Στην Ηλεία βρίσκεται σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες σχετικά με την αιματηρή επίθεση κατά των αλλοδαπών εργατών στη Μανωλάδα.

Ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε στις 8 το πρωί στο αστυνομικό τμήμα Βάρδας Ηλείας, το οποίο διενεργεί την προανάκριση για την υπόθεση.

Η κρατική μηχανή κινητοποιήθηκε μετά τη διεθνή κατακραυγή για τις συνθήκες δουλείας που επικρατούν στη Μανωλάδα και τη δολοφονική επίθεση εναντίον των μεταναστών που διεκδίκησαν τα χρήματα για την εργασία τους στα φραουλοχώραφα.

«Αυτό που συνέβη είναι παντελώς απαράδεκτο και δεν έχει καμία σχέση με την ευρύτερη κουλτούρα του ελληνικού λαού» δήλωσε ο Νίκος .Δένδιας, ενώ τόνισε ότι δεν θα απελαθούν τα θύματα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε: «Αυτό που συνέβη εδώ όχι μόνο αντίκειται στη νομιμότητα, αντίκειται ευθέως στην ιδέα της ανθρωπιάς. Είναι παντελώς απαράδεκτο και δεν έχει καμία σχέση με την ευρύτερη κουλτούρα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας».

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και διαβεβαίωσε ότι κανέναν από τα θύματα της αιματηρής επίθεσης στη Μανωλάδα δεν πρόκειται να απελαθεί.

«Δεν έχω όμως την παραμικρή δυσκολία να αποδεχθώ ότι όσον αφορά το ευρύτερο κράτος, ότι δεν υπήρξε πάντα παρόν, γι’αυτό χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται.Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ουδείς από τα θύματα κρατείται ή υπάρχει πιθανότητα να απελαθεί. Έχω την ευχέρεια να δώσω στα θύματα αυτό το καθεστώς που θα τα προστατεύσει από την απέλαση».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν αναφέρθηκε στην πορεία των ερευνών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τριών επιστατών που πυροβόλησαν εναντίον των περίπου 200 μεταναστών, τραυματίζοντας τουλάχιστον 29 από αυτούς.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι έρευνες αναβαθμίστηκαν, καθώς την υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής.

Την Πέμπτη, συνελήφθη ένας 38χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα για χρονικό διάστημα κάποιων ωρών παρείχε κατάλυμα στους τρεις καταζητούμενους επιστάτες, οι οποίοι είναι φίλοι του.

Οι τρεις επιστάτες, 39, 27 και 21 ετών, αναζητούνται, ενώ ένας από αυτούς έχει παρελθόν με παρόμοια βίαιη ενέργεια σε βάρος αλλοδαπού, στην ίδια περιοχή. Η υπόθεση αυτή δεν έχει εκδικαστεί ακόμη.

Η δικογραφία που σχηματίζεται για τους πυροβολισμούς εις βάρος των μεταναστών αφορά σε κακουργηματικά αδικήματα, ενώ για τον επιχειρηματία-καλλιεργητή φράουλας, έναν 57χρονο, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη στη Λάππα Αχαΐας, οι κατηγορίες είναι ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

Τον υπουργό συνοδεύουν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος, ο γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγος Γιάννης Δικόπουλος και οι διευθυντές της Οικονομικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας.

«Στην Ελληνική Δημοκρατία σήμερα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η οικονομική εκμετάλλευση εκατοντάδων ή και χιλιάδων συνανθρώπων μας, όπως και η διαβίωσή τους σε απαράδεκτες συνθήκες. Πόσο μάλλον η απόπειρα δολοφονίας τους», διεμήνυσε χθες ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, διέταξε την κατά προτεραιότητα έρευνα για την απόδοση ευθυνών σχετικά με την επίθεση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έδωσε κατεπείγουσα εντολή στον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας να στείλει στην Μανωλάδα κλιμάκιο του Σώματος ΣΕΠΕ.

Την ίδια ώρα, με εντολή του αρχηγού του Σώματος ανατέθηκε στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η διερεύνηση τυχόν συμμετοχής των εμπλεκομένων στο περιστατικό της Μανωλάδας σε υποθέσεις ρατσιστικής βίας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί καταυλισμό αλλοδαπών στη Μανωλάδα και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Νοσοκομείο της Πάτρας.