Με τοπίο στην ομίχλη μοιάζουν οι διαβουλεύσεις του ειδικού συμβούλου των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ για να συμφωνηθεί μια «κοινή διακήρυξη» που θα επιτρέψει την έναρξη της νέας διαπραγματευτικής φάσης για την επίλυση του Κυπριακού.

Στην προσπάθεια αυτή έχει αναλάβει ενεργό ρόλο και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζόν Κόνιγκ χωρίς επιτυχία.

Οι συνομιλίες που θα έχει την Παρασκευή στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου μπορούν από αυτή την άποψη να φωτίσουν το τοπίο τουλάχιστον ως προς τις προθέσεις της Τουρκίας.

Μετά την Αθήνα ο Νταβούτογλου θα επισκεφθεί το Σάββατο τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και θα έχει συνομιλίες με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, με τον οποίο θα δώσουν μάλιστα μαζί συνέντευξη Τύπου.

Πριν πάρει το αεροπλάνο για την Αθήνα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνικές επαφές με τους ομολόγους του, των ΗΠΑ Τζόν Κέρι και της Βρετανίας Ουίλλιαμ Χέηγκ.

Και οι δυο αυτές χώρες ενδιαφέρονται να δουν τάχιστα να επαναρχίζει η διαδικασία των συνομιλιών, κάτι το οποίο επιθυμεί και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επισήμως η Αγκυρα παρέμεινε σιωπηλή ως προς το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων για μια «κοινή διακήρυξη».

Ενα δημοσίευμα όμως της Turkish Daily News που συνήθως εκφράζει κύκλους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανοίγει παράθυρο για συμφωνία και έναρξη των διαπραγματεύσεων «ανά πάσα στιγμή».

Επικαλούμενη τούρκο διπλωμάτη η εφημερίδα γράφει ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο «είναι πολύ κοντά στη συμφωνία επι ενός ανακοινωθέντος».

Ολα αυτά συνιστούν μιαν εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα από αυτήν που έχει καλλιεργήσει με διαδοχικές δηλώσεις του ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου.

Με διαδοχικές δηλώσεις του αποκλείει το ενδεχόμενο να αποδεχθεί «μία και αδιαίρετη κυριαρχία» του ομοσπονδιακού κράτους, όπως προβλέπεται στην πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συμφωνίες κορυφής και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έχει ξεκαθαρίσει πώς δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασία συνομιλιών χωρίς μια κοινή διακήρυξη η οποία θα καθορίζει τη βάση αυτών των συνομιλιών.

Το θέμα της κυριαρχίας της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας αποτελεί το αγκάθι που εμποδίζει τη συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης επιμένει σε διατυπώσεις που υπονοούν συνομιλίες μεταξύ δύο κρατών και παραπέμπουν σε λύση συνομοσπονδίας, κάτι που απορρίπτει το σχέδιο της Λευκωσίας.