Την απόφαση να παραχωρηθούν δωρεάν για 25 χρόνια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας τα δύο κτίρια και το αγρόκτημα, στο οποίο είναι ήδη εγκατεστημένο το πανεπιστήμιο με μίσθωση από το 2008 ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Μάλιστα, σε ανταπόδοση το Διεθνές Πανεπιστήμιο θα παρέχει κάθε χρόνο συνολικά 15 υποτροφίες για δωρεάν παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε υπαλλήλους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευόμενων φορέων του αλλά και στους εργαζόμενους στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, καθηγητής Κώστας Θ. Γραμμένος, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, παρουσία και του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη αλλά και της αναπληρώτρια υτπουργού, Σίας Αναγνωστοπούλου.

Ο κ. Γραμμένος δημοσιοποίησε το αποτέλεσμα της εξωτερικής αξιολόγησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου που διενεργήθηκε από ομάδα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του εξωτερικού το Δεκέμβριο 2015, μια αξιολόγηση που αφορούσε σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας: Στη διεξαγόμενη έρευνα, στην παρεχόμενη εκπαίδευση και στην εν γένει οργάνωση και διοίκηση.

Πρόκειται δε, για την τέταρτη εξωτερική αξιολόγηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου και την πρώτη σε επίπεδο ιδρύματος. Σε αυτή, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το νεότερο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, κρίθηκε συνολικά με την ανώτατη βαθμίδα ως «Άξιο Αναγνώρισης».

«Πραγματικά, ο έπαινος της εξωτερικής επιτροπής αξιολόγησης μας δίνει αισιοδοξία και νέες δυνάμεις για τη συνέχεια. Οι παρατηρήσεις τους, όμως, για την μελλοντική πορεία και για τους κινδύνους που υπάρχουν μπροστά μας είναι πιο χρήσιμες. Με την παραχώρηση των εγκαταστάσεων λύνουμε ένα από τα βασικότερα ζητήματα που μας είχαν θέσει σε όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις και κάνουμε ακόμα ένα βήμα μπροστά», τόνισε ο κ Γραμμένος.

Πρόσθεσε δε, σε ό, τι αφορά στη βιωσιμότητα του Διεθνούς Πανεπιστημίου ότι από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος η χρηματοδότηση από τα δίδακτρα υπερβαίνει το 60% του συνολικού λειτουργικού κόστους και ο στόχος της δημιουργίας του πρώτου σε μεγάλο βαθμό αυτοχρηματοδοτούμενου δημόσιου πανεπιστημίου είναι πλέον ορατός μεσοπρόθεσμα υπό προϋποθέσεις.