Αποκλεισμένοι από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια παραμένουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δίνει νέο ραντεβού σήμερα με τους εκπροσώπους του κλάδου, σε αναζήτηση χρυσής τομής.

Σημείο αιχμής είναι ο εκτροχιασμός της δαπάνης για εξετάσεις αλλά και το μέτρο του claw back (σύστημα επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση υπέρβασης), ενώ οι 2.500 ιδιώτες προειδοποιούν με κινητοποιήσεις διαρκείας και από την άλλη ο υπουργός απειλεί με διακοπή των συμβάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται ακόμη μία φορά όμηροι του δυσλειτουργικού ασφαλιστικού συστήματος, αφού αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις εάν επιλέξουν τον ιδιωτικό τομέα για να αποφύγουν τις ουρές στα δημόσια ιδρύματα.

Μάλιστα, από αύριο οι πολίτες θα επιβαρύνονται και για τη νοσηλεία τους στις ιδιωτικές κλινικές. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών ζητά «συγγνώμη από τους ασθενείς για την ταλαιπωρία που θα υποστούν», διευκρινίζοντας ότι η επίσχεση εργασίας είναι μονόδρομος λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού και των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ. Στον αντίποδα, στελέχη του υπουργείου αφήνουν αιχμές για πάρτι με ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τον Ιανουάριο συνταγογραφήθηκαν στους ασφαλισμένους 10,4 εκατ. παραπεμπτικά για εξετάσεις και φυσικοθεραπείες, δηλαδή όλη η χώρα υποβλήθηκε σε εξετάσεις!

Με την ίδια συχνότητα εκδόθηκαν συνταγές και τον Φεβρουάριο, οπότε το κόστος των εξετάσεων άγγιξε τα 55 εκατ. ευρώ. Το ίδιο συνέβη και τους μήνες που ακολούθησαν –η δαπάνη δηλαδή κυμαίνεται μηνιαίως στα 50 – 55 εκατ. ευρώ, ενώ δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 25 – 27 εκατ. ευρώ.

Και αυτό γιατί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ όρισε για το 2014 κλειστό προϋπολογισμό ύψους 328 εκατ. ευρώ για τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τις εξετάσεις που διενεργούνται στις ιδιωτικές κλινικές. Στην πράξη όμως το κονδύλι εξαντλείται σε χρόνο-ρεκόρ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνάντηση στην οδό Αριστοτέλους με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρότεινε την καθιέρωση κατευθυντήριων οδηγιών που θα περιορίσουν την «ελευθερία» των γιατρών στη συνταγογράφηση εξετάσεων.

Σε αυτή την περίπτωση, οι γιατροί θα μπορούν να γράφουν συγκεκριμένες εξετάσεις ανάλογα με την ειδικότητά τους, θα οριστούν περιορισμοί στον αριθμό των εξετάσεων ανά ασθενή, ενώ θα επιβληθούν και ηλικιακά κριτήρια –παραδείγματος χάριν, μία νέα γυναίκα δεν θα υποβάλλεται σε δωρεάν μαστογραφία εάν δεν έχει επιβαρημένο ιατρικό ιστορικό και άρα δεν διατρέχει αυξημένο κίνδυνο.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν στελέχη του Οργανισμού, έχει γίνει παράφραση του κανονισμού για υποχρεωτική εκτέλεση των συνταγών, τονίζοντας ότι υπάρχει το δικαίωμα άρνησης εάν η εξέταση δεν είναι η ενδεδειγμένη ή και αναγκαία κάποιες φορές.

Οπως αποσαφηνίζουν οι ίδιοι, ένας ασθενής με πιθανό καρδιολογικό πρόβλημα δεν υποβάλλεται σε στεφανιαιογραφία εάν δεν έχει προηγηθεί μία σειρά άλλων εξετάσεων όπως είναι για παράδειγμα ο υπέρηχος καρδιάς και το τεστ κοπώσεως. Σε μία τέτοια περίπτωση, λοιπόν, το ιδιωτικό κέντρο μπορεί να συμβουλεύσει αναλόγως τον ασθενή χωρίς να εκτελέσει την εξέταση.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Επιπλέον, στη λίστα των προτάσεων που κατατέθηκε προς διαπραγμάτευση, συμπεριλαμβάνεται το μοίρασμα του προϋπολογισμού σε δωδεκατημόρια, με κριτήρια όπως είναι η περσινή ζήτηση ανά ιδιώτη, οι πληθυσμικές ανάγκες ανάλογα με τη γεωγραφική θέση των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων κ.τ.λ.

Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί πράσινο φως στους ιδιώτες να αρνούνται στους ασφαλισμένους τις υπηρεσίες τους σε περίπτωση υπέρβασης του καθορισμένου πλαφόν, ώστε να μην αναγκαστούν σε επιστροφή χρημάτων (claw back).

«Την τελευταία εβδομάδα του μήνα τούς δίνουμε το δικαίωμα να μην εκτελούν εφόσον έχουν φτάσει στο μηνιαίο πλαφόν και το έχουν ξεπεράσει και κατά 20%» διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης μετά το πέρας της συνάντησης.

Και πρόσθεσε: «Παρουσιάσαμε ένα σχέδιο το οποίο, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, θα επιτρέπει να ελέγχεται η ροή της συνταγογράφησης έτσι ώστε να μην είναι υποχρεωμένη η πλευρά των διαγνωστικών να εκτελεί άπειρες εξετάσεις, ακόμα και αυτές που δεν χρειάζονται».

Πάντως και παρά τις έντονες πιέσεις του κλάδου, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε χθες ότι τα «όρια του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ είναι συγκεκριμένα», κλείνοντας κάθε πόρτα για πιθανή αύξηση.

«Ο προϋπολογισμός δεν αρκεί και το τονίζω αυτό, όχι προς στον υπουργό, ο οποίος θα καταβάλει προσπάθειες. Το τονίζω προς τον υπουργό Οικονομικών και στην κυβέρνηση συνολικά ότι πρέπει να διατεθούν χρήματα από άλλους πόρους, προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού και προκειμένου να επιτευχθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων» ήταν η απάντηση του προέδρου του ΠΙΣ, Μιχάλη Βλασταράκου.