα είναι τεντωμένα. Δεν είμαστε μόνο εμείς, είναι και οι δανειστές. Βλέπουν ότι κάτι εγκαταλείπεται και αυτό φέρνει ένταση».

Στο σχόλιο δε του Προέδρου «είστε στο στόχαστρο» ο κ. Χαρδούβελης απάντησε: «Όταν κρατάς τον κουμπαρά, είσαι στο στόχαστρο. Όταν φτιάχνεις το σχέδιο για την επόμενη μέρα, είσαι στο στόχαστρο, όταν χρωστάς χρήματα και έχεις και τους δανειστές, πάλι είσαι στο στόχαστρο».

«Χαίρομαι που θα μάθω πολλά από εσάς γιατί πολλά θρυλούνται και έχω μπερδευτεί» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.