Αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας, «προσπερνώντας την οποιαδήποτε πιθανότητα να κάνει πίσω», δηλώνει με επιστολή του ο Νίκος Ρωμανός, λίγες ώρες μετά την απόρριψη του αιτήματός του για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Παράλληλα, στο κείμενο που συνέταξε με τίτλο «Χορεύοντας με τον θάνατο για 24 μέρες», τονίζει ότι «απαντάει με αγώνα ως τη νίκη ή αγώνα ως τον θάνατο».

«Προσπαθώ να αποτυπώσω σε ένα κομμάτι χαρτί τα τελευταία υπολείμματα συγκροτημένης σκέψης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και την εκ νέου απόρριψη του αιτήματος της εκπαιδευτικής άδειας».

Με τα λόγια αυτά αρχίζει κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ρωμανός, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», ύστερα από 24 μέρες απεργίας πείνας.

Στην επιστολή του ο Ν. Ρωμανός μιλά για πολιτική παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου μια μέρα πριν τη συνεδρίαση των δικαστών τονίζοντας πως «αν το κράτος με δολοφονήσει με τη στάση του, ο κύριος Αθανασίου και η παρέα του θα μείνουν στην ιστορία ως μια συμμορία δολοφόνων, ηθικοί αυτουργοί σε βασανισμό και δολοφονία πολιτικού κρατουμένου».

Ειδική αναφορά κάνειστον ειδικό εφέτη ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλο, ο οποίος, όπως αναφέρει, «από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα την απεργία πείνας έχει πάρει σαφείς πολιτικές εντολές από τους πολιτικούς του προϊσταμένους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, γι’ αυτό άλλωστε και όλοι ρίχνουν την ευθύνη σε αυτόν».

Όπως αναφέρει, η προσφυγή του σε δικαστικό συμβούλιο εκτός φυλακής, (μια νομική κίνηση που επιλέγουν πολλοί κρατούμενοι, όταν το συμβούλιο της φυλακής απορρίπτει τις αιτήσεις τους) απορρίφθηκε «με τη δικαιολογία ότι τους δεσμεύει η απόφαση του Νικόπουλου, ίδια ακριβώς απόφαση πάνω στην οποία είχε γίνει προσφυγή».

Επισημαίνει, ακόμα, ότι έχειυπογράψει επισήμως την άρνησή του για οποιαδήποτε χορήγηση ορού τροφής.

Καταδικάζει, τέλος, τους αυτόκλητους υπερασπιστές του και ειδικά «Συριζέους και λοιπούς εμπόρους ελπίδων» αναφέροντας ότι όσοι έχουν εμφανισθεί «έχουν φάει πόρτα χωρίς διάλογο».