Λίγες μέρες μετά την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα γυμνάσια το Ανώτατο Δικαστήριο κατά πλειοψηφία οριοθέτησε ως αντισυνταγματική και τη διδασκαλία του ίδιου μαθήματος για τα λύκεια.

Η πλειοψηφία είχε την άποψη ότι «σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της ισότητας και τις διατάξεις των άρθρων 9 και 14 της ΕΣΔΑ, το κράτος δεν μπορεί, ρυθμίζοντας το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών, να στερήσει από τους μαθητές που ασπάζονται ορισμένη θρησκεία το δικαίωμα το οποίο αναγνωρίζει σε μαθητάς που ανήκουν σε άλλες θρησκείες να διδάσκονται αποκλειστικά τα δόγματα της πίστεώς των (όχι δε και δόγματα άλλων θρησκειών)».

Αντίθετα, η μειοψηφία των ανώτατων δικαστών τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας της επίμαχης υπουργικής απόφασης. Από την πλευρά τους μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις ουδόλως υποχρεώνουν τον νομοθέτη να προσδώσει στο μάθημα των Θρησκευτικών ομολογιακό ή κατηχητικό χαρακτήρα γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε όχι με «ανάπτυξη» θρησκευτικής συνείδησης, αλλά με «επιβολή» θρησκευτικής συνείδησης συγκεκριμένου περιεχομένου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο ύστερα από προσφυγή που είχαν καταθέσει η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων και 4 γονείς τα παιδιά των οποίων φοιτούσαν στο λύκειο.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ. Από 2 έως και 18 Μαΐου 2018 θα πραγματοποιηθούν φέτος οι εγγραφές στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2018-19 όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Υπενθυμίζεται ότι τη σχολική χρονιά 2018-2019 στην Α’ τάξη του δημοτικού σχολείου θα φοιτήσουν οι μαθητές που γεννήθηκαν από 1-1-2012 έως 31-12-2012.

Στα νηπιαγωγεία εγγράφονται οι μαθητές που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων ετών. Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2018-19 μαθητές γεννημένοι το 2013 και 2014 και τα νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη.

87η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ. Οι συνεργασίες πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αλλά και τα θέματα λειτουργίας των μεταπτυχιακών σπουδών τους που επανιδρύονται τους επόμενους μήνες με βάση τον τελευταίο νόμο του υπουργείου Παιδείας θα αποτελέσουν τα κύρια θέματα συζήτησης στην 87η Σύνοδο Πρυτάνεων που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 28 του μήνα. Η Σύνοδος θα γίνει στην Θεσσαλονίκη με οικοδεσπότη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στη διάρκεια των τριήμερων εργασιών θα είναι και η λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Ερευνας των ΑΕΙ και Φοιτητικής Μέριμνας. Στη Σύνοδο θα παραστεί και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.