Σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων για το λουκέτο στην ΕΡΤ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/06/2013 20:58 |
Σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων για το λουκέτο στην ΕΡΤ

Την έντονη αντίδραση όλων των κομμάτων προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Υπέρ της αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αλλά κατά του κλεισίματος τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ, διά του γραμματέα της ΚΟ Γιάννη Μανιάτη, τονίζοντας ότι «μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας, δεν μπορεί να λειτουργεί με τετελεσμένα».

«Η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να κλείσει. Απαιτούμε, όπως σε κάθε σύγχρονη χώρα, να εφαρμοσθεί ένα πλήρες σχέδιο αναδιάρθρωσης, με σεβασμό στους πολίτες που πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος, που πρέπει να μειωθεί.

»Μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας, δεν μπορεί να λειτουργεί με τετελεσμένα. Θέματα μείζονος σημασίας πρέπει να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων. Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να οδηγηθεί σε αδιέξοδο» δήλωσε ο κ. Μανιάτης.

Η ΔΗΜΑΡ επανέλαβε την «κατηγορηματική αντίθεσή της με το κλείσιμο της ΕΡΤ» και προανήγγειλε ότι δεν θα ψηφίσει την σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

«Η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή της με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Οι υπουργοί που υπέδειξε η ΔΗΜΑΡ δεν συνυπέγραψαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή. Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου οποτεδήποτε έρθει στη βουλή» αναφέρει σχετικήα ανακοίνωση.

Για «πράξη ακραίου αυταρχισμού» ενάντια «στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία, ενάντια στην πολυφωνία και τη δημοκρατία» μίλησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Πάνος Σκουρλέτης, κάνοντας λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης «να κόψουν και να ράψουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στα μέτρα τους.»

«Πριν από λίγο παρακολουθήσαμε μια ακραίου αυταρχισμού δήλωση εκ μέρους του κ. Κεδίκογλου, ο οποίος υιοθετώντας τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», μας ανακοίνωσε το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης. Μίλησε για αδιαφάνεια και σπατάλες. Προφανώς πρόκειται για μία δημόσια αυτοκριτική του πολιτικού προϊστάμενου της δημόσιας τηλεόρασης, του ίδιου και των προκατόχων του, διότι αυτοί ευθύνονται για όλα αυτά τα οποία ο ίδιος χρέωσε στους εργαζόμενους.

»Πρόκειται για μία πράξη ενάντια στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία, ενάντια στην πολυφωνία και τη δημοκρατία. Θέλουν να κόψουν και να ράψουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στα μέτρα τους. Την θέλουν απόλυτα ελεγχόμενη ώστε να είναι ακίνδυνη. Αυτά είναι τα όρια της δικιάς τους αντίληψης της δημοκρατίας.

»Θέλω να επαναλάβω για ακόμα μία φορά την απόλυτη δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ραδιοτηλεόρασης και ταυτόχρονα να δεσμευτούμε πολιτικά απέναντι και στους εργαζόμενους και στην ελληνική κοινωνία, ότι θα αποτελέσουμε ανάχωμα στην προσπάθεια συρρίκνωσής της, προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας, αλλά κυρίως προστατεύοντας και μία αντίληψη αδέσμευτης, δημοσιογραφικά υπεύθυνης και ανεξάρτητης ραδιοτηλεόρασης.

»Φοβάμαι ότι όταν έρθει η απόφαση να συζητηθεί στο κοινοβούλιο, επειδή πρόκειται για μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θα έχουν περάσει ίσως αρκετοί μήνες και οι ανάγκες των εργαζομένων δεν μπορούν να περιμένουν τους ρυθμούς του κοινοβουλίου. Θα έλεγα με μία φράση ότι η ΕΡΤ δεν πρέπει να κλείσει και σε αυτό τον αγώνα πρέπει ο καθένας να «βάλει πλάτη»: εργαζόμενοι, πολιτικά κόμματα και ολόκληρη η κοινωνία» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Την αντίθεση στα σχέδια για συρρίκνωση της ΕΡΤ εξέφρασε για λογαριασμό των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο βουλευτής επικρατείας και τομεάρχης για θέματα ΜΜΕ Τέρενς Κουίκ.

«Πριν από λίγο, μέσα από το κτίριο της ΕΡΤ όπου βρισκόμουν, κοντά στους εργαζόμενους, παρακολούθησα το ραδιοτηλεοπτικό «διάγγελμα» του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμωνα Κεδίκογλου. Πρόκειται για το δημοσιογράφο που έχει περάσει και εκείνος, ωφελημένος τα μέγιστα, από την ΕΡΤ. Το περιεχόμενο των όσων είπε ήταν γεμάτο από αναλήθειες, από ανακρίβειες και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για ανθρώπους, με πολλούς από τους οποίους είχε συνεργαστεί στο παρελθόν. Ισχύουν στο ακέραιο οι δηλώσεις που έχω ήδη κάνει για το θέμα της ΕΡΤ. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε με τον κ. Σίμωνα Κεδίκογλου όταν το θέμα έρθει και στη Βουλή».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης, μίλησε για διαδικασία «που οδηγεί στο να ρίξει στα χέρια των ιδιωτών όλη την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» και κάλεσε σε συμπαράσταση στους εργαζόμενους.

«Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο της ΕΡΤ βάζοντας λουκέτο στην ίδια τη δημόσια ενημέρωση και πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Είναι διαδικασία που οδηγεί στο να ρίξει στα χέρια των ιδιωτών όλη την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

»Έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι για την πορεία της ΕΡΤ πρέπει να σημάνει συναγερμός! Αφορά όλο τον εργαζόμενο λαό, το εργατικό λαϊκό κίνημα. Χρειάζεται μαζική συμπαράσταση προς τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Τη διαφωνία του με τη σχεδιαζόμενη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ εξέφρασε ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος είχε συντάξει και υποβάλλει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

«Η "λύση" που σήμερα προκρίνεται -και που αμφιβάλλω αν είναι δυνατόν να προχωρήσει- ούτε αντικειμενικά κριτήρια χρησιμοποιεί ούτε ορθολογικά στοιχεία περιέχει, κυρίως δε αντιστρατεύεται την ίδια τη λογική της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

»Ακόμη και τώρα υπάρχει περιθώριο για λογική και συναινετική λύση στην κατεύθυνση μιας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ που οφείλει να λειτουργεί με κοινωνική ευθύνη και συνείδηση και η οποία επιπλέον αποτελεί ένα κρίσιμο δημόσιο οργανισμό για την δημοκρατία, τον πολιτισμό αλλά και την έξοδο από την κρίση» δήλωσε ο κ. Μόσιαλος.

4
Mitch Fatouros
12/06/2013 07:59
Συγγραφεας Mitch Fatouros του "GREEK AMERICAN PIMPS, Charity Corrupted by Poltics, Lobbies and Criminal Enterprises" εδω. Το ΠΑΣΟΚ και ειδικα ο "Μπενυ" ανησυχει. Φαινεται πως ο Σαμαρας αποτυχε να προσελκυσει επενδυσεις απο Αμερικη (γνωστο), Ρωσσια (Γκαζπρομ, δηλωση περι ανυπαρκτη εξασφαλιση) και Κινα (που δεν το παραδεχθηκε ακομη ο Σαμαρας αλλα ετσι φαινεται). Η μονη λυση ειναι ο ιδιος ο πονηρος "Ανκλ Σαμ," γονος Μπενακη, συγγενης παλιου ιδιοκτητη βαμβακοφυτειας στον Αμερικανικο Νοτο πριν τον εμφυλιο των ΗΠΑ, να ριξει την κυβερνηση του. Η ΕΡΤ ειναι η σταχτη που ριχνουν στα ματια μας για να μην δουμε τα χειροτερα που ερχονται. Αν η ιστορια θεωρει τον Τζεφρυ αποτυχημενο, τον βλαχο-πονηρο Ανκλ Σαμ θα τον κατακρεουργησει οταν πια το Ευρω θα καταρευσει! Η κινηση αποσκοπει στο να αποτραβηξουν το ΠΑ-ΣΟΚ και η Δ-ΗΜΑΡ την συμπαρασταση τους στον Σαμ. Τοτε καταρεει η κυβερνηση, διαλυεται η βουλη, παει η Ελλαδα σε εκλογες, η ευθυνη του Σαμ μειωνεται. ΟΜΩΣ, θα ακολουθησει ξαφνικη επιστροφη στη δραχμη, ραγδαια υποτιμιση και ακριβεια, ανεργια στα υψη, εμφυλιος, διαμελισμος της Ελλαδας. Και μπροστα στο επερχομενο μακελειο, ο ιδιωτικος τυπος κανει απεργια! Συμπτωση? Δεν νομιζω. Το πρωτο πραγμα που κανει μια δικτατορια ειναι να φιμωσει τον τυπο! Δεν τον κανει πια με τανκς. Το κανει καταλυωντας το εργασιακο δικαιο, οσο αισχρο κι αν ειναι και κυρητωντας γενικη απεργια στα ΜΜΕ. Το πρωτο πραγμα που κανει μια δικτατορια εινα να φιμωσει τον τυπο!
Σφαιρογόνος
12/06/2013 03:45
Εμένα ποτέ δεν μου γέμισε το μάτι, έπρεπε να την έχουν κλείσει απο τον καιρό που λεγόταν ΥΕΝΕΔ.
Poco Loco
12/06/2013 00:59
Γιατί να μην αντιδράσουν τα κόμματα; Τόσους βολεμένους έχουν στην ΕΡΤ... ουπς ξέχασα.. είχαν στην ΕΡΤ! Μπράβο στη κυβέρνηση που τα έβαλε με το δράκο του δημοσίου, δεν υφίσταται κανένα θέμα με τη συνοχή της, αυτά είναι παπατζιλίκια για εντυπώσεις.
tania
11/06/2013 22:46
Σε λίγο ο κ Κεδίκογλου θα μας πει ότι η Ελλάς είναι ένας ασθενής και πρέπει να μπει στον γύψο ας είναι καλά μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω δεν ξέρω αν πρέπει να γελάμε ή να κλαίμε;