Tο κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης επιχειρεί να «δέσει» ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης και μέσα από τις καταθέσεις των πολιτικών για τη Χρυσή Αυγή.

Εν τω μεταξύ, άτομα τα οποία φέρονται να γνωρίζουν εκ των έσω στοιχεία για τη δράση της Χρυσής Αυγής εμφανίζονται διατεθειμένα να καταθέσουν όσα γνωρίζουν στη Δικαιοσύνη. Τα εν λόγω πρόσωπα, οι μαρτυρίες των οποίων «καίνε» την οργάνωση, εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

«Να αφεθεί ελεύθερη η Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της προς την προάσπιση του κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας» δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη.

Ευθύνες στην κυβέρνηση και τις διωκτικές αρχές που κάλυπταν ή ανέχονταν τη Χρυσή Αυγή απέδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης σε δηλώσεις του μετά την κατάθεσή του στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ωστόσο, χαρακτήρισε πλημμελείς τις ενέργειες της κυβέρνησης και επικαλέστηκε πρόσφατες εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ήταν καταπέλτης για τη Χρυσή Αυγή.

Απο την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας δηλωσε: «Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση η οποία εκμεταλλεύεται τα προνόμια του κοινοβουλευτισμού χωρίς να τον σέβεται».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Θεωρούμε οτι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστικού τύπου οργάνωση με εγκληματικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία στην λειτουργία της που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία. Το νομικό οπλοστάσιο έχει την δυνατότητα αντιμετώπισης της δραστηριότητάς της αλλα για λόγους συμβολισμού και αξίας θα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα ο αντιρατσιστικός νόμος και να δοθεί παγκοσμίως το μήνυμα οτι στην πατρίδα μας δεν πρέπει να λειτουργούν οργανώσεις και πρόσωπα που δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια».

Οι καταθέσεις

Πρώτοι μάρτυρες που κατέθεσαν τη Δευτέρα το απόγευμα στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλιώτη που έχει αναλάβει την προκαταρκτική εξέταση, ήταν οι δημοσιογράφοι που δημοσίευσαν συνεντεύξεις από πρώην και νυν μέλη της Χρυσής Αυγής και τώρα σειρά έχουν πάρει εκπρόσωποι των κομμάτων.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη έχει διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των 32 δικογραφιών που έχει αποστείλει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας και αφορούν μέλη της Χρυσής Αυγής.

Ο Νίκος Δένδιας απέστειλε την Τρίτη συμπληρωματική αναφορά για τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεις μελών της Χρυσής Αυγής στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Η αναφορά περιλαμβάνει την υποβολή δικογραφίας για τα συμβάντα στο Πέραμα Αττικής κατά μελών του ΚΚΕ και χρονολογικό κατάλογο επιθέσεων μελών ή υποστηρικτών του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή», τον οποίο ενεχείρισε στον υπουργό ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος

Η προκαταρκτική εξέταση έχει ανατεθεί στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χ. Βουρλιώτη, ο οποίος θα ενεργήσει ταχύτατη ανάκριση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν, εκτός των άλλων αδικημάτων, έχει συσταθεί εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με τον άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα.