Αμεσος είναι πλέον ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο στα κλειστά πανεπιστήμια λόγω της συνεχιζόμενης, για 8η εβδομάδα, απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων που αντιδρούν στη διαθεσιμότητα. Εναν οδηγό σε 15 ερωταπαντήσεις για όσα συμβαίνουν στα πανεπιστήμια και για τις συνέπειες από την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων που αντιδρούν στη διαθεσιμότητα, ετοίμασαν «ΤΑ ΝΕΑ».

Πότε μπορεί να χαθεί ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο;

Οταν δεν περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας. Παράταση επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες.

Σε ποια πανεπιστήμια υπάρχει πρόβλημα;

Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πολύ λιγότερο στην Πάτρα), καθώς στα υπόλοιπα ιδρύματα διεξάγονται τα περισσότερα μαθήματα. Ομως ο περιορισμός των δεκατριών εβδομάδων ισχύει και για κάθε ξεχωριστό μάθημα, άρα μπορεί να χαθεί μεμονωμένο μάθημα.

Μέχρι πότε υπάρχει χρόνος για αναπλήρωση;

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην 8η εβδομάδα απεργίας και από τις εβδομάδες του ακαδημαϊκού έτους πάνω από έξι είναι διακοπές κι άλλες τόσες διαρκούν οι Εξεταστικές, ενώ δεν επιτρέπεται παράταση άνω των δύο εβδομάδων, τα μαθήματα πρέπει να ξεκινήσουν εντός Νοεμβρίου, όσο το δυνατόν νωρίτερα. Επίσης, αν δημιουργηθεί οποιαδήποτε νέα αναταραχή (π.χ. καταλήψεις ή αδυναμία λειτουργίας, όπως λένε οι πρυτάνεις), το πρόγραμμα δεν θα βγαίνει.

Η Εξεταστική;

Βρίσκεται στον αέρα. Αν τα ιδρύματα ανοίξουν αμέσως, ενδεχομένως με περικοπές αργιών κάπως να διεξαχθεί, αν καθυστερήσουν, δεν υπάρχει πια χρόνος.

Τι σημαίνει απώλεια εξαμήνου στην πράξη για τον φοιτητή;

Προφανώς έξι μήνες σπουδών παραπάνω – και βέβαια επιπλέον έξοδα για όσους σπουδάζουν εκτός τόπου διαμονής.

Τι γίνεται με τις εγγραφές νέων φοιτητών;

Σε όλα τα πανεπιστήμια δόθηκαν παρατάσεις. Οπου – εάν – υπάρξει πρόβλημα μετά τη λήξη τους, θα δοθούν νέες. Δεν εκτιμάται ότι θα χάσει φοιτητής την εγγραφή του χωρίς δική του υπαιτιότητα.

Υπάρχει περίπτωση πολιτικής επιστράτευσης των απεργών διοικητικών;

Το μελετούσε το υπουργείο περισσότερο σαν απειλή, αλλά δεν δείχνει πολύ πιθανό εφόσον η διαδικασία απογραφής των υπαλλήλων ολοκληρώθηκε.

Είναι αλήθεια ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι πληρώνονται ενώ απεργούν;

Η θεωρία του νόμιμου και του ηθικού βρίσκει (και) εδώ μια εκδήλωσή της.

Αυτό που συμβαίνει πραγματικά είναι ότι πληρώθηκαν μεν ενώ απεργούν, αλλά… δεν θα πληρώνονται όταν θα δουλεύουν! Αυτό καθώς οι καταστάσεις μισθοδοσίας τους ετοιμάζονται έναν μήνα πριν, άρα τον Οκτώβριο πληρώθηκαν πράγματι ενώ απεργούσαν, επειδή οι καταστάσεις είχαν βγει αρχές Σεπτεμβρίου και, λόγω της απεργίας, δεν έστελναν στοιχεία για το πόσοι απεργούν. Οταν όμως σταματήσει η απεργία και ανοίξουν οι γραμματείες, ο καθένας τους θα λάβει τόσο λιγότερα χρήματα σε αρκετές επόμενες μισθοδοσίες όσες οι ημέρες που απήργησε (δεδομένου ότι ορίζεται προσωπικό ασφαλείας, δεν απήργησαν όλοι όλες τις ημέρες). Υπάρχει πάντως το ερώτημα κατά πόσο είναι θεμιτό να κλείνεις το πανεπιστήμιο εις βάρος των φοιτητών, αλλά να δέχεσαι να πληρώνεσαι διαρκούσης της απεργίας σου…

Τι θα γίνει με αυτούς που θα βγουν σε διαθεσιμότητα;

Αρχικά είχε υπολογιστεί να βγουν 1.349, όμως τελικά αναμένεται ότι θα είναι περίπου 1.200, ίσως λίγο περισσότεροι. Εξ αυτών, σχεδόν οι μισοί (646 άτομα) αναμένεται να μετακινηθούν σε άλλα ιδρύματα, τα οποία κρίθηκε ότι έχουν ελλείψεις. Δεν έχει διευκρινιστεί τι θα απογίνουν οι υπόλοιποι.

Πότε θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα ονόματα όσων βγαίνουν σε διαθεσιμότητα και τι θα γίνει με τους 268 που αρνήθηκαν να απογραφούν;

Οι καταστάσεις με τα προσόντα των υπαλλήλων έχουν αποσταλεί ήδη στο ΑΣΕΠ για μοριοδότηση και αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να δημοσιοποιηθεί η λίστα της διαθεσιμότητας. Για όσους δεν απογράφηκαν αναμένεται διαπιστωτική πράξη, ώστε να παραπεμφθούν στο Πειθαρχικό προς απόλυση, δεδομένου ότι πρόσφατα στη Βουλή ψηφίστηκε διάταξη που χαρακτηρίζει ειδικό πειθαρχικό αδίκημα τη μη απογραφή υπαλλήλου.

Διοικητικοί και πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν βάσει αναλογιών που δεν στέκουν. Λένε λ.χ. ότι το υπουργείο υπολόγισε 1 διοικητικό ανά 100 πανεπιστημιακούς, όταν οι διεθνείς αναλογίες κυμαίνονται από 70 έως 110 υπαλλήλους ανά 100 μέλη ΔΕΠ! Είναι αλήθεια;

Αυτός ήταν πράγματι ένας από τους πολλούς δείκτες που συμπεριέλαβε το υπουργείο Παιδείας στην έκθεση τεκμηρίωσης – και βέβαια προκαλεί εντύπωση. Πηγές του υπουργείου έλεγαν πάντως ότι για την τελική απόφαση μετρήθηκαν δεκάδες άλλες παράμετροι στο σενάριο αναδιοργάνωσης των πανεπιστημίων και δεν ήταν αποφασιστικός δείκτης.

Πόσοι είναι τελικά οι διοικητικοί υπάλληλοι σε ΑΕΙ – ΤΕΙ;

Συνολικά 7.670 υπάλληλοι, προ διαθεσιμότητας.

Γιατί αντιδρούν περισσότερο το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ υπαλλήλους χάνουν οκτώ πανεπιστήμια;

Κατ’ αρχήν, γιατί αυτά χάνουν τους περισσότερους, 498 και 399 αντίστοιχα. Αντιδρούν και τα οκτώ ιδρύματα, αλλά όχι με την ίδια ένταση. Γι’ αυτό, υπάρχουν και λόγοι ιδιοσυγκρασίας και φυσιογνωμίας των δύο ιστορικών ιδρυμάτων, που εδώ και δεκαετίες αποτελούν φιλόξενες εστίες των πιο επαναστατικών θέσεων και προσωπικοτήτων, τόσο στους φοιτητές όσο και στους καθηγητές και υπαλλήλους τους.

Ξέρουμε πως οι πρυτάνεις μιλούν για «κατάσταση η οποία μπορεί να δημιουργήσει μη αναστρέψιμες βλάβες στην επιτέλεση του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου». Τα νεοσύστατα Συμβούλια Ιδρυμάτων πώς τοποθετούνται;

Επίσης αντιδρούν, αλλά ζητούν από όλους να σκεφτούν τους φοιτητές και να ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Εχει λοιπόν εκδηλωθεί ακόμα μια σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε Συμβούλια και πρυτάνεις – Συγκλήτους.

Και οι φοιτητές τι λένε για όλα αυτά;

Εχουν μαζέψει ήδη χιλιάδες υπογραφές, σε διαδικτυακή καμπάνια της ΔΑΠ, για το άνοιγμα των σχολών. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που υποστηρίζουν τους απεργούς.