«Οlivity». Αυτή είναι η ονομασία του καταστήματος που άνοιξε η Κατερίνα Τζωρίδου εδώ και δύο μήνες στο Αμστερνταμ και το οποίο πουλάει λιχουδιές με βάση το ελαιόλαδο και με επιρροές από τη μεσογειακή, ελληνική παραδοσιακή και σύγχρονη κουζίνα. Τα αλμυρά και γλυκά φαγητά (πίτες, σαλάτες, ντιπ και όχι μόνο) που παρασκευάζει η ίδια έχουν ενθουσιάσει τους Ολλανδούς. Μάλιστα ανάμεσα σ’ αυτούς που κάνουν παραγγελίες για κέτερινγκ είναι το Μουσείο Φωτογραφίας του Αμστερνταμ.

Η 47χρονη Θεσσαλονικιά είναι από εκείνους που επέλεξαν να φύγουν από τη Ελλάδα για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα σε μία άλλη χώρα και μάλιστα να στήσουν και δική τους επιχείρηση στο εξωτερικό. Από την Ελλάδα έφυγε λίγο πριν την κρίση, τον Απρίλιο του 2008, έχοντας ήδη πάρει την απόφαση από το 2007 να δοκιμάσει τη ζωή στο Αμστερνταμ, όπως λέει η ίδια. Ο λόγος που την έφερε στη Χώρα της Τουλίπας δεν ήταν μόνο ένας, εξηγεί στα «ΝΕΑ». «Ανέκαθεν είχα περιέργεια να δοκιμάσω τη ζωή σε κάποια άλλη χώρα, αλλά τελικά δεν έλεγα να πάρω την απόφαση». Μέχρι τότε εργαζόταν ως μεταφράστρια και υποτιτλίστρια. Την είχε κουράσει η ατέλειωτη περιρρέουσα γκρίνια. Οι φωτιές το καλοκαίρι του 2007 ήταν αυτό που την ώθησε να πάρει την απόφαση για το ταξίδι στο εξωτερικό.

Επέλεξε να μείνει στο Αμστερνταμ και στην Ολλανδία διότι ήθελε «τον πρώτο καιρό η γλώσσα να μην αποτελεί πρόβλημα και το κόστος ζωής να μην είναι απαγορευτικό. Α, και να μην κρατάει ο χειμώνας πάρα πολύ, όπως στις σκανδιναβικές χώρες».

Το πρώτο δίμηνο είχε συλλάβει κιόλας την ιδέα να κάνει μια εταιρεία με φαγητά. Αρχικά ήθελε να φτιάχνει μόνο γλυκά με βάση το ελαιόλαδο. Τρία χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του ’11, έστησε την επιχείρησή της. Τον πρώτο καιρό πουλούσε τα προϊόντα της από το σπίτι ενώ μπορούσε να τα βρει κανείς και σε λαϊκές αγορές του Αμστερνταμ. Σιγά σιγά οι παραγγελίες για τα «Οlivity» προϊόντα της άρχισαν να αυξάνονται και το επόμενο βήμα ήταν το μαγαζί.

Χωρίς γραφειοκρατία. Το ξεκίνημα μίας επιχείρησης στο εξωτερικό τής φάνηκε απείρως ευκολότερο σε σύγκριση με την Ελλάδα καθώς στη χώρα μας είχε την εμπειρία ως ελεύθερος επαγγελματίας. Καμία σχέση με τη γραφειοκρατία του Δημοσίου, λέει.

Για όσους Ελληνες σκέφτονται να φύγουν από την Ελλάδα για να εργαστούν στο εξωτερικό η κ. Τζωρίδου σημειώνει ότι η απόφαση «είναι καθαρά προσωπική». Σπεύδει όμως να συμπληρώσει πως όσοι το επιχειρήσουν πρέπει να γνωρίζουν πως γενικά στο εξωτερικό αλλά και στην Ολλανδία «τα πράγματα έχουν ζορίσει, βρίσκεις πλέον δυσκολότερα δουλειά. Ερχεται πολύς κόσμος από πολλές χώρες να αναζητήσει εργασία».