Σκληρή γραμμή, δύο μόλις εβδομάδες πριν ο Αντώνης Σαμαράς μεταβεί στην Τουρκία για το τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν, επιλέγει η Αθήνα καθώς προχώρησε σε έντονη διαμαρτυρία στον ΟΗΕ για την κίνηση των Τούρκων να παραχωρήσουν (τον περασμένο Απρίλιο) άδειες για έρευνες πετρελαίου και σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η διαμαρτυρία (μέσω ρηματικής διακοίνωσης) εκτιμάται ως σημαντικό βήμα κατοχύρωσης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα, καθώς χαρακτηρίζει «ανύπαρκτες» τις τουρκικές άδειες «σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο». Ταυτόχρονα, καθιστά σαφείς τις ελληνικές θέσεις ενόψει της ελληνοτουρκικής συνάντησης των αρχών Μαρτίου.

Το έγγραφο το οποίο κατατέθηκε προχθές στον ΟΗΕ με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου αποτελεί επί της ουσίας, έλεγαν διπλωματικές πηγές, την απάντηση της Αθήνας σε ανώτατο επίπεδο για την προκλητική κίνηση της Αγκυρας να παραχωρήσει τον περασμένο Απρίλιο στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) άδειες ερευνών για πετρέλαιο σε οικόπεδα νοτίως της Ρόδου και του Καστελλόριζου τα οποία περιλαμβάνουν και τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η Αθήνα είχε διαμαρτυρηθεί σε διμερές επίπεδο για την τουρκική κίνηση, με διαβήματα προς την Αγκυρα, ενώ είχε προχωρήσει και σε αντίστοιχες ενημερώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, δικαιολόγησε τη χρονική στιγμή που επελέγη για την κίνηση λέγοντας ότι «επειδή στο διάστημα που μεσολάβησε η Τουρκία δεν αναίρεσε τις παραχωρήσεις –χωρίς βέβαια να προχωρήσει σε έρευνες –θεωρήσαμε ως επόμενο βήμα αυτό, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας». Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τις καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά «μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό και τη νομιμότητα».

Με τη διακοίνωση η Αθήνα ενημερώνει τον ΟΗΕ για τις κινήσεις της Αγκυρας και γνωστοποιεί τις ελληνικές θέσεις ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών με τη μορφή επίσημου εγγράφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο «Law of the Sea Bulletin» (Επιθεώρηση για το Δίκαιο της Θάλασσας), γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι καταχωρείται επισήμως ενώ θα μοιραστεί σε όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», όπως αναφέρεται στη διακοίνωση, «το οικόπεδο 5033 (σ.σ. ένα από τα οικόπεδα για τα οποία δόθηκαν οι τουρκικές άδειες) βρίσκεται σε μεγάλη εγγύτητα με το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου και σχεδόν ακουμπά τα 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων, καθώς και σε εγγύτητα με το νησί της Ρόδου σε απόσταση 11,2 ναυτικών μιλίων». Σε άλλο σημείο της διακοίνωσης αναφέρεται ότι η Ελλάδα «ασκεί ab initio και ipso facto τα κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας στην υφαλοκρηπίδα της και εκμετάλλευσης της φυσικών της πόρων. Αυτά τα δικαιώματα δεν μπορούν να τα προκαταλάβουν οι μονομερείς κινήσεις της Τουρκίας». Οι άδειες που χορηγήθηκαν, καταλήγει το κείμενο, «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και γι’ αυτό είναι άκυρες και κενές».