Με βασικούς στόχους να δώσει ώθηση στο επενδυτικό σχέδιο της κυβέρνησης και να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα, καθώς και τις ελληνικές εξαγωγές, ο Αντώνης Σαμαράς επρόκειτο να αναχωρήσει σήμερα το πρωί για το Πεκίνο συνοδευόμενος από μεγάλο κυβερνητικό κλιμάκιο και ομάδα 71 ελλήνων επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης στο Πεκίνο, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει αύριο στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ. Την Παρασκευή ο κ. Σαμαράς θα είναι κεντρικός ομιλητής σε ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ, όπου θα υπογραφούν και διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες. Ακολούθως θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας Ζανγκ Ντεζιάνγκ και με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Το Σάββατο ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει σε διεθνές πολιτιστικό φόρουμ στην πόλη Χαντζόου και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σαγκάη, η οποία αποτελεί ουσιαστικά το οικονομικό κέντρο της Κίνας,, όπου θα συναντηθεί με τις Αρχές της πόλης και θα μιλήσει σε συνάντηση επιχειρηματιών.

Κατά την επιστροφή του από την Κίνα, το μεσημέρι της Κυριακής, ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη-εξπρές στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Κεντρικό θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων με την αζερική πολιτική ηγεσία θα είναι ο αγωγός φυσικού αερίου TAP.

Η ομάδα των επιχειρηματιών. Την αποστολή του Πρωθυπουργού συνοδεύει ομάδα 71 επιχειρηματιών, ενώ κεντρικό ρόλο στην επενδυτική εκστρατεία της κυβέρνησης έχουν αναλάβει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης, ο διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece Στέφανος Ησαΐας και ο πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών Αλκιβιάδης Καλαμπόκης. Στην αποστολή συμμετέχουν, επίσης, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Γιαννίδης, ενώ τον τραπεζικό κλάδο εκπροσωπούν υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής (Πέτρος Χριστοδούλου), της Eurobank (Κωνσταντίνος Βουσβούνης) και της Πειραιώς (Σπύρος Παπασπύρου).

Από τον ναυτιλιακό κλάδο την πρωθυπουργική αποστολή συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, οι Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Γιώργος Προκοπίου, Γιώργος Βερνίκος και Συμεών Παληός.

Από τον τουριστικό κλάδο οι Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (Costa Navarino), Αλέξανδρος Αγγελόπουλος (Aldemar), Μαρί Δασκαλαντωνάκη (Grecotel), Γιώργος Δασκαλάκης (Travel Plan) κ.ά.

Τις ελληνικές εταιρείες τροφίμων εκπροσωπούν οι Γιάννης Γιώτης (Γιώτης), Πέτρος Παπαδάκης (ΜΕΒΓΑΛ), Αρης Κεφαλογιάννης (Γαία), Εμμανουήλ Δομαζάκης (Κρέτα Φαρμ) κ.ά. Τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των νέων τεχνολογιών εκπροσωπούν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Αναστάσιος Τζήκας, καθώς και οι Θόδωρος Φέσσας (Quest Holdings), Μάριος Μητρομάρας (Intralot)), Γεώργιος Κουτσογιαννόπουλος (Globo) κ.ά., ενώ από τις εταιρείες επενδύσεων – real estate στην Κίνα βρίσκονται οι Οδυσσέας Αθανασίου (Lamda) και Μίλτος Καμπουρίδης (Dolphin Capital).

Ακόμη, στην αποστολή συμμετέχουν οι επιχειρηματίες Γιώργος Κουτσολιούτσος (Folli Follie), Γιάννης Καντώνιας (Βιοκαρπέτ), Ευριπίδης Δοντάς (Επίλεκτος), Πάνος Ζερίτης (Χαρτοβιομηχανία Θράκης), Σταύρος Γατόπουλος (Big Solar), καθώς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο αλουμίνιο, στο μάρμαρο, στις γούνες και στο ελαιόλαδο.