«Η ελευθερία της έκφρασης είναι υψηλότερα από κάθε νόμο» ήταν η απάντηση της Ενωσης ευρωπαϊκών δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών (EBU) στην ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης αν τυγχάνει σεβασμού το ελληνικό νομικό πλαίσιο για τις τηλεπικοινωνίες με αφορμή την αναμετάδοση του σήματος της ΕΡΤ από την EBU. Αυτό υποστήριξε πως αντέταξε ο Ζαν Πολ Φιλιπό στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στη συνάντηση που είχαν χθες αργά το μεσημέρι.

Ο επικεφαλής της ΕBU και η γενική διευθύντρια του οργανισμού Ινγκριντ Ντελτάνρ πραγματοποίησαν ταξίδι αστραπή στην Αθήνα και συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών (βασικό μέτοχο της ΕΡΤ) και του έδωσαν επιστολή που συνυπογράφουν οι πρόεδροι άλλων 51 δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων ευρωπαϊκών χωρών με αίτημα την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

«Το κλείσιμο της ΕΡΤ και η διακοπή σήματος εκπομπής μάς θύμισε έντονα την Ανατολική Γερμανία. Αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές. Από τότε που υπάρχει η EBU καμία κυβέρνηση δεν φίμωσε τη δημόσια ραδιοτηλεόρασή της», δήλωνε καταπληκτικός νωρίτερα ο πρόεδρος της EBU, της Ενωσης ευρωπαϊκών δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, Ζαν Πολ Φιλιπό, μιλώντας σε δημοσιογράφους ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.

«Θεωρούμε την ενέργεια της κυβέρνησης αντιδημοκρατική και αντιεπαγγελματική, αφού υπάρχουν συμπαραγωγές και δικαιώματα αθλητικών οργανώσεων. Μας εξέπληξε ότι η ΕΡΤ δεν έχει χρέη, παρ’ όλα αυτά έκλεισε. Δεν πρόκειται να κερδίσει η κυβέρνηση κάτι από αυτό. Πρόκειται για καταστροφή της αξίας του προϊόντος που παράγει η ΕΡΤ. Πώς μπορεί να το κάνατε αυτό; –αναρωτιόμαστε. Δεν μπορεί να πουληθούν τα δικαιώματα που αγοράστηκαν στην ίδια τιμή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φιλιπό, για να τονίσει ότι η EBU θεωρεί λάθος την απόφαση της κυβέρνησης.

Είναι η πρώτη φορά από ιδρύσεως EBU που τα επιτελικά στελέχη της επισκέφθηκαν χώρα επιδιώκοντας συνάντηση με στέλεχος κυβέρνησης επειδή εκείνη κατήργησε τον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό της.

«Η ΕΡΤ δεν είναι ένα απλό μέλος της EBU. Είναι το πρώτο ιδρυτικό μέλος της», υπογράμμισε ο κ. Φιλιπό και συνέχισε λέγοντας πως «το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει να κάνει με θέματα ελευθερίας του λόγου και πλουραλισμού. Επίσης είναι θέμα πολιτισμού, δεδομένου ότι τα δημόσια ΜΜΕ είναι αυτά που επενδύουν περισσότερο στον πολιτισμό κάθε χώρας».

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων αποσαφήνισαν πως «δεν είμαστε εδώ ως μέρος μιας πολιτικής διένεξης, αλλά για να προστατεύσουμε ό,τι έχει δημιουργηθεί στο παρελθόν και ό,τι θα χτιστεί στο μέλλον».

Η επαναλειτουργία του σήματος της ΕΡΤ είναι ο άμεσος στόχος της EBU και ο μακροπρόθεσμος «να έχουμε έναν δημόσιο φορέα στην Ελλάδα που θα είναι ανεξάρτητος, πλουραλιστικός, διαφανής, στέρεος οικονομικά και ισχυρός».

Ο ευρωπαϊκός φορέας των δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων ελάχιστα γνώριζε για την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι τώρα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, απαντώντας σε ερώτημα που έθεσαν «ΤΑ ΝΕΑ». «Είχαμε προσέξει τη συχνότητα που άλλαζαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι, γνωρίζαμε ότι υπάρχουν προβλήματα, όπως συμβαίνει σε όλους τους οργανισμούς. Δεν μπορούσαμε να έχουμε τέτοια πληροφόρηση και πάντως δεν γνωρίζαμε προηγουμένως για το κλείσιμο της ΕΡΤ από την κυβέρνηση».Τα ηγετικά στελέχη της EBU δήλωσαν άγνοια για τον νέο φορέα (ΝΕΡΙΤ) που θα διαδεχθεί την ΕΡΤ.