Λάβρος κατά των πολιτικών λιτότητας αλλά και του εθνικισμού και του λαϊκισμού εμφανίστηκε από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ο οποίος στην ομιλία του το μεσημέρι της Τρίτης τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν αρκεί πλέον η πολιτική λιτότητας με κάθε κόστος!».

Εκτιμώντας ότι η κρίση που περνάει η Ευρώπη είναι διαρθρωτική και έχει ως συνέπεια να τίθεται υπό αμφισβήτηση η πορεία της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Ιταλία υποστήριξε ότι δεν αρκεί πλέον η εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας και δη με κάθε κόστος, τασσόμενος υπέρ της άποψης ότι το «βαρύ κόστος του χρέους στην Ευρώπη δεν μπορεί να φορτωθεί στους ώμους των επόμενων γενεών».

Υποστήριξε ότι ακόμη κι αν υπάρξει πραγματική ανάκαμψη, οι νέοι δεν θα μπορέσουν να βρουν εύκολα δουλειά, διότι οι θέσεις απασχόλησης που προσφέρονται είναι λίγες και προϋποθέτουν υψηλή εξειδίκευση.

«Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε αυτόν το φαύλο κύκλο και να προχωρήσουμε γρήγορα σε μια μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, επενδύοντας στη γνώση, στην τεχνολογία και στην γενικευμένη ανάπτυξη», τόνισε ο πρόεδρος Ναπολιτάνο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η πορεία της Ευρώπης αμφισβητείται έντονα» προειδοποίησε το ακροατήριό του ο Ναπολιτάνο, επισημαίνοντας ότι «αυτό που σήμερα ζητείται είναι να μην υποκύψουμε στην δημαγωγική ανευθυνότητα και να μην πέσουμε στην παγίδα της δημιουργίας νέων κρατικών ελλειμμάτων και χρεών».

«Οι κύριες πηγές των αμφιβολιών ως προς την πορεία της Ευρώπης, αφορούν την λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και τις επιπτώσεις της κρίσης στους ευρωπαίους πολίτες και ιδιαίτερα στην δραματική επιδείνωση της ανεργίας των νέων», υπογράμμισε.

«Χρειάζεται να ξαναζωντανέψουμε το όραμα μιας ευρωπαϊκής κοινότητας δικαίου και αξιών, με βάση τη δημοκρατία και την ελευθερία και τίποτα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας κάνει να γυρίσουμε πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιταλός ηγέτης.

«Χρειάζονται πολλές μάχες ενάντια στον επιθετικό εθνικισμό, ουσιαστικοί λόγοι και νέα κίνητρα για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό», κατέληξε ο Ναπολιτάνο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ναπολιτάνο, ιταλός ευρωβουλευτής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά εμφάνισε αφίσα στην οποία έγραφε «τέλος στο ευρώ».