Ο τρόπος με τον οποίον παρεχόταν η βασική υγειονομική περίθαλψη σε μερικούς από τους πιο εξαθλιωμένους ανθρώπους στο Μπανγκλαντές άλλαξε για πάντα το 2002. Και αυτό οφείλεται στη Ρούνα Καν, η οποία μετέτρεψε ένα ποταμόπλοιο στο πρώτο πλωτό νοσοκομείο της χώρας αποκλειστικά για φτωχούς ανθρώπους. Πλέον, με στόλο τρία πλήρως εξοπλισμένα νοσοκομεία –πλοία στα οποία πραγματοποιούνται ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις, η μη κυβερνητική οργάνωση Φιλία που ίδρυσε η Καν βοηθά άπορους σε δυσπρόσιτα νησάκια στον Βορρά και στην παράκτια ζώνη του Νότιου Μπανγκλαντές.

Η ιστορία της Ρούνα Καν δημοσιεύθηκε στις 20 Ιουνίου 2015 σε 47 εφημερίδες σε όλον τον κόσμο, από τη γαλλική «Figaro» μέχρι την ιαπωνική «Asahi Shimbun». Και δεν ήταν η μόνη θετική πρωτοβουλία που μοιράστηκαν οι εφημερίδες με τους αναγνώστες τους. Στο πλαίσιο της Impact Journalism Day, τα 47 έντυπα από 40 χώρες του κόσμου δημοσίευσαν ταυτόχρονα ρεπορτάζ και ειδήσεις ελπίδας, θέματα δηλαδή που εστιάζουν στις λύσεις των προβλημάτων.

Ετσι, πέρυσι στις 20 Ιουνίου πρωτοπόρες εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και «ΤΑ ΝΕΑ», μοιράστηκαν ρεπορτάζ με τα οποία ανέδειξαν τις καινοτόμες προσπάθειες ατόμων και ομάδων για την επίλυση κάποιου ζητήματος, το οποίο απασχολούσε την κοινωνία τους. Οπως αυτό που αντιμετώπιζε έντονα –μεταξύ των άλλων –η Ουγκάντα: την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη χρήση σχεδόν 40.000 τόνων πλαστικής σακούλας ετησίως. Γι’ αυτό και ένας 23χρονος φοιτητής το 2006 αποφάσισε να φτιάξει χάρτινες σακούλες από μπανανόφυλλα. Και τα κατάφερε.

Το δίκτυο Sparknews
Η προώθηση θετικών και με κοινωνικό αντίκτυπο ειδήσεων ήταν και ο σκοπός του γάλλου δημοσιογράφου Christian Boisredon, ο οποίος πριν από περίπου τέσσερα χρόνια ίδρυσε το δίκτυο Sparknews, προκειμένου να προωθήσει τη θετική δημοσιογραφική έρευνα.
«Το διάβασμα των ειδήσεων σε καθημερινή βάση μπορεί να μετατραπεί σε μια καταθλιπτική υπόθεση. Σε παγκόσμιο επίπεδο αναγνώστες και κοινό αναφέρουν ότι αισθάνονται αποστροφή για το γεγονός ότι οι ειδήσεις μπορεί να είναι τόσο αρνητικές. Ακόμη, ο ρόλος των Μέσων είναι να αναδεικνύει τα μεγάλα ζητήματα και προβλήματα και να μας κρατά σε εγρήγορση. Θα πρέπει όμως οι τίτλοι να επικεντρώνονται στη βία και στο αίμα;

Η ιδέα πίσω από το Impact Journalism Day είναι να δείξουμε ότι τα Media μπορούν να εκπληρώνουν τον ρόλο τους με το να δημοσιεύουν εμπνευσμένες λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα. Οι ειδήσεις που στηρίζονται στις λύσεις είναι κάτι που οι αναγνώστες φιλοδοξούν να διαβάζουν περισσότερο. Πρόκειται για ένα εξελισσόμενο κίνημα στον Τύπο που στοχεύει στις ιστορίες ελπίδας και αλλαγής» τονίζει ο ιδρυτής της Sparknews, ο Christian Boisredon.

Η ανταπόκριση που είχε το Impact Journalism Day ήταν μεγάλη: 100 καινοτόμες ιδέες παρουσιάστηκαν στα έντυπα, από τις συνολικά 1.000 που είχαν προταθεί. Περισσότεροι από 120 εκατομμύρια ήταν οι αναγνώστες που διάβασαν τα ρεπορτάζ ενώ περίπου 22 εκατομμύρια χρήστες παρακολούθησαν αυτά τα θέματα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

H συµµετοχή των αναγνωστών
Φέτος, η Ημέρα της Εμπρακτης Δημοσιογραφίας ορίστηκε στις 25 Ιουνίου. Μάλιστα, ο αριθμός των εφημερίδων υψηλού κύρους που θα πάρουν μέρος αυξάνεται από 47 σε 55. Ακόμη μία χρονιά θα δημοσιευθούν την ίδια ημέρα σε μια ειδική έκδοση 100 καινοτόμα πρότζεκτ, τα οποία αναμένεται να τραβήξουν το ενδιαφέρον τουλάχιστον 130 εκατομμυρίων αναγνωστών σε συνολικά 50 χώρες.
Ηδη, οι υπεύθυνοι του δικτύου Sparknews ζητούν από αναγνώστες να συμμετάσχουν στη φετινή Ημέρα, προτείνοντας την πρωτοβουλία, την οργάνωση ή το πρότζεκτ που θεωρούν πως παράγει έργο, με στόχο την επίλυση κάποιου σημαντικού προβλήματος. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, τα πρότζεκτ θα πρέπει να πληρούν κάποια κριτήρια, προκειμένου να μπορέσουν να προκριθούν και να γίνουν γνωστά σε διάφορες γωνιές του κόσμου.
Μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν τα πρότζεκτ είναι να προσφέρουν μια καινοτόμα και μοναδική λύση στο πρόβλημα με το οποίο καταπιάνονται. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να πραγματοποιούν δραστηριότητες οι οποίες έχουν έναν σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο. Παράλληλα, η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να απαντά σε ένα παγκόσμιο θέμα, όπως είναι η εκπαίδευση, η ενέργεια, η ασφάλεια, η γεωργία, το νερό, η κοινωνία, η απασχόληση, η αστικοποίηση, καθώς και η ιατρική φροντίδα. Οπως η ιδέα ενός 28χρονου ιρανού μηχανικού, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα drone για να σώζει ανθρώπους από τον πνιγμό, με το να κινείται πάνω από τη θάλασσα και να πετά έως και τρία σωσίβια σε όσους κινδυνεύουν στο νερό.

Εάν, γνωρίζετε κάποια – ομαδική ή ατομική – πρωτοβουλία

με μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία που

θα μπορούσε να πάρει μέρος στη φετινή Ημέρα Εμπρακτης Δημοσιογραφίας, απλώς στείλτε τις προτάσεις σας

στο e-mail της εφημερίδας info@tanea.gr (με την ένδειξη

για το Impact Journalism Day) καθώς και στη σελίδα

της εφημερίδας στο facebook (www.facebook.com/taneagr).