Προθεσμία για να απολογηθούν την Πέμπτη το πρωί ζήτησαν και πήραν από τον εισαγγελέα Ρόδου οι δυο φερόμενοι ως δουλέμποροι και υπεύθυνοι του μοιραίου ιστιοφόρου που βυθίστηκε τη Δευτέρα στις ακτές του νησιού παρασύροντας στο θάνατο τρεις ανθρώπους.

Οπως μετέδωσε το Mega οι δύο συλληφθέντες αρνούνται τις κατηγορίες και όπως υποστήριξαν ο τούρκος καπετάνιος τους εγκατέλειψε μεσοπέλαγα και έφυγε πίσω στις τουρκικές ακτές με φουσκωτό σκάφος το οποίο έσερνε πίσω από το ιστιοφόρο.

Η σύλληψή τους έγινε κατόπιν αναγνώρισής τους από τους διασωθέντες του ναυαγίου.

Συνολικά 91 άνθρωποι κατόρθωσαν να σωθούν, οι 60 εκ των οποίων Σύροι, 21 από την Ερυθραία, έξι από την Παλαιστίνη και τέσσερις από το Ιράκ. Ανάμεσα στους διασωθέντες ήταν 23 γυναίκες και επτά παιδιά.

Οι επιζήσαντες του ναυαγίου φιλοξενούνται στην αστυνομική διεύθυνση της Ρόσου αλλά και στο λιμεναρχείο και πέρασαν τη νύχτα τυλιγμένοι σε υπνόσακους.

Σε μια συγκινητική κίνηση κάτοικοι του νησιού έσπευσαν να γεμίσουν τρία φορτηγά με ήδη πρώτης ανάγκης για τους διασωθέντες.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 10 το πρωί, στην παραλία Ζέφυρος, όταν το ιστιοφόρο προσάραξε σε βράχια και μέσα σε λίγα λεπτά βούλιαξε.

Νεκροί ανασύρθηκαν ένας άνδρας, μια γυναίκα και ένα αγόρι περίπου 5 ετών. Το παιδί εξέπνευσε στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση.

Την ίδια ώρα στη διάσωση 42 μεταναστών που εντοπίστηκαν σε πνευστή ακυβέρνητο λέμβο στη θαλάσσια περιοχή του αεροδρομίου Λέσβου προέβησαν, τις πρώτες πρωινές ώρες στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Επίσης άλλοι 39 μετανάστες εντοπίστηκαν, το βράδυ της Δευτέρας στο Φαρμακονήσι, από τη στρατιωτική φρουρά. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Λέρου.