Με βασικό ερώτημα το αν οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια το επόμενο έτος θα είναι κατά πολύ λιγότεροι από τους φετινούς ή αν αντίθετα θα αυξηθούν –ή έστω θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα –λόγω της κοινωνικής πίεσης, συζητείται σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας η πρόταση του Α. Λοβέρδου να αναλάβουν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ τον καθορισμό του αριθμού εισακτέων.

Μέχρι και φέτος τα Πανεπιστήμια ζητούσαν, κάθε χρόνο, σχεδόν τους μισούς εισακτέους από όσους τελικά τους έδινε το κράτος, συνυπολογίζοντας τις υποδομές και την ελλιπή χρηματοδότηση. Επειδή όμως το κράτος έκανε και κοινωνική πολιτική, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ βρίσκονταν τελικά με διπλάσιους ενώ στα κεντρικά ιδρύματα η κατάσταση χειροτέρευε από τις μετεγγραφές –φέτος την έκαναν πραγματικά εκρηκτική.

Ετσι είναι ερώτημα το πώς θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια εφόσον αναλάβουν εκείνα τον καθορισμό του αριθμού εισακτέων τους, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημά τους.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος πάντως, ερωτηθείς σχετικά προ ημερών, εκτίμησε ότι τελικά δεν θα μειώσουν τον αριθμό, σκεπτόμενα την κοινωνική κατακραυγή: «Και μαζί με τη μεταφορά της αρμοδιότητας ας αναλάβουν και τη διαχείριση της κοινωνίας και διαχειριζόμενοι το θέμα των εισακτέων ας διαχειριστούν και το θέμα των μετεγγραφών» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ήδη για το επόμενο έτος η χρηματοδότηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι δεδομένη –με περικοπές. Για το ίδιο θέμα συνεδρίασε προχθές εκτάκτως και η Σύνοδος Πρυτάνεων, η οποία ζήτησε να εφαρμοστούν τετραετή συμβόλαια με την Πολιτεία, βάσει των οποίων θα καθορίζονται και χρηματοδότηση και αριθμός εισακτέων.

Η Σύνοδος ζήτησε να διευθετηθεί το ζήτημα «στα πλαίσια του νόμου, όπως αυτός ισχύει, δηλαδή στη βάση προγραμματικών συμφωνιών τετραετούς διάρκειας, καθώς ο αριθμός των εισαγομένων συναρτάται απόλυτα με τις δυνατότητες υλικοτεχνικής υποδομής, οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού».

Μια λογική πρόταση για το πώς θα καθορίζεται ο αριθμός εισακτέων διατύπωσε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Γιάννης Γκόλιας, η οποία αναφέρει ότι πρέπει να θεσπιστεί συγκεκριμένος αλγόριθμος που θα καθορίζει πόσοι θα εισάγονται σε κάθε σχολή και τμήμα με βάση την υλικοτεχνική υποδομή, το έμψυχο υλικό και τη δημόσια χρηματοδότηση, και χωρίς την τελευταία στιγμή να αποφασίζονται περισσότεροι από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Αλλες προτάσεις κάνουν λόγο για ποσόστωση και στον αριθμό των μετεγγραφών.

ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ. Το πιθανότερο πάντως, δεδομένης της οικτρής οικονομικής κατάστασης τόσο της χώρας όσο και της εκπαίδευσης, είναι ότι αν τα ιδρύματα αναλάβουν τον καθορισμό θα οδηγηθούμε σε μείωση εισακτέων αφού ήδη τα Πανεπιστήμια εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για αδυναμία λειτουργίας τους το επόμενο έτος.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων διαπίστωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η λειτουργία των Ιδρυμάτων κατά το 2015 στη βάση των νέων δραματικών μειώσεων των προϋπολογισμών τους, οι οποίοι είναι ήδη μειωμένοι πάνω από 50% σε σχέση με το 2009. Τα Ιδρύματα εξαναγκάζονται, ως εκ τούτου, στην κατάρτιση και υποβολή προς έγκριση πλασματικών προϋπολογισμών οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν. Αιτούνται την αύξηση της επιχορήγησής τους, ώστε να εξασφαλισθεί η στοιχειώδης βιωσιμότητά τους. Αν οι δεσμεύσεις αυτές δεν υλοποιηθούν, τα Ιδρύματα θα οδηγηθούν μοιραία σε αδυναμία λειτουργίας εντός του 2015, με ευθύνη της Πολιτείας».

Επίσης οι πανεπιστημιακοί ζήτησαν επιστροφή όλων των διοικητικών υπαλλήλων τους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και πρότειναν στην πρόσθετη εξεταστική του Φεβρουαρίου να έχουν δυνατότητα συμμετοχής όλοι οι φοιτητές που έχουν υπερβεί την προβλεπόμενη διάρκεια φοίτησης και όχι μόνο όσοι έδειξαν ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα, όπως αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας.

Οι καταλήψεις. Πάντως, η εβδομάδα που ξεκινά είναι κρίσιμη και για την εξέλιξη των καταλήψεων στα ιδρύματα, οι περισσότερες εκ των οποίων ξεκίνησαν με αφορμή την πρόταση του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη για ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα όταν προτείνονται κινητοποιήσεις. Σε αρκετά ιδρύματα, όπως στο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα συγκληθούν φοιτητικές συνελεύσεις για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν ή όχι τις κινητοποιήσεις τους.