Στην προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να προκαλέσει αίσθηση και να επανέλθει στον ενεργό πολιτικό στίβο, απέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, το άνοιγμα που έκανε την Τετάρτη ο πρώην Πρωθυπουργός προς την Κουμουνδούρου, όταν σε συνέντευξή του έκανε λόγο για συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ.

«Νομίζω ότι δεν υπάρχουν στη βάση προγράμματος και αρχών περιθώρια συνεργασίας ούτε με το πρόσωπο ούτε με το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Είναι σαφές αυτό» τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5. Και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Παπανδρέου, στην προσπάθειά του να κάνει αυτό που λέμε επαναφορά στον ενεργό πολιτικό στίβο, προσπαθεί να δημιουργήσει αίσθηση, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που είναι το σημερινό ΠΑΣΟΚ και η σοσιαλδημοκρατία, δεν μπορεί να έχει συνομιλητή τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ίδιος ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια μελλοντική συνεργασία αν πρώτα το ΠΑΣΟΚ αλλάξει ιδεολογικό και προγραμματικό προσανατολισμό: «Αν μέσα από τις δικές τους διαδικασίες επαναπροσδιοριστούν, βεβαίως, θα υπάρχει μια άλλη στρατηγική βάση: Απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, στις πολιτικές λιτότητες, στο πώς αντιλαμβάνονται τις συνθήκες της αγοράς και το κοινωνικό κράτος. Υπάρχουν πέντε πράγματα που είναι αναγκαίο να γίνουν, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει το θέμα του Μνημονίου. Αν επιμείνουμε ότι το Μνημόνιο πρέπει να παραμείνει, αυτός ο χαλκάς στην οικονομία και στην κοινωνία, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Υπάρχουν οι εφαρμοστικοί νόμοι και το μεσοπρόθεσμο που ψήφισαν μόλις πριν από δύο εβδομάδες» σημείωσε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ο Τσίπρας και ο ΣΕΒ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να σχολιάσει την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ καθώς και τις προτάσεις του προς τους βιομηχάνους:

«Είναι μάταιο και κοροϊδία να μιλάμε για εξωστρεφή οικονομία και επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, οι οποίες θα μπορούν να σταθούν στον οικονομικό καταμερισμό με τόσο ακριβό κόστος ενέργειας. Αυτό θα πρέπει να είναι μια μέριμνα της Πολιτείας και μπορεί να το κάνει μια ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ; Εγώ λέω όχι. Μπορεί να το κάνει, όμως, μια ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, η οποία θα ασκεί και κοινωνική πολιτική προς τους οικονομικά αδύνατους, αλλά και τιμολογιακή πολιτική στις βιομηχανίες που πραγματικά παράγουν» είπε ο Π. Σκουρλέτης και στη συνέχεια στάθηκε στην πρόταση του Αλ. Τσίπρα για τη φορολογία των επιχειρήσεων

«Μίλησε για φορολογία κερδών και όχι συντελεστών παραγωγής. Εμείς, έχουμε ανάγκη από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που να είναι αναδιανεμητικό, σταθερό, που δεν θα επιβαρύνει τα γνωστά και μόνιμα υποζύγια και που θα μπορούμε να το υλοποιήσουμε, διότι υπάρχουν πολλά δισεκατομμύρια που δεν κατορθώνει να εισπράξει αυτή τη στιγμή ο μηχανισμός» είπε.

Η κατάργηση των Πανελλαδικών

Αναφερόμενος τέλος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων που συζητείται πλέον πολύ και έχει προκαλέσει αντιδράσεις ο Πάνος Σκουρλέτης είπε:

«Θεωρούμε ότι πρέπει να κινηθούμε σε μια λογική ελεύθερης εισαγωγής, διότι έχουμε προτάσεις για ένα προπαρασκευαστικό έτος με αξιολόγηση. Θα άξιζε να έχουμε μια ολόκληρη ραδιοφωνική εκπομπή με ανθρώπους πιο κατάλληλους από εμένα για να το συζητήσουμε… Χθες ξεκίνησαν οι εξετάσεις. Δεν ήταν μόνο η αφορμή η αυτοκτονία ενός εφήβου, η οποία αποδείχθηκε, όπως λέτε εσείς, από το ρεπορτάζ ότι ήταν τελικά για άλλους λόγους. Ούτως ή άλλως θα έβγαινε αυτή η ανακοίνωση. Το άγχος που περνάνε τα παιδιά αυτά και η ελληνική οικογένεια και τα χρήματα που κατασπαταλά για μια θέση στο υποτίθεται δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και το ελληνικό πανεπιστήμιο, τα γνωρίζετε καλά».