Μία από τις σημαντικότερες διεθνείς διακρίσεις, το Βραβείο Ιψεν – Scholarship, κατέκτησε η ελληνίδα ηθοποιός και σκηνοθέτρια Ραφίκα Σαουίς. Πρόκειται για το «βραβείο καλύτερης προτεινόμενης σκηνοθεσίας και δραματουργίας», το οποίο απονεμήθηκε στην πρόταση με τίτλο «Europeana» που κατάθεσε η ηθοποιός, με καταγωγή από την Ελλάδα και τη Συρία. Πυρήνας της είναι το έργο «Μικρός Εγιολφ», στο οποίο οι γονείς ενός παιδιού αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα: ότι ο γιος τους έμεινε παράλυτος από δική τους αμέλεια.

Στο «Europeana» η Ραφίκα Σαουίς μεταφέρει τον σκηνικό χώρο του έργου στα ελληνικά νησιά, την περίοδο της προσφυγικής κρίσης. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ασυνόδευτα παιδιά που διέσχισαν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα εμπόλεμων και αφιλόξενων περιοχών και εντέλει αποβιβάστηκαν μέσα από σαθρά πλεούμενα στις ακτές των νησιών του Αιγαίου. Οι ηχογραφημένες αφηγήσεις 150 εξ αυτών που συνέλεξε η Ραφίκα Σαουίς αποτελούν πολύτιμο υλικό, γύρω από το οποίο πλέκεται η βραβευμένη πλέον παράσταση. Τα Βραβεία Ιψεν (http: //www.ibsenawards.com) είναι δύο και θεωρούνται από τα πιο σημαντικά στην παγκόσμια σκηνή.

Το πρώτο Βραβείο Ιψεν απονέμεται τιμητικά κάθε χρόνο σε μια διεθνή ομάδα. Το Ibsen Scholarship – Ibsen είναι ένα διαγωνιστικό βραβείο και απονέμεται κάθε δύο χρόνια. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου 2017 στη γενέθλια πόλη του Ιψεν, το Σκίεν της Νορβηγίας.