Αυξημένες κατά πολύ είναι το τελευταίο δεκαήμεροοι ροές προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, όπου μόνο το τελευταίο 24ωρο αποβιβάστηκαν άλλοι 123.

Ηδη οι εγκλωβισμένοι στο νησί που περιμένουν να εξετασθεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει φθάνουν τους 4.145.

Το γεγονός καθιστά άσχημη την κατάσταση και μέσα στους καταυλισμούς, ιδιαίτερα σε αυτόν του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, που φιλοξενεί τώρα περισσότερα από 3.000 άτομα. Πρόκειται για αριθμό κατά 40% μεγαλύτερο από τις δυνατότητες του καταυλισμού, που δεν υπερβαίνουν τους 2.200 φιλοξενούμενους.

Από την 1η Ιουλίου μέχρι και το πρωί της Τρίτης399 άτομαπέρασαν στη Λέσβο. Αντιθέτως, όλο αυτό το διάστημα οι ροές στη Χίο ήταν μηδενικές (από τις 15 Ιουνίου), ενώ πολύ μικρές είναι οι ροές και προς τη Σάμο, καθώς το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου πέρασαν μόλις 28 άτομα.

Με βάση τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, στα νησιά είναι πλέον 9.634 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν υποβάλει αίτημα ασύλου. Από αυτούς 4.145 βρίσκονται στη Λέσβο, 3.516 στη Χίο και 1.973 στη Σάμο.

Σύμφωνα με την τουρκική Ακτοφυλακή, στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου σκάφη της παρενέβησαν σε εννέα περιπτώσεις και επαναπροώθησαν στις τουρκικές ακτές 386 άτομα.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης σχετικά με τις καταστροφές από την εξέγερση μεταναστών στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, τη Δευτέρα, από την πυρκαγιά κάηκαν έξι κοντέινερ, μια μεγάλη σκηνή συνάθροισης 400 τετραγωνικών μέτρων και μια μικρή σκηνή.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 15:00 όταν δυνάμεις της Αστυνομίας επέδωσαν σε μετανάστη από την Αϊτή που διέμενε στον καταυλισμό του Κέντρου στη Μόρια απορριπτική απόφαση του αιτήματος ασύλου που είχε υποβάλει σε δεύτερο βαθμό.

Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο προαναχωρησιακό κέντρο προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της επαναπροώθησής του στην Τουρκία. Ωστόσο, η προσπάθεια σύλληψης του μετανάστη από την Αϊτή λειτούργησε ως αφορμή στην ήδη τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο και η κατάσταση πήρε τα χαρακτηριστικά εξέγερσης.

Φωτιές ξέσπασαν σε διάφορα σημεία του Κέντρου, ενώ ομάδες μεταναστών δεν επέτρεπαν την είσοδο και ανάπτυξη αστυνομικών και πυροσβεστικών δυνάμεων. Η εξέγερση κατεστάλη στις 6.30 το απόγευμα.

Την Τρίτη στη Μόρια επικρατεί ηρεμία.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το Λιμενικό, συνολικά 2.126 πρόσφυγες και μετανάστες βγήκαν σε ελληνικά νησιά τον Ιούνιο, ενώ συνελήφθησαν 18 από τους διακινητές τους.