Eνας ανελέητος πόλεμος μαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες στα ενδότερα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αρχίζει από τον Πειραιά και καταλήγει στον ΟΠΑΠ. Και γίνεται για την κινητήρια δύναμη των πάντων: το χρήμα. Δημήτρης Μελισσανίδης και Βαγγέλης Μαρινάκης έβγαλαν τα μαχαίρια και η μονομαχία τους αναμένεται σκληρή. Ηδη, οι πρώτες λεκτικές βολές προδιαθέτουν για τη συνέχεια, ενώ με επιστολή στην ΟΠΑΠ ΑΕ η ΠΑΕ Ολυμπιακός αρνείται τη χορηγία.

Τα γραφεία του κ. Μελισσανίδη στον Πειραιά βρίσκονται μια ανάσα από τον Ηλεκτρικό. Η αντίστοιχη έδρα του κ. Μαρινάκη είναι κοντά στον ΟΛΠ. Η απόσταση σχετικά μικρή και σίγουρα μικρότερη από τις δύο κατηγορίες που χωρίζουν τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Οι μεν Κόκκινοι κάνουν απόψε πρόβα τζενεράλε ενόψει Τσάμπιονς Λιγκ, η δε ΑΕΚ ετοιμάζεται να παίξει στα αλώνια της Γ’ Εθνικής με αντίπαλο τον Μανδραϊκό και άλλες άσημες ομάδες.

Οι κατά τεκμήριο δυνατότεροι παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου μοιάζουν με τα βουβάλια που μάχονται και παρασύρουν τα πάντα στον πόλεμό τους. Μέχρι πρότινος ο κ. Μαρινάκης ήταν εντελώς μόνος, πρωταγωνιστής και νικητής, σχεδόν χωρίς αντίπαλο. Από την ώρα που ενεπλάκη ο κ. Μελισσανίδης στον ΟΠΑΠ (μέσω της Emma Delta κατέχει το 33% του Οργανισμού) ήταν φανερό ότι άλλαζαν οι ισορροπίες. Γιατί τα φύλλα μοιράζονται πλέον από έναν παίκτη που εμπλέκεται και στην ΑΕΚ ως γενικός κουμανταδόρος. Και όμως, ουδείς στον ευρύτερο χώρο του Πειραιά και στα στέκια του Λιμανιού είχε διαπιστώσει ότι οι δύο άνδρες είχαν κακές σχέσεις, μολονότι δεν μπορεί να ειπωθεί ότι έκαναν στενή παρέα. Ακόμη και όταν γευμάτιζαν στη Ναυτιλιακή Λέσχη, όμως, ουδέποτε διέρρευσε κάτι για ένταση ανάμεσά τους. Εως το πρόσφατο περιστατικό, όπου λέγεται ότι υπήρξε συναπάντημα των δύο σε ακριβό εστιατόριο των νοτίων προαστίων και αντί για τετ α τετ είχαμε γύρισμα πλάτης και ατμόσφαιρα καταψύκτη.

Η ΧΟΡΗΓΙΑ. Ο ΟΠΑΠ, δηλαδή ο Οργανισμός που χρηματοδοτεί τις ελληνικές ΠΑΕ και τις ερασιτεχνικές ομάδες, καθόσον το εγχώριο ποδόσφαιρο ήταν πάντα σε μεγάλο ποσοστό κρατικοδίαιτο, αποφάσισε να δώσει χορηγία ύψους 1,9 εκατ. ευρώ στην ΑΕΚ. Επρόκειτο για τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής στην Πλατεία Αλεξάνδρας. Προσθέστε και το γεγονός ότι, σύμφωνα με πηγές, η ετήσια χορηγία του Ολυμπιακού δεν θα είναι 3,3 εκατ. ευρώ, όπως αναμενόταν από τους Πειραιώτες, αλλά 2,1 εκατ. και έχετε ένα ακόμη κομμάτι από το παζλ της κόντρας. Πίσω από την απόφαση που ελήφθη στο Περιστέρι ο κ. Μαρινάκης «είδε» τον κ. Μελισσανίδη. Υπερβολικά μεγάλο ποσό για ομάδα Γ’ Εθνικής ήταν η εκτίμηση, όπως διέρρευσε από τον Πειραιά. «Κανονικά πρέπει να θέλουν όλες οι ομάδες να ενισχύονται, όλες να φτιάξουν γήπεδα», ήταν η ατάκα του κ. Μελισσανίδη προχθές το μεσημέρι, κατά την επίσημη παρουσίαση της φανέλας της ΑΕΚ.

Κάπως έτσι ξεσηκώθηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης και έκανε γνωστή μέσω επιστολής στον Οργανισμό την πρόθεση του Ολυμπιακού να μην πάρει τα 2,1 εκατ. της χορηγίας του ΟΠΑΠ. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο σε χαλεπούς καιρούς, αλλά οι άνθρωποί του λένε ότι το έκανε γιατί έκρινε ότι από τώρα πρέπει να καταστήσει σαφή τη θέση του, να δηλώσει έτοιμος για μάχη. Από τώρα που ΑΕΚ και Ολυμπιακός έχουν διαφορά δύο κατηγοριών. Οχι αργότερα, πιθανότατα σε δύο χρόνια που θα παίζουν στην ίδια κατηγορία και θα διακυβεύονται μεγαλύτερα συμφέροντα σε όλους τους τομείς.

Ηταν το αποκορύφωμα ενός θερμού καλοκαιριού, κατά το οποίο ο κ. Μελισσανίδης αποφάσισε να ενισχύσει τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά δίνοντας ένα ποσό ύψους 50.000 ευρώ. Σαν να ήθελε να μπει στο μάτι του κ. Μαρινάκη, που επίσης ενισχύει κοινωφελείς δραστηριότητες.

Κάπως έτσι, Δημήτρης Μελισσανίδης και Βαγγέλης Μαρινάκης βρίσκονται σε σύγκρουση μέχρις εσχάτων. Ισως είναι αλήθεια ότι πολλά άρχισαν από τα συμφέροντα στη θάλασσα και στις μεταφορές καυσίμων. Ισως τα συμφέροντα να ήταν συγκρουόμενα, κάποιες δουλειές που ήθελε ο ένας να τις πήρε ο άλλος και εκεί να άναψε το φιτίλι της αντιπαράθεσης δύο παραγόντων που έφτασαν μέχρι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Τώρα δεν ταράζουν τα νερά της ναυτιλίας –προκαλούν θαλασσοταραχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο με διαρροές και ανακοινώσεις.

ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Οι ψύχραιμοι παρατηρητές της διένεξης Μελισσανίδη – Μαρινάκη σημειώνουν ότι η εξελισσόμενη σύγκρουση δεν ωφελεί μακροπρόθεσμα καμία από τις δύο πλευρές –και πάντως σίγουρα όχι τον Ολυμπιακό. Η ΠΑΕ του Πειραιά θα στερηθεί μερικά εκατομμύρια ευρώ αναγκαία για τη συντήρηση των φιλοδοξιών της, ασχέτως της οικονομικής ευρωστίας του μεγαλομετόχου της.

Ο ΟΠΑΠ –και άρα ο Δ. Μελισσανίδης –με τη δύναμη πυρός που διαθέτει ως κύριος (και κρίσιμος) χρηματοδότης του ελληνικού αθλητισμού δεν πρόκειται να θιγεί από τυχόν απομονωτική πολιτική του Ολυμπιακού, λένε οι ίδιοι παρατηρητές. Οταν μάλιστα, όπως θεωρείται βέβαιον, η ΑΕΚ επανέλθει στην Α’ κατηγορία, χάρη στην οικονομική ισχύ του νέου αφεντικού της, θα μπορεί να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις στο πρωτάθλημα τον Ολυμπιακό και να απειλήσει το μονοπώλιό του των τελευταίων ετών.

Το πρώτο επεισόδιο της σύγκρουσης

Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, ο Δημήτρης Μελισσανίδης ήθελε να πει το «επιστρέφω στην ΑΕΚ» μέσα από τον Ναυτικό Ομιλο Πειραιά, άρα σε εγκατάσταση που είναι «ένα τσιγάρο δρόμος» από τη σφηκοφωλιά του Ολυμπιακού. Αμέσως υπήρξαν αντιδράσεις και ειδικά οι χρήστες των social media στο Διαδίκτυο φρόντισαν να σηκώσουν τους τόνους. Οι αστυνομικές Αρχές τελικά απέφυγαν να ανάψουντο πράσινο φως για την εκδήλωση. Αποτέλεσμα; Η «πρώτη» της νέας ΑΕΚ μεταφέρθηκε στη Βαρυμπόμπη.