Στοιχεία που αποτελούν «ομολογία» για το ποινικό τους παρελθόν άφησαν στο ταχύπλοο σκάφος με το οποίο διέφυγαν οι ληστές του Διστόμου. Οπως προκύπτει από τις εργαστηριακές αναλύσεις, οι καταζητούμενοι για τη ληστεία με λεία 300.000 ευρώ που έγινε προ δεκαημέρου εμπλέκονται σε σειρά ληστειών, αλλά και στη δολοφονία 39χρονου αστυνομικού έξω από υποκατάστημα τράπεζας στον Χολαργό τον Απρίλιο του 2008.

Την ίδια ώρα, όμως, συγκεκριμένα ευρήματα ενισχύουν την εκδοχή ότι οι δράστες αποτελούν ή αποτέλεσαν στο παρελθόν μέλη της ομάδας του δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τουλάχιστον ένας από τους ληστές του Διστόμου έχει πάρει μέρος στη ληστεία στον Χολαργό, όπου δολοφονήθηκε 39χρονος αστυνομικός, αλλά και σε δεύτερη ληστεία, τον Ιούλιο του 2010, στο Πόρτο Χέλι. Τότε, οι δράστες είχαν αρπάξει 236.000 ευρώ. Βιολογικό υλικό αυτού του προσώπου –εκτός από το ταχύπλοο του Διστόμου –βρέθηκε σε τζόκεϊ που έχασε έξω από την τράπεζα στον Χολαργό, αλλά και σε κομμάτι χειρουργικού γαντιού που πέταξε μετά τη ληστεία στο Πόρτο Χέλι.

Ομως, το όπλο που χρησιμοποίησαν οι ληστές στον Χολαργό το 2008 τους συνδέει άμεσα με τον Βασίλη Παλαιοκώστα: με το ίδιο όπλο –δύο χρόνια νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2006 –είχαν ληστέψει τράπεζα στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Εκεί, όμως, εκτός από τα 74.000 ευρώ που είχαν αρπάξει από το χρηματοκιβώτιο, είχαν πάρει και το όπλο που κατείχε νόμιμα ο διευθυντής της τράπεζας. Το όπλο του διευθυντή βρέθηκε σε κρησφύγετο του Βασίλη Παλαιοκώστα, μετά τη σύλληψή του για την απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά, στη Θεσσαλονίκη. Περιφερειακό ρόλο σ’ αυτή την απαγωγή, όπως έχει κατηγορηθεί, είχε ο 35χρονος, καταζητούμενος πλέον, Γιώργος Πετρακάκος. Πρόκειται για τον ληστή που κατά την Αστυνομία έχει συνεργαστεί τουλάχιστον δύο φορές με τον Νίκο Μαζιώτη, στις ληστείες της Ακράτας και των Μεθάνων. Οι ληστές του Χολαργού και της Πυλαίας συνδέονται και με άλλη ληστεία, που είχε γίνει το 2006 στο Μοσχάτο, αφού και εκεί είχαν χρησιμοποιήσει το όπλο με το οποίο σκότωσαν τον αστυνομικό στον Χολαργό.

Το «βαθύ λαρύγγι». Οι καταζητούμενοι ληστές του Διστόμου, Γιώργος Πετρακάκος, Σπύρος Δραβίλας και Σπύρος Χριστοδούλου, δεν κατάφεραν, παρότι αποπειράθηκαν, να κάψουν το κλεμμένο ταχύπλοο σκάφος με το οποίο πέρασαν από την παραλία της Αγιας Σωτήρας Βοιωτίας στο Λουτρό Ξυλοκάστρου. Το σκάφος αποδεικνύεται τώρα πηγή στοιχείων για τα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Πέρα από την ταυτοποίηση με αποτυπώματα των Πετρακάκου και Δραβίλα –ο Χριστοδούλου έχει αναγνωρισθεί από μάρτυρες της ληστείας –το βιολογικό υλικό που εντοπίστηκε στο σκάφος τούς συνδέει και με άλλες εγκληματικές πράξεις και αποτυπώνει μέρος της διαδρομής που έχουν διανύσει στο κοινό ποινικό δίκαιο και οι τρεις. Σημειώνεται άλλωστε ότι τόσο ο Χριστοδούλου όσο και ο Δραβίλας είναι δραπέτες από τις φυλακές, όπου εξέτιναν ποινές για διάφορα αδικήματα, όπως ληστείες, εκβιασμούς, ναρκωτικά.