Ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και εμβληματική μορφή στην 39χρονη διαδρομή του Κινήματος, ο Αντώνης Καρράς έφυγε από την ζωή την Τρίτη, έπειτα από σύντομη νοσηλεία.

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στις 4 μ.μ. στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Καρράς υπήρξε στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, της Μελίνας Μερκούρη και του Κώστα Λαλιώτη και μέχρι το τέλος της πολυκύμαντης ζωής του παρέμεινε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που «η γνώμη του μετρούσε».

Αγνός και ασυμβίβαστος αγωνιστής, δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση ακόμα και με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, ειδικότερα όταν επρόκειτο για ζητήματα εσωκομματικής δημοκρατίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν, πάντα, εναντίον της μίας και μοναδικής υποψηφιότητας για τα αξιώματα του Κινήματος και δεν δίσταζε, όταν άλλοι δεν τολμούσαν, να θέτει εκείνος υποψηφιότητα για αξίωμα, όπως του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, όταν ο Α. Παπανδρέου πρότεινε μια και μοναδική υποψηφιότητα.

Στην επαγγελματική του ζωή, ήταν οικονομολόγος και διετέλεσε Διευθυντής του υπουργείου Συντονισμού (την περίοδο της διακυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου) από το 1964 έως την Αποστασία του Ιουλίου του 1965.

Εκεί γνωρίσθηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, που ήταν αναπληρωτής υπουργός, με τον οποίο συνδέθηκε με προσωπική φιλία, διατηρώντας, όμως, την πολιτική του αυτονομία, όπως αποδείχθηκε και στη συνέχεια, μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη του 1974.

Στη διάρκεια της δικτατορίας είχε πλούσια αντιστασιακή δράση και όλοι τον γνώριζαν με το ψευδώνυμο «Άλκης».

Την περίοδο αυτή «έκανε βάρκα» μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, δηλαδή θαλάσσια δρομολόγια, μεταφέροντας αντιστασιακούς που έπρεπε να φύγουν από την Ελλάδα ή να επιστρέψουν για να αναλάβουν δράση.

Παράλληλα εντάχθηκε στο ΠΑΚ και ήταν από τα πρόσωπα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του.

Ήταν από την αρχή εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και ήταν από τους ιδρυτές του βιβλιοπωλείου «Αιχμή» του Κινήματος, το οποίο διακινούσε όλα τα προοδευτικά βιβλία, περιλαμβανομένων εκείνων των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή».

Ήταν ανοιχτός στα νέα ιδεολογικά ρεύματα και αγκάλιασε τη νέα γενιά όσο λίγοι, προσβλέποντας σε αυτήν, να οδηγήσει τη χώρα και τους Έλληνες σε ένα καλύτερο μέλλον.

Υπήρξε επίσης, για πολλά χρόνια, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, της κορυφαίας Νομαρχιακής Οργάνωσης του Κινήματος.

Ανιδιοτελής προσωπικότητα όμως καθώς ήταν, δεν διεκδίκησε ποτέ να αναλάβει εξουσία. Υπήρξε μόνο υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθήνας, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα ανέλαβε υποδιοικητής του ΙΚΑ.

Χαρακτηριστικά των απόψεών του, ήταν τα όσα σημείωνε σε πολιτικό του κείμενο πριν τρία χρόνια: «Κοιτάζω τη Βουλή και μου φαίνεται ότι ο αριθμός των βουλευτών είναι μεγάλος. Υπάρχει ένας ιδιότυπος επαγγελματισμός του συστήματος, τα κόμματα συνδέθηκαν με το κράτος και ο πολίτης μετατράπηκε σε πελάτη. Τι όραμα να δώσεις όταν δεν έχεις κάνει αλλαγές ουσίας; Ομως αν γίνουμε μίζεροι και αποσυρθούμε τώρα θα τα χάσουμε όλα, δεν θα υπάρξει επόμενη ημέρα. Εγώ παραμένω αισιόδοξος και περιμένω ότι θα δω το φως στην άκρη του τούνελ».

Με αφορμή την απώλεια του Αντώνη Καρρά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Αντώνης Καρράς ταύτισε τη ζωή του με τους αγώνες της παράταξης και την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Ανιδιοτελής, αφοσιωμένος στη συλλογική προσπάθεια, έτοιμος πάντα για δράση μέσα στην κοινωνία των πολιτών, εξαιρετικός επιστήμονας που εργάστηκε πάντα στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος, ο Αντώνης Καρράς ήταν εμβληματική φυσιογνωμία της Δημοκρατικής Παράταξης».

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, στη δήλωσή του σημείωσε:

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του Αντώνη Καρρά, ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Ανιδιοτελής σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για τις ιδέες της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού. Σε όλη του τη διαδρομή ήταν στη πρώτη γραμμή του αγώνα για την προάσπιση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων»