Πρόκειται για μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά με το όνομα «Παναγία», την οποία μπορεί κάποιος να κατεβάσει δωρεάν στην ηλεκτρονική του συσκευή. Ετσι, όσοι ετοιμάζονται ενόψει Δεκαπενταύγουστου για το καθιερωμένο τάμα και το προσκύνημα στις εκκλησίες της Θεοτόκου μπορούν να συμβουλευτούν το «ιερό» application.

Χάρη στην εφαρμογή οι πιστοί μπορούν εύκολα και γρήγορα –με μερικά αγγίγματα στην οθόνη –να βρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την Παναγιά που σκοπεύουν να επισκεφθούν. Και αυτό διότι το application διαθέτει την ιστορία μερικών από τα εκατοντάδες προσωνύμια της Παναγίας και μπόλικες ακόμη πληροφορίες.

Η Παναγία της Τήνου, η Εκατονταπυλιανή της Πάρου, η Σουμελά, η Αγιασιώτισσα, η Χοζοβιώτισσα, η Προυσιώτισσα, είναι μόνο μερικές από τις συνολικά 60 Παναγιές που περιλαμβάνονται στην εφαρμογή. Πατώντας πάνω σε κάθε εικόνα μπορεί κανείς να μάθει πώς προέκυψε το όνομα για τη συγκεκριμένη Παναγιά. Ή με ποιον τρόπο βρέθηκε η εικόνα. Μπορεί ακόμη να πληροφορηθεί πού ακριβώς βρίσκεται ο ναός. Να δει φωτογραφίες από την τοποθεσία, από το εξωτερικό και το εσωτερικό της εκκλησίας.

Ο εμπνευστής. Δημιουργός του application «Παναγία» είναι ο 38χρονος λογιστής πολυεθνικής εταιρείας Κωνσταντίνος Σκαμάγκας από την Αθήνα. «Γνώσεις προγραμματισμού δεν έχω. Μου αρέσει όμως να ασχολούμαι με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και βρήκα στο Ιντερνετ μια πλατφόρμα δημιουργίας εφαρμογών» λέει στα «ΝΕΑ». Τα τελευταία χρόνια ο 38χρονος είχε στραφεί στην Εκκλησία και έτσι άρχισε να φτιάχνει εφαρμογές θρησκευτικού περιεχομένου.

Αρχικά δημιούργησε την «Αγίων Βίος» που περιέχει τους βίους 170 Αγίων μαζί με το απολυτίκιο και την ημερομηνία εορτασμού. «Πήγε αρκετά καλά και με ώθησε να φτιάξω και μία δεύτερη». Εξηγώντας την απόφασή του να δημιουργήσει το application «Παναγία» λέει ότι «θαυμάζοντας την πίστη του λαού μας, την ελπίδα και την αγάπη που έχει κάθε τόπος για την Παναγία δίνοντας της τόσες χιλιάδες προσωνύμια, δημιούργησα την εφαρμογή. Ηθελα αυτά που διάβαζα και με ενθουσίαζαν να γίνουν γνωστά και στον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης λέγοντας ότι είμαστε χριστιανοί πρέπει να μελετάμε τη θρησκεία μας όσο το δυνατόν περισσότερο».

Προσθέτει μάλιστα ότι «χάρη στην τεχνολογία μπορεί να συμπεριληφθούν σε μία εφαρμογή τόμοι ολόκληροι από εκπαιδευτικό υλικό, εύκολα προσβάσιμο, χωρίς να καταλαμβάνει φυσικό χώρο. Επιπλέον η εφαρμογή μας βοηθά να εκμεταλλευτούμε και τον νεκρό καθημερινό χρόνο μας (π.χ. περιμένοντας ατελείωτες ώρες στις δημόσιες υπηρεσίες)».

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή διαθέτει και ηχητικό υλικό. Ο χρήστης της έχει τη δυνατότητα να ακούσει τον Μικρό και τον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα, τον Ακάθιστο Υμνο καθώς και άλλους ύμνους προς την Παναγία.

Μεγάλη απήχηση. Το application «Παναγία» που δημιουργήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο έγινε γρήγορα δημοφιλές. Tο έχουν κατεβάσει 5.737 άνθρωποι. Το 80% εξ αυτών είναι από την Ελλάδα, το 10% από την Κύπρο και περίπου 3% από τη Γερμανία.

Δεκάδες από τους πιστούς που το έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους ή στην ταμπλέτα τους δίνουν συγχαρητήρια στον κ. Σκαμάγκα. «Ενα μεγάλο μπράβο σε αυτή τη σπουδαία ιδέα. Ο Θεός να σας έχει καλά. Απλά τέλειο. Δεν πρέπει να λείπει από κανέναν αυτή η εφαρμογή» γράφει ο Γιώργος Δημακόπουλος. Ο Νίκος Γιοματάρης, από την πλευρά του, λέει μπράβο σε αυτόν που έφτιαξε την «υπέροχη εφαρμογή. Η Παναγία μας, η μητέρα όλων να σε έχει καλά. Και να είναι μπροστάρισσα στο έργο σου».

Ως άριστη δουλειά χαρακτηρίζει την εφαρμογή «Παναγία» ο Δημήτριος Παρασκευής και εύχεται η «Υπεραγία Θεοτόκος να είναι σκέπη και όαση μέσα στην έρημο των δυσκολιών της ζωής».

Αλλοι ζητούν από τον κ. Σκαμάγκα να προσθέσει στην εφαρμογή τη δική τους αγαπημένη Παναγιά. Οπως ο Χρήστος Αττιλάκος: «Αριστη εφαρμογή. Παρακαλώ προσθέστε στοιχεία της Παναγίας της Αγιασώτισσας». Μάλιστα το αίτημά του έπειτα από λίγο καιρό ικανοποιήθηκε. Αλλά και η Danica Smith αφού πρώτα στέλνει συγχαρητήρια παρακαλεί: «Σε επόμενη αναβάθμιση αν μπορείς πρόσθεσε και την Παναγία την Αργοκοιλιώτισσα στη θέση Αργοκοίλι Νάξου».

Μία ακόμη εφαρμογή θρησκευτικού περιεχομένου που έχει δημιουργήσει ο νεαρός λογιστής και επίσης έχει απήχηση είναι οι «Χαιρετισμοί της Θεοτόκου» σε αρχαία ελληνικά, νέα και αγγλικά. Και αυτή η εφαρμογή διαθέτει ακουστικό υλικό. Δικές του δημιουργίες είναι και τα applications «Κανόνας Πάσχα» και «Κανόνας Χριστουγέννων».