Η Ικαρία, το ακριτικό νησί του Ανατολικού Αιγαίου, ξαναμπήκε στον χάρτη της επικαιρότητας με τις ιστορίες δύο ολότελα διαφορετικών προσώπων. Η παραβίαση των όρων άδειας του Χριστόδουλου Ξηρού έστρεψε τα βλέμματα στο χωριό Ακαμάτρα, τον τόπο καταγωγής του. Εκεί οι ντόπιοι συζητούν και πάλι για τον καταδικασθέντα της υπόθεσης 17 Νοέμβρη, πλάθουν σενάρια για το πού μπορεί να βρίσκεται ή τι να προσδοκά.

Γύρω στα 20 χιλιόμετρα μακρύτερα, στο Γιαλισκάρι, οι κουβέντες όταν δεν αφορούν τον Ξηρό γίνονται για τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο. Οι ντόπιοι μιλούν για τη βίλα με τη ροζ πύλη, μετά και τις καταγγελίες του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη ότι χρησιμοποιήθηκαν κοινοτικές επιδοτήσεις για την κατασκευή της. Η ιστορία έγινε πιο περίπλοκη όταν οικοδόμος από το γειτονικό χωριό Αρμενιστής κατηγόρησε τον κ. Καμμένο για χρέη 27.000 ευρώ για την κατασκευή της εξοχικής κατοικίας.

Αν και έχει θέα στο Αιγαίο, η βίλα που τροφοδοτεί τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών στο Γιαλισκάρι Ικαρίας δεν είναι εύκολα ορατή από τον δρόμο. Κρύβεται πίσω από πεύκα, σε ένα μικρό ύψωμα.

Στη ροζ πύλη της φέρει την επιγραφή Villa Freedom (Βίλα Ελευθερία). Η εξοχική κατοικία ανήκει στη σύζυγο, την πεθερά και τον κουνιάδο του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου και πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης κατήγγειλε ότι κατασκευάστηκε με κοινοτικές επιδοτήσεις για να γίνει ξενώνας, όπως συνέβη με κατοικία της οικογένειας Λιάπη στην Ευρυτανία, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως τέτοιος.

Η καταγγελία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Καμμένου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι καταθέτει αγωγές κατά του υπουργού και των μέσων ενημέρωσης που την αναπαρήγαγαν (μεταξύ των οποίων και «ΤΑ ΝΕΑ»).

Την περασμένη Τρίτη δημοσιοποιήθηκε εξώδικο κατά του Πάνου Καμμένου από τον οικοδόμο που πραγματοποιούσε εργασίες εκεί. Σε αυτό ο οικοδόμος Αλέξανδρος Λίλα κατηγορεί τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για χρέη 27.000 ευρώ.
ΚΙ ΑΛΛΟ ΕΞΩΔΙΚΟ. Ο κ. Καμμένος σε εξώδικη απάντησή του αναφέρει ότι δεν γνωρίζει τον οικοδόμο, δεν του ανέθεσε ποτέ καμία εργασία και ουδέποτε τον προσέλαβε.
Υστερα από αυτές τις εξελίξεις οι συζητήσεις στο Γιαλισκάρι πήγαν πολλά χρόνια πίσω. Οι παλιοί θυμούνται ότι το οικόπεδο ανήκε σε ντόπιο βιομήχανο αλουμινίου που διέθετε το μονοπώλιο στο νησί επί δικτατορίας. Με τη Μεταπολίτευση όμως και το άνοιγμα του επαγγέλματος στην Ικαρία χρεοκόπησε, πέθανε και το οικόπεδο πέρασε στη σύζυγό του.
Εκείνη το πούλησε στην οικογένεια Τζούλη, της συζύγου του Πάνου Καμμένου. Για χρόνια έμενε αναξιοποίητο, θυμούνται οι ντόπιοι. Είχε πάνω του μόνο έναν σκελετό, κολόνες με πλάκα. Ο πρώτος εργολάβος πρέπει να έπιασε δουλειά το 2005. Στη δούλεψή του είχε τουλάχιστον 20 άτομα, αριθμός που άλλαζε κάθε τόσο ανάλογα με τις εργασίες. Η εξοχική κατοικία διαθέτει σήμερα γύρω στα οκτώ δωμάτια, πισίνα και ξεχωριστούς χώρους για το προσωπικό.