Μπορεί ένα κολατσιό που ετοιµάζουµε στο σπίτι να γίνει πιο ελκυστικό για το παιδί από τις γευστικές επιλογές του κυλικείου όπως είναι οι σοκολάτες, τα κρουασάν, τα γαριδάκια, οι τυρόπιτες κ.λπ.; Μπορούµε, υποστηρίζουν ψυχολόγοι, µάγειροι και διατροφολόγοι, αρκεί να αφιερώσουµε χρόνο και να έχουµε καλή διάθεση για συνεργασία και παιχνίδι µε το παιδί. Η φαντασία και σε αυτή την περίπτωση όχι απλώς θα βοηθήσει, αλλά αποτελεί το πιο σηµαντικό µέρος για τη δηµιουργία ενός ελκυστικού ή γκουρµέ κολατσιού για το παιδί.
Ελκυστικό για ένα παιδί είναι ό,τι πιο απλό στη γεύση, αλλά περισσότερο μετράει κάτι που του αρέσει στην όψη. Ξεκινώντας τη διαδικασία και πριν φτάσουμε στην επιλογή των υλικών, θα πρέπει να δώσουμε στο παιδί την ευκαιρία να επιλέγει το δοχείο τροφίμων και το θερμομπόλ που θα έχει μαζί του στο σχολείο. Υπάρχουν πολλά σχέδια και χρώματα. Το δεύτερο είναι να πάρουμε διάφορα τσέρκια (οι φόρμες που κόβουμε μπισκότα κ.ά.) σε διάφορα σχέδια. Υπάρχουν και ειδικά πλαστικά που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και παιδιά. Αφού αποκτήσουμε τον εξοπλισμό, το τρίτο που πρέπει να κάνουμε είναι να σχεδιάσουμε ένα πενθήμερο, ισορροπημένο διατροφικό πλάνο και να αγοράσουμε τα προϊόντα.

Το τέταρτο σημαντικό για να είναι το φαγητό ελκυστικό στο παιδί, είναι το κολατσιό του να περιλαμβάνει οπωσδήποτε και τροφές που του αρέσουν. Οι γονείς συνήθως γνωρίζουν τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών τους, αλλά σε κάθε περίπτωση ρωτήστε τα ώστε να έχετε και τη συγκατάθεσή τους σε ό,τι ετοιμάσετε. Είναι σημαντικό γι’ αυτά. Το πέμπτο είναι να υπάρχει στο lunch box κάποιο ή κάποια dip. Τα παιδιά λατρεύουν να βουτάνε το φαγητό τους σε σάλτσες και αλείμματα.

Το έκτο βήμα αφορά την επιλογή ψωμιού. Μη χρησιμοποιείτε μόνο το κλασικό ψωμί για τοστ στα σάντουιτς.

Επιλέξτε πολύσπορο, πανίνι, αραβική πίτα, ψωμάκια burger, μακρόστενα για hot-dog, τσιαπάτα, ακόμα και πίτα για σουβλάκι αν αρέσει στο παιδί σας. Στο έβδομο βήμα θα επιστρατεύσετε τη δημιουργικότητα και φαντασία σας, καθώς πρέπει να δημιουργήσετε ένα παιδικό πιάτο με χρώματα και σχήματα. Χαμογελαστά πρόσωπα, μεγάλα αφτιά, σχήματα ζώων ή λουλουδιών είναι τα πιο αγαπημένα σχέδια σε φαγητό, σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει από ψυχολόγους. Επίσης, στα παιδιά αρέσει πολύ οτιδήποτε είναι finger food και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν μαχαιροπίρουνο. Σε κάθε περίπτωση, δώστε και πάλι τον λόγο ή επιλογές στο παιδί σας για να σας πει τι θα προτιμούσε.

Λύσεις στα υλικά που πρέπει να φάει αλλά δεν του αρέσουν καθόλου μπορείτε πάντα να βρείτε, εξερευνώντας συνταγές στο Internet. Για παράδειγμα, αν δεν τρώει ρεβίθια, μπορείτε να ετοιμάσετε φαλάφελ (ρεβιθοκεφτέδες) η κολοκυθο/ντοματοκεφτέδες και να δημιουργήσετε υγιεινά burgers. Επίσης, επιλογές μπορεί να είναι τόνος, φιλέτο κοτόπουλο, μπιφτέκι μοσχαρίσιο κ.ά.