Απεγκλωβισμό από το «αντιρατσιστικό» αδιέξοδο επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου μέσω πρότασης νόμου της ΝΔ που θα ποινικοποιεί την άρνηση του Ολοκαυτώματος και θα προωθεί πλέγμα κυρώσεων κατά των υμνητών του ναζισμού.

Η κίνηση έχει αποδέκτες εντός κι εκτός συνόρων και αποτελεί ουσιαστικά, όπως αποδέχονταν χθες στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, αναγνώριση των κενών που παρουσιάζει σήμερα το εγχώριο νομικό οπλοστάσιο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Το γαλάζιο σχέδιο – που αναμένεται να παρουσιαστεί την προσεχή εβδομάδα – θα αποτελέσει, ουσιαστικά, την τέταρτη πρόταση για νομοθετικές αλλαγές έπειτα από το αρχικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Δικαιοσύνης και την αντιρατσιστική πρόταση νόμου που προανήγγειλε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να χαμηλώσουν οι τόνοι της «αντιρατσιστικής» σύγκρουσης με τους εταίρους και να αποφευχθούν δηλώσεις από το κυβερνητικό επιτελείο και τα γαλάζια στελέχη που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν το κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα δεν κρίνει σκόμιμη μια νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, η οποία στην καλύτερη περίπτωση μετατίθεται προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να αποφευχθεί μια συζήτηση εν θερμώ.

Η εντολή για αποκλιμάκωση της έντασης, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται αναθεώρηση της απόφασης του κ. Σαμαρά για απόσυρση του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη –για το οποίο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συνέλεξαν χθες τις απαιτούμενες υπογραφές ώστε να προωθηθεί άμεσα στη Βουλή.

Η πρόταση της ΝΔ που θα ακολουθήσει αποτελεί σε έναν βαθμό προσπάθεια πολιτικής αντεπίθεσης αλλά αποσκοπεί και στο να μην εμφανισθεί το Μαξίμου αμέτοχο των εξελίξεων. Για προφανείς λόγους που συνδέονται με την απόρριψη του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, η νομοθετική πρωτοβουλία δεν θα αναληφθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης και, συνεπώς, από την κυβέρνηση, αλλά αποφασίστηκε να προωθηθεί με πρόταση νόμου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Η γαλάζια κίνηση αποτελεί εν πολλοίς και μιαν απάντηση στο «αντιρατσιστικό» μέτωπο ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, ωστόσο συνεργάτες του Πρωθυπουργού ευελπιστούν ότι μπορεί να επιτευχθεί γύρω από αυτήν μια συμπόρευση των τριών εταίρων στη Βουλή καθώς, όπως έλεγαν, «στην πρόταση θα αυστηροποιείται το ποινικό πλαίσιο για τους θιασώτες του ναζισμού και του φασισμού».

Ενας ποιητής κατά της Χρυσής Αυγής

Με ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, μέσω του λογαριασμού του στο facebook, ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης εκφράζει την ανησυχία του για τη Χρυσή Αυγή. Αφού αναφέρεται σε «ένα βαρβαρικό μόρφωμα» που «κατάφερε να μπει στη Βουλή των Ελλήνων με όλα τα σύμβολα και τις συμπεριφορές νεοναζιστών», καταλήγει: «Το ότι δεν τους έχει αποκηρύξει ονομαστικά το κόμμα σας δεν είναι δική μου δουλειά. Αλλά είναι κακό σημάδι για την ανομία που απολαμβάνουν».