Την επόμενη Δευτέρα δεκάδες χιλιάδες μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου θα ξέρουν πλέον αν οι εξετάσεις που θα δώσουν τον Ιούνιο θα μετρήσουν για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αν θα εξεταστούν πανελλαδικά και αν τα θέματα που θα επιλεγούν θα προέρχονται κατά 50% από Τράπεζα Θεμάτων. Αντίθετα, οι μαθητές της σημερινής Γ’ Λυκείου μπορούν να είναι από τώρα ήσυχοι και να περιμένουν ότι τον Ιούνιο θα εξεταστούν όπως προβλέπεται, αφού όλες οι αλλαγές που ενδεχομένως γίνουν στο Λύκειο σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής δεν τους αφορούν γιατί ξεκινούν από τις προηγούμενες τάξεις.

«Το Τετράδιο» κωδικοποιεί τι τροποποιείται –σύμφωνα με τις εξαγγελίες -, εάν αλλάξει η κυβέρνηση, στο εξεταστικό σύστημα για Α’ και Β’ Λυκείου, αλλά και τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι της Γ’ τάξης το επόμενο διάστημα.

Για την Α’ και Β’ Λυκείου αλλαγή κυβέρνησης συνεπάγεται και ανατροπή τριών σημερινών δεδομένων:

Αμεση κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων. Συνεπώς, τα θέματα στις εξετάσεις του Ιουνίου θα επιλεγούν από τους διδάσκοντες.

Ενδοσχολικές και όχι πανελλαδικές θα είναι ξανά οι προαγωγικές εξετάσεις. Αρα κάθε σχολείο θα επιλέξει τα δικά του θέματα.

Δεν θα μετρήσει ο βαθμός των πρώτων δύο τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για τους υποψηφίους του 2016. Ο βαθμός της Γ’ Λυκείου πιθανότατα επίσης δεν προσμετρηθεί (του χρόνου), οπότε καταργείται συνολικά ο λεγόμενος «5ος βαθμός» και αποδεσμεύεται εντελώς το Λύκειο από τις εισαγωγικές.

Για την Γ’ Λυκείου. Καμία αλλαγή για τους φετινούς μαθητές της Γ’ Λυκείου –οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δεν επηρεάστηκαν από τον νόμο για το Νέο Λύκειο.

Τον Φεβρουάριο, οι μαθητές θα κληθούν να επιλέξουν το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας στο οποίο επιθυμούν να εξεταστούν σε πανελλαδικό επίπεδο ή τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας με αίτηση – δήλωση που θα υποβάλουν στο Λύκειο. Θα πρέπει επίσης να δηλώσουν αν θα εξεταστούν σε κάποια Ειδικά Μαθήματα (Ξένες Γλώσσες, Σχέδια, Μουσική) και αν θα είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ή για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).

Τον Μάιο θα λάβουν το δελτίο εξεταζομένου και θα ανακοινωθεί το Μηχανογραφικό Δελτίο.

n Στα μέσα Ιουνίου οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στα Λύκεια για να αποκτήσουν κωδικό ασφαλείας (password) που θα χρησιμοποιήσουν στην ηλεκτρονική υποβολή του Μηχανογραφικού στο τέλος του μήνα ή αρχές Ιουλίου.