Κάθε ανοχή εξαντλήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μετά και τη χθεσινή εισβολή ομάδας φοιτητών στην αίθουσα της Συγκλήτου, οι οποίοι κράτησαν για λίγη ώρα «ομήρους» πρύτανη και Σύγκλητο, απαιτώντας να συζητήσουν μαζί τους θέματα όπως η φύλαξη από εταιρεία σεκιούριτι.

Οι πρυτανικές Αρχές είχαν καλέσει από την περασμένη Δευτέρα όλους τους φοιτητικούς Συλλόγους του ιδρύματος να ορίσουν έως δύο εκπροσώπους τους κατά Σύλλογο και συνολικά έως δεκαπέντε, οι οποίοι θα ενημέρωναν τους συγκλητικούς και θα είχαν διάλογο μαζί τους για όλα τα φοιτητικά θέματα χθες το μεσημέρι. Αντί αυτού, ομάδα περίπου 40 νεαρών φοιτητών «μπούκαρε» το πρωί στην αίθουσα και απαίτησε να διεξαχθεί η Σύγκλητος με τους δικούς της όρους. Οπως αναφέρει η πρυτανεία, «επακολούθησαν επανειλημμένες προκλήσεις από τους φοιτητές – δεσμοφύλακες της Συγκλήτου, ακόμη και απειλές άσκησης βίας εκ μέρους τους στις απόπειρες εξόδου από την αίθουσα. Υστερα από περίπου μία ώρα κατακράτησης των συγκλητικών από τους φοιτητές διακόπηκε τελικά ο περιορισμός των συγκλητικών και οι εισβάλλοντες φοιτητές αποχώρησαν».

Ο πρύτανης Θεόδ. Φορτσάκης, που απείλησε μεν αλλά τελικά απέφυγε χθες να καλέσει την Αστυνομία ώστε να εκτονωθεί η ένταση χωρίς συλλήψεις, προειδοποιεί πλέον ευθέως για προσφυγή στη Δικαιοσύνη με μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για παράνομη κατατακράτηση και τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει να συμβεί ξανά τέτοια εκτροπή στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου που θα επαναληφθεί αύριο, Σάββατο. «Θα προσπαθήσω να έχουμε προστασία ώστε να μην ξανασυμβεί. Και θα σκεφτώ την κατάθεση μήνυσης ώστε να υπάρξουν συνέπειες για εκείνους οι οποίοι, για πολλοστή φορά, δεν αντιλαμβάνονται τι προκαλούν με τις ενέργειές τους. Πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία περιμένει επιτέλους τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν κανονικά κι αυτό πρέπει να το κάνουμε με όποιο κόστος» είπε στα «ΝΕΑ».

Σε ανακοίνωσή της η πρυτανεία τονίζει εξάλλου: «Τις ενέργειες και το επίπεδο υπευθυνότητας αυτής της μικρής –σε σχέση με το φοιτητικό σύνολο –ομάδας εμπλεκόμενων φοιτητών τα αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Ωστόσο, επειδή η βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας καθώς και της ελληνικής κοινωνίας απαιτούν τη λειτουργία ενός ανοικτού στις ιδέες και δημοκρατικού δημόσιου πανεπιστημίου, με σεβασμό στο Σύνταγμα και απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων, οι πρυτανικές Αρχές δεσμεύονται να λάβουν όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα εκ του νόμου μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον οι σημερινές θλιβερές, παράνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες. Το ελληνικό πανεπιστήμιο και το ΕΚΠΑ πρέπει να προχωρήσουν μπροστά ως θεσμοί και λειτουργίες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Οι ουραγοί μιας μακροχρόνιας αντίδρασης στην ανανέωση και προσφορά του πανεπιστημίου στον τόπο δεν πρέπει να αφεθούν να επιβληθούν».

Ξεκάθαρη θέση υπέρ του Θεόδ. Φορτσάκη έλαβαν αμέσως και άλλοι πρυτάνεις, αλλά και ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δήλωσε: «Ο κ. Φορτσάκης έχει απόλυτο δίκαιο. Πιστεύει ότι οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν δικαίωμα να εκφράσουν τις απόψεις τους στη Σύγκλητο, όχι όμως και να «μπουκάρουν» στη συνεδρίαση διακόπτοντάς την. Η μεταπολιτευτική παρεξήγηση πως τα πανεπιστήμια ανήκουν στον οποιονδήποτε και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει πρέπει να λάβει τέλος. Πρέπει να λάβει τέλος εδώ και τώρα».

«ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ». Ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κων. Γάτσιος επίσης δήλωσε ξεκάθαρα στα «ΝΕΑ» ότι είναι απαράδεκτο ομάδες φοιτητών ή άλλων προσώπων να παρεμποδίζουν τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων των πανεπιστημίων και κατέληξε: «Το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοικτό στην κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα να φυλάσσεται και να προστατεύεται με τρόπο συμβατό στη λειτουργία του από ειδικευμένα πρόσωπα που θα πλαισιώνονται από υπαλλήλους του και τα οποία θα υπάγονται στη διοίκησή του. Οι κτιριακές υποδομές ενός πανεπιστημίου είναι δημόσια περιουσία και όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα επιθυμεί οι χώροι να είναι καθαροί, ασφαλείς και με υψηλή αισθητική, ώστε να μπορεί να συντελείται διδασκαλία και έρευνα και διάχυση πολιτισμού».

Η παράταξη πανεπιστημιακών Αριστερή Μεταρρύθμιση εξέφρασε κατηγορηματική αντίθεση με την πρακτική ομάδων φοιτητών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που στο όνομα της αντίθεσής τους με το θεσμικό πλαίσιο διαλύουν με βίαιο τρόπο τις συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων του ιδρύματος, ενώ σε «κομματικούς γκαουλάιτερ που προσπαθούν να κάνουν επίδειξη δύναμης» αναφέρθηκε Το Ποτάμι.

ΥΠΕΡ

Τα πανεπιστήμια πρέπεινα φυλάσσονται, όπωςγίνεται παντού

«Το Πανεπιστήμιο πρέπει ναείναι ανοιχτό στην κοινωνία,αλλά να φυλάσσεται με τρόπο συμβατό στη λειτουργία του»

Κωνσταντίνος Γάτσιος, πρύτανηςΟικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

«Οφείλουμε να προστατεύσουμε την περιουσία του Πανεπιστημίου. Δεν μπορείνα μη φυλάξεις τον εξοπλισμό, τις υποδομές του Ιδρύματος. Είναι κάτι που το βλέπουμε άλλωστε σε πάρα πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού».

Αθανάσιος Καραμπίνης, πρύτανηςΔημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

«Στο Ιόνιο έχουμε αναθέσειτη φύλαξη και την καθαριότητασε ανθρώπους εκτός Πανεπιστημίου εδώ και

έξι-επτά χρόνια. Δεν έχουμε αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα».

Αναστασία Σαλή-Παπασαλή,πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου

ΚΑΤΑ

Η φύλαξη των ΑΕΙ είναι ευθύνη της ακαδημαϊκής κοινότητας

«Είναι διαφορετικό να έχει το Πανεπιστήμιο μόνιμο προσωπικό που θα αναλαμβάνει τη φύλαξη, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον με την ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι υπάρχει θέμα ελέγχου και παρεμπόδισης των φοιτητών».

Γιάννης – Αγγελος Τράντος, φοιτητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

«Εως τώρα υπήρχε διοικητικό προσωπικό και θυρωροί για τη φύλαξη. Τη θέση τους θα πάρουν ιδιωτικοί φύλακες – σεκιούριτι. Πρόκειται για ένα σώμα ξένο προς το Πανεπιστήμιο μέσα στο Πανεπιστήμιο»

Χρήστος Ξαγοράρης, φοιτητής Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών

«Το Πανεπιστήμιο ήταν ανέκαθεν ένας χώρος κοινωνικός και ελεύθερος. Κατά τη γνώμη μου, η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να περιφρουρήσει το Πανεπιστήμιο».

Δημήτρης Παναγόπουλος, φοιτητής Φιλοσοφικής Πανεπιστημίου Αθηνών