Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ξέσπασε στη Βουλή το απόγευμα της Κυριακής μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που κατέθεσε Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος το άρθρο 142, ζητώντας παράλληλα να διακοπεί η συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Μετά μάλιστα την απόρριψη της συζήτησης για πρόταση μομφής κατά του Στουρνάρα, ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», υπέβαλε παράλληλα πρόταση δυσπιστίας κατά του προεδρείου για τον όλο χειρισμό του θέματος και αποχώρησε μαζί με τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο λίγο μετά τις 7 μ.μ.

Η συζήτηση για πρόταση μομφής απορρίφθηκε επειδή κρίθηκε πως ο Γιάννης Στουρνάρας, ως υπουργός της κυβέρνησης καλύπτεται από την προ πενταμήνου πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας είχε ασκήσει σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή το προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο χαρακτηρίζοντας τον υπουργό Οικονομικών «κύριο εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής κοινωνίας και των ελλήνων πολιτών».

«Διαλύετε επαγγελματικές ομάδες και ξεπουλάτε κομμάτι κομμάτι τη χώρα… Γράφετε τις πιο μαύρες σελίδες της συντηρητικής παράταξής σας» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Μετά τη μισάωρη διακοπή της συζήτησης στην ολομέλεια, λόγω της πρότασης μομφής, πήρε τον λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε ότι η πρόταση είναι κατά το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής «απαράδεκτη» και κάλεσε τη Βουλή «να την απορρίψει ευθύς αμέσως».

Νωρίτερα πάντως το προεδρείο της Βουλής – την ώρα της κατάθεσης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ προεδρεύων ήταν ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης και την παραχώρησε έπειτα στην επόμενη τη τάξει αντιπρόεδρο, την προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ, Μαρία Κόλια – Τσαρουχά – είχε αποδεχτεί τη συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά του Στουρνάρα. Η Μαρία Κόλια Τσαρουχά μάλιστα είχε ανακοίνωσε και πρόγραμμα της συζήτησης. Την «πολιτική πρόκληση» είχε αποδεχτεί και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος στην παρέμβασή του που ανέτρεψε τη ροή των πραγμάτων, τόνισε ότι η η κυβέρνηση πολιτικά δεν φοβάται ούτε αποφεύγει τη σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά «είναι υποχρεωμένη να διαφυλάξει τα συμφέροντα της χώρας και να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος τόνισε ότι η ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου θα γίνει κανονικά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και επανέλαβε πως η πρόταση είναι «απαράδεκτη».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «παίζει με το Σύνταγμα και τους νόμους, ότι επιθυμεί να τρωθεί το φρόνημα και να παρεμποδίσει την κοινοβουλευτική διαδικασία, την πορεία της χώρας».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος συζητά με τον γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο για την απόρριψη της πρότασης

Απαντώντας στον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι «θα καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής βάσει του άρθρου 150, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μη γίνει δεκτή η πρόταση η μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών.

» Αν δεν είχαμε ζήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια την υπονόμευση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, την παράκαμψη του Συντάγματος, θα είχαμε εκπλαγεί από τη στάση του κ. Βενιζέλου», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε: «Αυτή η κυβέρνηση πόσες φωνές έχει; Ο κ. Βενιζέλος ως τι ομίλησε; Ως αντιπρόεδρος, ως έγκριτος συνταγματολόγος που έχει συμβάλλει στην παρασκευή εκτρωμάτων; Λίγο πριν σταματήσει η διαδικασία, εξέφρασε την άποψη της κυβέρνησης ο κ. Σταμάτης δύο φορές. Την πρώτη ευθαρσώς τοποθετήθηκε, λέγοντας «προχωράμε άμεσα», και μετά την απάντησή μου, τοποθετήθηκε ξανά, λέγοντας ότι η πρόταση είναι καθ’ όλα νόμιμη και είπε ότι θα αρχίσει άμεσα η διαδικασία συζήτησής της. Κι έχουμε τώρα τον κ. Βενιζέλο, να εκφράζει μια εντελώς διαφορετική άποψη.

» Αυτή είναι η κυβέρνηση που θέλει να βγάλει τη χώρα από την κρίση; Το τέρας με τα δύο κεφάλια; Αλλα λέει ο ένας, άλλα ο άλλος. Τελικά, ποιος εκφράζει τον Πρωθυπουργό, ο οποίος είναι για άλλη μια φορά απών σε μια τόσο σημαντική διαδικασία» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «τρομαγμένη κυβέρνηση», καθώς – σύμφωνα με την ερμηνεία που παρουσίασε – δεν μπορεί να υποβληθεί «όμοια πρόταση δυσπιστίας», άρα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κι όχι πρόταση μομφής κατά υπουργού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε λέγοντας ότι ούτε το προεδρείο της Βουλής, ούτε η διάσκεψη των προέδρων έχουν αρμοδιότητα να αποφασίσουν την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας και εφόσον κάτι τέτοιο γίνει θα πρόκειται για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Παίρνοντας, στη συνέχεια, τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, δήλωσε ότι «μετατρέπουμε αυτή τη στιγμή τη διαδικασία της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου σε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης».

Κίνδυνος για καθυστέρηση στη διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου

Η πρόταση δυσπιστίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε διήμερη καθυστέρηση τη διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

«Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό βoυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας» αναφέρει το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Ο κανονισμός προβλέπει ότι «με την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην κυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ».

Σημειώνεται ότι ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι «πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο (8/11) ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με φόντο τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, η οποία είχε ως θέμα την οικονομική πολιτική.

Σταμάτης: «Κάνετε ό,τι μπορείτε για να μην μας δώσουν τα χρήματα»

Μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής κατά του Στουρνάρα, τον λόγο πήρε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει «δεκτή την πρόκληση» και ζητά να αρχίσει αμέσως η συζήτηση.

Χαρακτήρισε δεν την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλυπτική των προθέσεών του. «Την Τρίτη στην Αθήνα θα συγκληθούν τα ευρωπαϊκά όργανα για να μας δώσουν λεφτά. Και εσείς κάνετε ό,τι μπορείτε για να μην μας τα δώσουν», είπε ο κ. Σταμάτης.

Παπαδημούλης: «Δημοκρατική εκτροπή αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει με την πρόταση μομφής»

Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στη συζήτηση της πρότασης μομφής, θα πρόκειται για «δημοκρατική εκτροπή», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.

«Θεωρούμε εκτροπή, δημοκρατικά, ηθικά και κοινοβουλευτικά αδιανόητη οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδεσμευθεί από την ρητή δέσμευση που ανέλαβε με τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας» δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε ότι: «Αν επιβεβαιωθούν οι φήμες ότι σκέφτονται να πραγματοποιήσουν μία τέτοια εκτροπή και πολιτική κωλοτούμπα, αυτό σημαίνει φόβος απέναντι στον ελληνικό λαό για τη δημοσιότητα από την συζήτηση που θα διεξαχθεί, έλλειψη εμπιστοσύνης στα επιχειρήματά τους, έλλειψη εμπιστοσύνης ακόμη και στις κοινοβουλευτικές τους δυνάμεις».

Επίσης, ο κ. Παπαδημούλης κάνει αναφορά στη γνωμάτευση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής όπου στις σελίδες 33 και 34 εγείρει αμφισβήτηση για την συνταγματικότητα της διάταξης για τις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την οποία απαλλάσσονται από διερεύνηση ποινικής ευθύνης όσοι πουλήσουν μετοχές σε τιμή όχι μόνο κάτω από την τιμή αγοράς, αλλά κάτω ακόμη και από την χρηματιστηριακή τιμή.

«Περιμένουμε την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία να τιμήσει τη δέσμευσή της ότι έχει επιχειρήματα και δεν φοβάται τον διάλογο. Αν προχωρήσουν στην εκτροπή θα μιλήσει ο ελληνικός λαός στην κάλπη και αυτό θα γίνει σύντομα και σίγουρα» καταλήγει ο κ. Παπαδημούλης.

Κουβέλης: «Δεν συμφωνούμε με την πρόταση δυσπιστίας»

Το προεδρείο της Βουλής είναι αρμόδιο να κρίνει αν είναι συνταγματική η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, ωστόσο είναι πολιτικό λάθος να απομονώνονται οι ευθύνες ενός μεμονωμένου υπουργού που συμμετέχει σε μια κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Δεν συμφωνούμε με την πρόταση δυσπιστίας» είπε ο Φώτης Κουβέλης.

Καμμένος: «Νόμιμο το αίτημα μομφής»

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπέβαλε αίτημα μομφής «νόμιμα και τυπικά», δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έπειτα από τη διακοπή της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης «απεδέχθη το αίτημα» του ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα».

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα» με την πρόταση μομφής, είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος χαρακτήρισε «πραξικόπημα» ενδεχόμενη απόρριψη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθυνόμενος στο προεδρείο, είπε ότι η μόνη του αρμοδιότητα είναι να κηρύξει την έναρξη της συζήτησης για την πρόταση, η οποία θα πρέπει να κριθεί από την ολομέλεια.

Παπαρήγα: «Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μετατρέπουν τη Βουλή σε προεκλογικό μπαλκόνι»

«Συμφωνούμε να μετατραπεί η σημερινή διαδικασία σε συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ανεξερτήτως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ την υπέβαλε για λόγους σκοπιμότητας ή όχι», τόνισε η Αλέκα Παραρήγα του ΚΚΕ.

Άλλωστε, πρόσθεσε, αποτελεί μια «καλή ευκαιρία για να συζητήσουμε ουσιαστικά τα κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα», και κατηγόρησε την κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι μετατρέπουν τη Βουλή «σε προεκλογικό μπαλκόνι».

Τσίπρας: «Είναι μια ντροπιαστική συνθηκολόγηση μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας»

Καταθέτοντας την πρόταση μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι με αυτό το πολυνομοσχέδιο «σκούπα», των 600 σελίδων, που κατατέθηκε με διαδικασίες «εξπρές», επιχειρείται διπλή εκκαθάριση, λέγοντας ότι «με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται το εγκληματικό PSI, η εκχώρηση του τραπεζικού συστήματος και η διάλυση επαγγελματικών ομάδων».

Κατήγγειλε επίσης, την κυβέρνηση για εκχώρηση του δημόσιο πλούτου, η οποία παράλληλα προπαγανδίζει το πλεόνασμα.

«Είναι μια ντροπιαστική συνθηκολόγηση μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας.Η κυβερνητική πλειοψηφία, καλείται από τον πρωθυπουργό να γράψει τις πιο μαύρες σελίδες στη ιστορία της συντηρητικής παράταξης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη καλώντας τον να πει «ποια συμφέροντα εξυπηρετεί», και υπογράμμισε: «η παραμονή του στην κυβέρνηση αποτελεί μείζον ζήτημα ηθικής τάξης».

Επίσης, επιτέθηκε και σε αυτούς που εκφράζουν την κεντροαριστερά, λέγοντας ότι «στηρίζουν μια κυβέρνηση που συντάσσεται με το «αντικομμουνιστικό δόγμα Μπαλτάκου»».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι πολίτες θα δώσουν την απάντηση στις κάλπες του Μαΐου.

Σταϊκούρας: «Η κυβέρνηση προετοιμάζει μεθοδικά και σταθερά την επιστροφή της χώρας στις αγορές»

Βέβαιος πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους το 2014 κατά 525 εκατ. ευρώ, όσο και το ύψος του κοινωνικού μερίσματος, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας το μεσημέρι της Κυριακής στην ολομέλεια της Βουλής, λέγοντας πως η κυβέρνηση προετοιμάζει «μεθοδικά και σταθερά» την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Παράλληλα, επιτέθηκε σε «όσους στο παρελθόν υποστήριζαν σενάρια καταστροφολογίας», ιδιαίτερα, όπως είπε, στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως «τους διέψευσαν τα θετικά αποτελέσματα τα οποία πλέον αναγνωρίζονται διεθνώς για τη χώρα».

Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για χρονοβόρες και επίπονες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης που είχαν ως επακόλουθο οι εταίροι να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους.

«Διεκδικήσαμε βαθμούς ελευθερίας. Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον ικανοποιητικό», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Επιβεβαιώθηκε η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων και η επίτευξη του πλεονάσματος. Διαψεύστηκαν οι καταστροφικές προφητείες, ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δημόσιο έλλειμμα και για προϋπολογισμό στον αέρα. Αναγνωρίστηκε από τους εταίρους μας ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται πλέον μεθοδικά και σταθερά, για την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές».

Ακόμα, μίλησε για νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης, συμπληρώνοντας ότι «η διαδικασία αλλαγής είναι επίπονη και βραδεία αλλά θα έχει θετικό αποτέλεσμα».

Κλείνοντας, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε την ανάγκη ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης, σημειώνοντας ότι δεν είναι εποχή για ομφαλοσκοπήσεις, πολιτικών παιχνιδιών και δημιουργία κλίματος πόλωσης.

Νωρίτερα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις για το πολυνομοσχέδιο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι το κόμμα του δεν αναγνωρίζει τέτοιες διαδικασίες που είναι έκνομες και άρα δεν παράγουν και έννομα αποτελέσματα και επανέλαβε ότι «έχουμε ένα πολίτευμα, δικτατορία της τρόικας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς κατήγγειλε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, επισημαίνοντας πως όταν ο Κανονισμός της Βουλής συμπεριέλαβε τη διαδικασία του κατεπείγοντος δεν είχε λάβει υπόψη του ότι θα έρχονται σε ένα νομοσχέδιο τεράστια Μνημόνια.

«Η αντιλαϊκή πολιτική συνδέεται άμεσα με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα για περισσότερους ομιλητές και πιο άνετη συζήτηση.

Τι έγινε το Σάββατο

Μέσα σε πανδαιμόνιο, έντονες αντιδράσεις και σφοδρές κατηγορίες προς την κυβέρνηση εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα.

Απέναντι στην εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να ψηφιστεί ως κατεπείγον το σχέδιο νόμου αφού αποτελεί προαπαιτούμενο για την χρηματοδοτική στήριξη της χώρας, όλοι οι εκπρόσωποι των πτερύγων της Αντιπολίτευσης μίλησαν για απαράδεκτη διαδικασία που προσβάλει το Κοινοβούλιο και υποβαθμίζει τον ρόλο των βουλευτών, ενώ ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, παρότι δήλωσε σύμφωνος ως προς την ανάγκη άμεσης ψήφισης του σχεδίου νόμο, έθεσε ζήτημα απόσυρσης των άρθρων που δεν είναι προαπαιτούμενα.

Ο κ. Στουρνάρας με την έναρξη της συνεδρίασης ξεκαθάρισε προς το Σώμα πως το νομοσχέδιο είναι προαπαιτούμενο, προκειμένου να εκταμιευθεί η χρηματοδότηση της χώρας από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ένωσης – αρχής γενομένης από την 1η Απριλίου όπου πρόκειται να υιοθετηθεί η αξιολόγηση της Τριμερούς. Η απόφαση αυτή, αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Απριλίου με απώτερο σκοπό στις 17 του ιδίου μήνα να εκταμιευτούν τα ποσά.

Λαφαζάνης: «Δεν μπορείτε κύριοι να εγκαθιδρύσετε δικτατορία, δεν σας το επιτρέπει ο λαός»

Ως εκ τούτου η Βουλή, δια της πλειοψηφίας, ενέκρινε την εισαγωγή του νομοσχεδίου ως κατεπείγον, ώστε να ψηφιστεί αύριο μέχρι τα μεσάνυχτα από την Ολομέλεια, αφού όμως προηγήθηκαν πολύ έντονες διαμαρτυρίες και αντεγκλήσεις ανάμεσα στους βουλευτές της συμπολίτευσης και κείνων της Αντιπολίτευσης.

Κορύφωση της αντιπαράθεσης ήταν η φράση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ προς τα έδρανα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: «δεν μπορείτε κύριοι να εγκαθιδρύσετε δικτατορία, δεν σας το επιτρέπει ο λαός», που οδήγησε σε έντονες διαμαρτυρίες και φωνές εναντίον του. Ο κ. Λαφαζάνης πάντως συνέχισε λέγοντας πως οι βουλευτές δεν είναι «ντεκόρ» για να δέχονται πρακτικές που δεν έγιναν ούτε στις πιο σκοτεινές περιόδους του τόπου.

Παίρνοντας τον λόγο επί του διαδικαστικού θέματος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι η κυβέρνηση μετά από επτά μήνες χωρίς διαβούλευση φέρνει ένα νομοσχέδιο που αποτελεί απαξίωση της πολιτικής. Απευθυνόμενους προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας μάλιστα είπε: «Κι αν εμάς μας απαξιώνουν, εσάς σας χλευάζουν. Είναι ντροπή. Πρόκειται για διαδικασία που αποδεικνύει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης».

«Θα είναι μαύρη σελίδα για το Κοινοβούλιο αν τους αφήσουμε να περάσουν αυτή τη διαδικασία. Πραγματικά σηκώνω τα χέρια» είπε.

Νότης Μαριάς – ΑΝΕΛ

Εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Νότης Μαριάς επισήμανε πως τέτοια νομοσχέδια που έρχονται μεσάνυχτα, δεν μπορούν να τα μελετήσουν οι βουλευτές, δεν καλούνται φορείς, δεν ακούγεται η φωνή της κοινωνίας, βλάπτουν σοβαρά την Δημοκρατία και ζήτησε να μην προχωρήσει η διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ασημίνα Ξυροτύρη – ΔΗΜΑΡ

Η Ασημίνα Ξυροτύρη – Αικατερινάρη από την ΔΗΜΑΡ σε οξύ τόνο απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει με αυτή την διαδικασία λέγοντας πως ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα δεν είναι δυνατό να μελετηθεί από τους βουλευτές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαφυλάξουν τον ελληνικό λαό. Ζήτησε τέλος να ξεκαθαρίσουν με ευκρίνεια οι υπουργοί ποια άρθρα δεν αποτελούν προαπαιτούμενα.

Για «επαναλαμβανόμενη απαράδεκτη διαδικασία» που δεν προκύπτει από κανένα έκτακτο γεγονός έκανε λόγο ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως υποκρύπτει την σκοπιμότητα να μην αποκαλυφθεί το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων.

«Ντροπή» χαρακτήρισε την κατεπείγουσα διαδικασία ο Πάρις Μουτσινάς από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές υπογραμμίζοντας πως ανατρέπει τα κοινοβουλευτικά δεδομένα.

Αυτά που συμβαίνουν στη χώρα είναι πρωτοφανή δεν έχουν γίνει ακόμη και στις πιο σκοτεινές μέρες που πέρασε η χώρα Δεν επιτρέπει ο λαός να κάνετε δικτατορία.

Πάρις Κουκουλόπουλος – ΠΑΣΟΚ

Τέλος, σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος αφού διευκρίνισε πως οι βουλευτές του κόμματος έχουν ήδη απευθύνει προς τους υπουργούς ερωτήματα για κάποια άρθρα (φωτοβολταϊκά, τράπεζες κ.α.) που δεν είναι προαπαιτούμενα, είπε πως η αυριανή είναι ιστορική ψηφοφορία αφού η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια.

Οι τελικές διατυπώσεις

Αργά το βράδυ της Παρασκευής οριστικοποιήθηκαν οι τελικές διατυπώσεις στο πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, οπότε και εισήχθη στη Βουλή. Στη 1 μετά το μεσημέρι σήμερα, Σάββατο, αρχίζει η συζήτηση στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής. Την Κυριακή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια, τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργοί και βουλευτές είχαν στα χέρια τους το τελικό κείμενο του νόμου λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ωστόσο, παρουσιάστηκε εμπλοκή, όταν κλήθηκε να το υπογράψει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος -αφού πρώτα επικοινώνησε με τον προεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο- ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή τους, αφού δεν υπήρχε η διατύπωση που είχε συμφωνήσει με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Ακολούθησαν διαδοχικές διαβουλεύσεις, η διατύπωση άλλαξε και τελικά ο κ. Τσαυτάρης υπέγραψε γύρω στα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Επίσης, πρόβλημα δημιουργήθηκε και με τις διατάξεις για τα φωτοβολταϊκά μετά τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ. Οι συγκεκριμένες διατάξεις ξαναγράφτηκαν το απόγευμα της Παρασκευής.

Το κλίμα βάρυνε κι άλλο η πληροφορία πως ο Ματίας Μορς, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, διεμήνυσε στην ελληνική πλευρά πως αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για το γάλα, τότε χαλάει συνολικά η συμφωνία.

Ωστόσο, λίγο αργότερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον Σκάι είπε δεν έχει γνώση τέτοιου μηνύματος.

Η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο, προκειμένου να κλείσει επισήμως η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να εγκριθεί η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ.

Τυπικά για την υπερψήφισή του απαιτούνται 147 ψήφοι, καθώς η διαδικασία αφορά τους παρόντες και θα απουσιάζουν τα προφυλακισμένα μέλη της Χρυσής Αυγής. Πολιτικά, όμως, μίνιμουμ θεωρείται ο αριθμός των 151 βουλευτών.

Ειδικότερα, στις 191 σελίδες του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται δεκάδες διατάξεις σχετικές με:

* Τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος,

* Τις δράσεις για τους αστέγους, ρυθμίσεις σχετικές με την απελευθέρωση επαγγελμάτων (αναλογιστή – εκτιμητή),

* Ζητήματα σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις και τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ,

* Οργανωτικά θέματα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους,

* Ρυθμίσεις για την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τον ΟΔΔΗΧ,

* Θέματα σχετικά με την κατάργηση μη ανταποδοτικών χρεώσεων, αλλά και την εισαγωγή μη ανταποδοτικών χρεώσεων στον προϋπολογισμό,

* Αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας,

* Οι μειώσεις φορολογικών προστίμων για βιβλία α’ και β’ κατηγορίας,

* Διατάξεις για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών,

* Οι αλλαγές στο επάγγελμα του αδειούχου φαρμακοποιού και στη λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου,

* Οι αλλαγές στη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων,

* Οι αλλαγές στη διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων,

* Οι αλλαγές στη διάθεση λογοτεχνικών βιβλίων,

* Παρεμβάσεις για τις τουριστικές περιοχές,

* Ο Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές και εκπτώσεις,

* Οι αλλαγές στη διάθεση των προϊόντων αρτοποιίας και στην πώληση και διανομή άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων,

* Οι τροποποιήσεις στον «Κώδικας Τροφίμων και Ποτών»,

* Τα μέτρα για τις αλλαγές στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων,

* Τροποποιήσεις σχετικές με τη διακίνηση τσιμέντων στην χώρα,

* Η μεταφορά άνευ κομίστρου πελατών τουριστικών καταλυμάτων με επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης,

* Οι αλλαγές στον υπολογισμό του ποσού αποζημίωσης υπαλλήλων που είναι σε διαθεσιμότητα,

* Διατάξεις για την κινητικότητα στο ΕΣΥ και για το συμψηφισμό οφειλών προς τον ΕΟΠΥΥ,

* Μέτρα για την υποχρεωτική παρακράτηση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών,

* Οι αλλαγές που οδηγούν στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών

* Οι παρεμβάσεις στη λειτουργία των Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης,

* Διατάξεις για την ακίνητη περιουσία που ανήκει στον ΟΣΕ,

* Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα σχετικά με τη δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, την εμπορία επιρροής, αλλά και τη δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα,

* Διατάξεις σχετικές με τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων,

* Τις αλλαγές στην λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,

* Το ακατάσχετο ακινήτων και κινητών στα χέρια του οφειλέτη, εφόσον το συνολικό ύψος του χρέους υπολείπεται των 500 ευρώ.

* Το ακατάσχετο μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό είναι μικρότερο των 1.500 ευρώ

* Τις αλλαγές στην φορολογία των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.