Πρόταση για να επιλεγεί η Καλαμάτα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 ετοιμάζει ο δήμος Καλαμάτας, η οποία επισήμως θα παρουσιάσει αύριο, Τετάρτη. Ο δήμος έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία, ενημερώνοντας σημαντικές προσωπικότητες της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, για την υποστήριξη του αιτήματος.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας τόνισε πως η μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει υπέρ της σημαντικά επιχειρήματα για την επιλογή της, καθώς «είναι η πόλη από την οποία ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 και εδώ συγκεντρώθηκαν οι ηγέτες του αγώνα για να εκπέμψουν το μήνυμα της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού».

Παράλληλα ο Παν. Νίκας σημείωσε ότι, υπέρ της υποψηφιότητας της Καλαμάτας συνηγορούν, η αξιοσημείωτη πολιτιστική της διαδρομή επί δεκαετίες, οι υποδομές που διακονούν τον πολιτισμό με κορυφαία το Μέγαρο Χορού, καθώς και οι διεθνείς εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, που διοργανώνεται επί σειράν ετών.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου και ο δήμος της Τρίπολης γνωστοποίησε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Μάλιστα ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, είχε ενημερώσει σχετικά το δημοτικό συμβούλιο, λέγοντας πως έχει γίνει προεργασία και ότι ο δήμος έχει ήδη έρθει σε επαφή και συνεργάζεται με σημαντικά στελέχη τα οποία είχαν δουλέψει για την υποψηφιότητα που είχαν υποβάλει ως πολιτιστικές πρωτεύουσες στο παρελθόν τόσο η Αθήνα όσο και η Θεσσαλονίκη.

Το ζήτημα αναμένεται να πάρει διαστάσεις εν όψει και των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών τον προσεχή Μάιο.