Τέλος στην υποχρεωτική υποδοχή προσφύγων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ισχύει μέχρι σήμερα, επιθυμεί να βάλει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», ο πολωνός αξιωματούχος πρόκειται να καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με το προσχέδιο της επιστολής που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα, ο Τουσκ θα ισχυριστεί πως οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην υποδοχή προσφύγων από τα κράτη – μέλη υπήρξαν ένα «διχαστικό και αναποτελεσματικό» μέτρο. Με την κατάργηση, που όπως όλα δείχνουν θα προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ελλάδα και Ιταλία –χώρες στις οποίες έχει πέσει το μεγαλύτερο βάρος –θα βρεθούν να παλεύουν μόνες με το προσφυγικό ζήτημα. Οπως επισημαίνει ο «Guardian», μέσω της επιστολής ο Τουσκ θα καλέσει τις κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους παρά να αφήσουν τις Βρυξέλλες να ορίσουν τον ρυθμό για τη διαχείριση της πολιτικής για το Μεταναστευτικό.

Αμεση και σε αυστηρό τόνο ήταν η απάντηση του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο χαρακτήρισε την πρόταση Τουσκ «απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή».

Ο Αβραμόπουλος, ο οποίος μίλησε παρουσία του επιτρόπου Ασφαλείας Τζούλιαν Κινγκ, ανέφερε: «Η θέση μου είναι σαφέστατη. Το έγγραφο του Τουσκ είναι απαράδεκτο. Είναι αντιευρωπαϊκό και αγνοεί όλη την εργασία που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια μαζί». Πρόσθεσε πως ο ρόλος του προέδρου του Συμβουλίου είναι να προστατεύει την ευρωπαϊκή ενότητα και τις αρχές. Αντίθετα, σημείωσε, η συγκεκριμένη πρόταση «υποβαθμίζει έναν από τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος που είναι η αλληλεγγύη, και χωρίς την αλληλεγγύη η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτός ο όρος, άλλωστε, αναφέρεται στα ιδρυτικά κείμενα των Συνθηκών». Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι η ευθύνη για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να αναλαμβάνεται από μεμονωμένα κράτη – μέλη, αλλά αποτελεί ευρωπαϊκό θέμα.

Πάντως, παρ’ όλο που το Μεταναστευτικό είναι στη λίστα με τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να υιοθετηθούν αποφάσεις, αντίθετα οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο του ερχόμενου Ιουνίου.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν η προσφυγική κρίση είχε μόλις ξεσπάσει. Από την αρχή, όμως, χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία, εναντιώθηκαν στο πρόγραμμα.

ΑΠΕΤΥΧΑΝ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη, οι ευρωπαϊκές χώρες απέτυχαν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία. Οι χώρες της ΕΕ έπιασαν μόλις το 28,7% του στόχου μετεγκατάστασης. Οι χειρότεροι παραβάτες δεν ήταν άλλοι από την Πολωνία και την Ουγγαρία που αρνήθηκαν να δεχθούν έστω και έναν αιτούντα άσυλο. Αντίστοιχα και η Τσεχία από τους 2.691 αιτούντες άσυλο που της αναλογούσαν βάσει της ποσόστωσης δέχθηκε μόλις 12.

Η μοναδική χώρα που μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη είχε ικανοποιήσει την ποσόστωσή της ήταν η Μάλτα ενώ η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν που προσχώρησαν στο σχέδιο εθελοντικά μετεγκατέστησαν όλους όσους υποδείκνυε η ποσόστωση, δηλαδή 1.500 και 10 αιτούντες άσυλο αντίστοιχα. Το 94% της δέσμευσής της εκπλήρωσε η Φινλανδία, καλωσορίζοντας 1.951 αιτούντες άσυλο. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, χαμηλές είναι οι επιδόσεις για την Ισπανία, που εκπλήρωσε μόνο το 13,7% της ποσόστωσής της και το Βέλγιο (25,6%). Αντίστοιχα, η Ολλανδία εκπλήρωσε το 39,6% και η Πορτογαλία το 49,1%.