Οσο ο Ντάνιελ Κρεγκ αρνούνταν να δεσμευθεί για την πέμπτη ταινία του ως Τζέιμς Μποντ, ο κατάλογος των υποψηφίων που σχηματιζόταν αποκτούσε μεγάλο ενδιαφέρον. Το μενού για 007 περιελάμβανε λευκούς, μαύρους, ξανθούς, μελαχρινούς, κοκκινομάλληδες, ψηλούς, κοντούς, στρέιτ, γκέι, ακόμη και μία γυναίκα! Τώρα που φέρεται ότι έχει πει το «ναι» –αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα –ας γνωρίσουμε τους ηθοποιούς που έφτασαν στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιαν –πόσω μάλλον βότκα μαρτίνι…

Τομ Χίντλστον

Τα υπέρ: Ο 36χρονος Βρετανός είναι ήδη γνωστός στο κοινό (από τις ταινίες με υπερήρωες όπου υποδύεται τον Λόκι, αδελφό του Θορ), χωρίς να θεωρείται πρώτο όνομα που θα «σκεπάσει» τον ρόλο. Εχει δώσει τα διαπιστευτήριά του ως κατάσκοπος στη μίνι σειρά «The Night Manager», μεταφορά του μυθιστορήματος του Τζον Λε Καρέ «Νυχτερινή βάρδια». Ούτε πολύ όμορφος ούτε πολύ άσχημος, γυμνασμένος αλλά όχι «φουσκωτός», μπορεί να φέρει τον Μποντ του Ντάνιελ Κρεγκ πιο κοντά σε αυτόν του Πιρς Μπρόσναν.

Τα κατά: Η πρόσφατη σχέση του με την ποπ σταρ Τέιλορ Σουίφτ έριξε πάνω του περισσότερους προβολείς από όσους θα ήθελαν οι παραγωγοί των ταινιών Μποντ. Επιπλέον, η παραγωγός Μπάρμπαρα Μπρόκολι τον χαρακτήρισε «υπερβολικά αριστοκρατικό».

Ιντρις Ελμπα

Τα υπέρ: Ο 44χρονος Λονδρέζος με γονείς από την Γκάνα και τη Σιέρα Λεόνε είναι τόσο καλός ηθοποιός και τόσο κοντά στο πνεύμα του Μποντ, που ελάχιστοι φαν του 007 φέρνουν αντιρρήσεις για το χρώμα του δέρματός του. Δείτε τον στις τηλεοπτικές σειρές «The Wire» και «Luther» και θα καταλάβετε.

Τα κατά: Μάλλον δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για τον πρώτο μαύρο Μποντ. Και τα χρόνια περνούν: ο ίδιος ο ηθοποιός δήλωσε ότι θεωρεί τον εαυτό του πολύ μεγάλο για τον ρόλο. Το πιο πιθανό είναι να περάσει στην ιστορία ως ο καλύτερος-Μποντ-που-δεν-υπήρξε-ποτέ. Μην παραλείψετε να τον δείτε στον «Μαύρο Πύργο», από τις 3 Αυγούστου στους ελληνικούς κινηματογράφους.

Ντέμιαν Λιούις

Τα υπέρ: Βλέποντας τον κοκκινομάλλη Λονδρέζο στις «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη, το τελευταίο πράγμα που περνάει από το μυαλό είναι ο Μποντ. Ομως στη σειρά «Homeland» έδειξε τη σκληρή και επικίνδυνη πλευρά του. Ενώ το 13λεπτο φιλμάκι «Desire» που γύρισε ως διαφήμιση της Jaguar F-Type αποκαλύπτει έναν 007 από το καλούπι του Ρότζερ Μουρ.

Τα κατά: Στα 46 του πια, αν έπαιρνε τώρα τον ρόλο, θα ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία Μποντ στο ντεμπούτο του. Και κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει στιγμές 58χρονου Ρότζερ Μουρ στο «Επιχείρηση: Κινούμενος στόχος»…

Εϊνταν Τέρνερ

Τα υπέρ: O 34χρονος Ιρλανδός δεν έχει κάνει κάτι συγκλονιστικό στο σινεμά πέρα από την τριλογία του «Hobbit». Στην τηλεόραση όμως έχει καθιερωθεί ως πρωταγωνιστής – στη σειρά «Poldark» – και θα μπορούσε να ακολουθήσει τα βήματα των Ρότζερ Μουρ και Πιρς Μπρόσναν με άλμα από τη μικρή οθόνη στον Μποντ. Το «άγριο» λουκ και η ηλικία του είναι ιδανικά.

Τα κατά: Αλλο η κυριακάτικη βραδινή ζώνη του BBC, άλλο ο Τζέιμς Μποντ. Εκτός Αγγλίας ο Τέρνερ είναι άγνωστος και ίσως το φορτίο αποδειχθεί βαρύ για τους ώμους του.

Τζέιμς Νόρτον

Τα υπέρ: Η πιο πρόσφατη είσοδος στη λίστα των υποψηφίων. Αγαπημένος του βρετανικού τηλεοπτικού κοινού με τις σειρές «Happy Valley», «War & Peace» και «Grantchester». Νέος (μόλις χθες έκλεισε τα 32), μορφωμένος (απόφοιτος του Κέιμπριτζ) και ωραίος όσο πρέπει και όχι παραπάνω.

Τα κατά: Οπως και ο Εϊνταν Τέρνερ, θα πρέπει να σηκώσει το βάρος της μακροβιότερης σειράς ταινιών όλων εποχών με μοναδικό όπλο την αγάπη των βρετανών τηλεθεατών. Δύσκολο, πολύ δύσκολο.

Μάικλ Φασμπέντερ

Τα υπέρ: Ο ρόλος του στο «Αδωξοι Μπάσταρδη» του Κουέντιν Ταραντίνο το 2009 έβαλε τον 40χρονο σήμερα Ιρλανδογερμανό με φόρα στο κλαμπ των υποψηφίων 007. Από τότε ισορροπεί άψογα ανάμεσα σε καλλιτεχνικές ταινίες και μπλοκμπάστερ. Προικισμένος υποκριτικά, εμφανισιακά και… ανατομικά – δείτε το «Shame» και θα καταλάβετε. Ο,τι πιο κοντινό στον Μποντ του Σον Κόνερι, με μια «παλαιάς κοπής» γοητεία.

Τα κατά: Ο Μποντ μπορεί να θέλει τον Φασμπέντερ, αλλά μάλλον δεν ισχύει και το αντίστροφο. Οσες φορές έχει ερωτηθεί σχετικά, ο ηθοποιός είναι αρνητικός. Λατρεύει τον ήρωα, αλλά θεωρεί ότι ο νέος Μποντ της οθόνης θα πρέπει να είναι 20άρης.

Τομ Χάρντι

Τα υπέρ: Αν οι παραγωγοί επιθυμούν μια βελτιωμένη, τούρμπο έκδοση του Ντάνιελ Κρεγκ, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από τον 39χρονο χαμαιλέοντα τις οθόνης. Ενα μεγάλο ταλέντο που μπορεί να σε καθηλώσει με μία βαθιά, εσωτερική ερμηνεία («Locke») ή να τα κάνει όλα λίμπα σε μπλοκμπάστερ όπως το «Mad Max» ή το «Σκοτεινός Ιππότης: Η επιστροφή». Ο χαρακτήρας που υποδύθηκε στο «Inception» ήταν Μποντ όσο δεν πάει.

Τα κατά: Ο Ντάνιελ Κρεγκ είναι 13 πόντους πιο κοντός από τον Πιρς Μπρόσναν και ο Τομ Χάρντι τρεις πόντους πιο κοντός από τον Κρεγκ. Δεν είναι πρώτο μπόι στα 1,75 εκατοστά, αλλά στο σινεμά αυτά διορθώνονται.

Λουκ Εβανς

Τα υπέρ: Είχε έρθει πρώτος πέρυσι σε σχετική ψηφοφορία αναγνωστών του περιοδικού «GQ», και όχι άδικα. Εμφανισιακά θα μπορούσε να έχει βγει απευθείας από τις σελίδες του Ιαν Φλέμινγκ. O 38χρονος Ουαλός έχει υποδυθεί τον θεό Δία («Αθάνατοι»), τον θεό Απόλλωνα («Τιτανομαχία»), ακόμη και τον Δράκουλα («Dracula Untold»). Γιατί όχι και τον Τζέιμς Μποντ; Οπως και ο Τομ Χίντλστον, είναι γνωστός στο κοινό αλλά όχι υπερβολικά σταρ.

Τα κατά: Δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι γκέι και οι παραγωγοί θα διστάσουν να πάρουν το ρίσκο. Μόνο που σκέφτονται τίτλους τύπου «Bond, gay Bond» στα ταμπλόιντ, ανατριχιάζουν.

Χένρι Κάβιλ

Τα υπέρ: Το 2005 ήταν φιναλίστ μαζί με τον Ντάνιελ Κρεγκ και έχασε. Μόλις 22 ετών τότε και με μοναδική κινηματογραφική εμφάνιση έναν μικρό ρόλο στον «Κόμη Μόντε Κρίστο». Δώδεκα χρόνια μετά, τον έχουν μάθει όλοι ως Σούπερμαν, έχει ωριμάσει, έχει «δέσει» και έχει υποδυθεί έναν αμερικανό «Μποντ» των 60s στην ταινία «Κωδικό όνομα UNCLE».

Τα κατά: Μία λέξη: Σούπερμαν. Δεν μπορείς να είσαι ο Τζέιμς Μποντ και ο Σούπερμαν μαζί. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αδυνατεί να το επεξεργαστεί… Και το συμβόλαιο του Κάβιλ τον υποχρεώνει να φοράει την κόκκινη μπέρτα για αρκετό καιρό ακόμη.

Bond, Jane Bond?

Κι όμως, η Τζίλιαν Αντερσον, η πράκτορας Σκάλι των «Χ-Files», κάποια στιγμή ακούστηκε για… Τζέιν Μποντ. Οι βρετανοί μπούκις την έβαλαν στις λίστες τους, αλλά η ιστορία είχε δημιουργηθεί από φωτογραφικά μοντάζ κάποιων φαν της ηθοποιού στο Ιντερνετ, τα οποία εκείνη αναπαρήγαγε με ενθουσιασμό στα social media. Δεν είχε ποτέ σοβαρές πιθανότητες…