Τρίμηνη παράταση για τα αυθαίρετα

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/01/2017 14:34 |
Τρίμηνη παράταση για τα αυθαίρετα

Έως τον ερχόμενο Μάιο έχουν τη δυνατότητα οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να δηλώσουν τα ακίνητα τους με τον ισχύοντα νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Μετά θα τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος, ο οποίος θα δίνει περιθώριο δυο ετών στους ιδιοκτήτες για ένταξη στη ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι στις 8 Φεβρουαρίου έληγε η παράταση που είχε ήδη δοθεί για τον ισχύοντα νόμο. Τώρα η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι η 8η Μαΐου 2017.

Αυτό έγινε την Δευτέρα γνωστό από πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος που σημείωναν ότι θα διατηρηθεί η φιλοσοφία του ισχύοντα νόμου ο όποιος όμως θα απλοποιηθεί ( θα έχει λιγότερη γραφειοκρατία από το σχέδιο που παρουσιάστηκε στη διαβούλευση) και θα συμπεριλάβει πολλά από τα χιλιάδες σχόλια που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου, μέχρι στιγμής έχουν υποβάλλει αίτηση για τακτοποίηση αυθαιρέτων περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο νέος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2020.

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά το Κτηματολόγιο η κατεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και τη λειτουργία του νέου θεσμού.

5
Ελλάδα 2021
17/01/2017 14:51
Γκρεμίστε τα αυθαίρετα. Ο κάθε καραγκιόζης χτίζει όπου γουστάρει. Ας γίνουμε κράτος. Η παρανομία είναι παρανομία. Αλλιώς να κάνουμε και "τακτοποίηση" φόνων, κλοπών κλπ.
δημήτρης
08/02/2017 15:15
για να μην υπάρχουν αυθαίρετα θα έπρεπε να υπάρχουν πολεοδομικά σχέδια, να βγαίνει απόφαση σε ποια περιοχή μπορεί να επεκταθεί η πόλη και να χτίζεται στη συνέχεια. Επειδή κανείς δεν παίρνει καμία ευθύνη το αποτέλεσμα είναι να γίνονται όλα ανάποδα : πρώτα χτίζουμε, μετά φτιάχνουμε το σχέδιο πόλης και αφού ασφαλτοστρώσουμε τους δρόμους μετά σκάβουμε για να φτιάξουμε και την αποχέτευση. Αν υπήρχε κράτος δεν θα υπήρχαν αυθαίρετα.Ολόκληρα χωριά και οικισμοί θεωρούνται αυθαίρετοι βάσει νόμου και να είσαι σίγουρος αν κάνεις έλεγχο στο σπίτι σου όλο και κάποια αυθαιρεσία θα βρεθεί.
Ελενη
17/01/2017 14:14
Με ολο το συμπαθειο και χωρις παρεξηγηση: Εισαστε σκαταδες, οπως ησαν και οι προηγουμενες κυβερνησεις. Αυτη ειναι η πιο ηπια κριτικη που μπορω να κανω.
Ηλιας Αθηναιος
16/01/2017 18:32
Ας ελπίσουμε ότι στο νέο νόμο θα απλοποιηθούν οι έννοιες και ο κάθε μηχανικός δεν θα χρειάζεται ειδικό πιστοποιημένο αποκωδικοποιητή για να κάνει σωστά την δουλειά του και να μην νοιώθει την ανασφάλεια της λανθασμένης ερμηνείας των επινοημένων και αδόκιμων διατυπώσεων!!!!
Γιάννης
02/02/2017 20:11
Και λίγα είπες .Το ΤΕΕ όμως που είναι.? Άφησαν στους καραγκιόζηδες του υπουργείου να συντάξουν νόμους χωρίς να γνωρίζουν βασικές δομικές έννοιες . Θα αρχίσουν πάλι τις αλληλοσυγκρουόμενες ερμηνείες με εγκυκλίους .Παλια μου τέχνη κόσκινο ...