Το εφιαλτικό σενάριο ενός Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο κατά το ένα τρίτο του θα αποτελούν αντιευρωπαϊκές δυνάμεις των άκρων αν δεν δοθεί ελπίδα στους ευρωπαίους πολίτες, περιέγραψε χθες ο Ενρίκο Λέτα. Μιλώντας σε συζήτηση που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ, ο ιταλός Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ευρωεκλογές του 2014 θα μετατραπούν σε δημοψήφισμα για την Ευρώπη και σε επικράτηση των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων αν δεν εξηγηθεί αμέσως «γιατί θέλουμε την Ευρώπη».

Οπως το έθεσε ο ιταλός Πρωθυπουργός, στη μάχη των επόμενων ευρωεκλογών ο διπολισμός ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν μια διαφορετική Ευρώπη και σε αυτούς που δεν θέλουν καμία Ευρώπη «θα είναι δραματικός» και «θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Ευρώπη». Προέβλεψε μάλιστα ότι η περισσότερη Ευρώπη θα έρθει από τα προεκλογικά προγράμματα των κεντροαριστερών και κεντροδεξιών κομμάτων. Αν όμως, όπως είπε, «δεν εστιάσουμε στα φλέγοντα ζητήματα και κυρίως στην ανάγκη για μια νέα ευρωπαϊκή αφήγηση, οι συνέπειες θα είναι αρνητικές. Μάλιστα προέβλεψε πως αν δεν ληφθούν αμέσως πρωτοβουλίες, τότε, «το ένα τρίτο της επόμενης Ευρωβουλής θα καταληφθεί από αντιευρωπαϊκές δυνάμεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ. Για τον Λέτα, το 2014 θα είναι αποφασιστική χρονιά για την Ευρώπη, κυρίως επειδή θα πρέπει να κερδηθεί ένα στοίχημα με τους ευρωπαίους πολίτες. «Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς την ψήφο των πολιτών. Πρέπει να δώσουμε στους πολίτες το δικαίωμα να αποφασίσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Νωρίτερα, ο ιταλός Πρωθυπουργός είχε μιλήσει για την ανάγκη όχι μόνο περισσότερης Ευρώπης, αλλά «μιας Ευρώπης που θα είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όπως σημείωσε, «πρέπει να φύγουμε από την παλαιά ευρωπαϊκή αφήγηση και να βρούμε μια νέα που θα κοιτάζει προς το μέλλον. Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί θέλουμε την Ευρώπη». «Οι πολιτικές προκλήσεις είναι μεγάλες. Η Ευρώπη πάντα γινόταν αντιληπτή ως ένας παράγοντας κοινωνικής πρόνοιας, εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού. Τώρα εκλαμβάνεται ως η πηγή πολιτικών που μειώνουν την ευημερία και το κοινωνικό κράτος και δημιουργούν πίεση στους δημοκρατικούς θεσμούς. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε», σημείωσε.

«Success story». Υποστήριξε μάλιστα πως η ΕΕ παραμένει «success story». Σε αυτό συνηγορούν, όπως τόνισε, η ένταξη της Λετονίας στην ευρωζώνη, η ένταξη της Κροατίας στην Ενωση και η χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Σερβία.

Συνάντηση με Βενιζέλο

Συνάντηση με τον ιταλό Πρωθυπουργό είχε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος με αντικείμενο τον συντονισμό των δράσεων των δύο χωρών ενόψει των διαδοχικών προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η έννοια του ευρωπαϊκού πολιτικού Νότου έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και ότι στον τομέα αυτόν οι δύο χώρες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο.