Πώς η Google ξεγλιστρά από το ραντάρ της Εφορίας

Από το 2009 που ξέσπασε η οικονομική κρίση έως σήμερα έχει καταβάλειγια φόρους λίγο περισσότερα από 328.000 ευρώ όταν οι πραγματικοίτζίροι της ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Χάρης Καρανίκας  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/12/2012 10:00 |
Πώς η Google ξεγλιστρά από το ραντάρ της Εφορίας

Φόρους εκατομμυρίων ευρώ αποφεύγουν να πληρώσουν οι πολυεθνικές εκμεταλλευόμενες παραθυράκια του νόμου ενώ παράλληλα μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους μακριά από την Ελλάδα όπου τα παρήγαγαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Google Ελλάδας η οποία από το 2009 που ξέσπασε η οικονομική κρίση έως σήμερα έχει καταβάλει για φόρους λίγο περισσότερα από 328.000 ευρώ όταν ο δηλωμένος της τζίρος πλησιάζει τα 7 εκατομμύρια και τα πραγματικά της - πολλών δισ. ευρώ - έσοδα από την Ελλάδα φεύγουν απευθείας στην Ιρλανδία.
Ο δηλωμένος τζίρος 7 εκατ. ευρώ από τη χώρα μας δεν αντικατοπτρίζει το σύνολο των εσόδων της από δραστηριότητες στην Ελλάδα, διότι οι διαφημίσεις που προβάλλουν οι σελίδες της πληρώνονται απευθείας από τους έλληνες πελάτες σε λογαριασμούς στην Ιρλανδία. Αποτέλεσμα; να αποφεύγονται φόροι για πολλαπλάσια από τα δηλωμένα ποσά στην Ελλάδα.
Γι’ αυτά που δηλώνει, ο φόρος εισοδήματος που καταβάλλει η Google ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 4,6% επί του τζίρου την τελευταία τριετία, με τα διοικητικά έξοδα να έχουν τη μερίδα του λέοντος στον ισολογισμό καθώς την τελευταία χρονιά απορρόφησαν τα 2,3 εκατ. από τα 3,8 εκατ. του τζίρου. Σημειώνεται ότι μοναδικός μέτοχος της Google Ελλάδας είναι η Google LLC με έδρα τον φορολογικό παράδεισο του Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ.


Ειδικοί από το Διεθνές Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» ότι το μεγάλο ζήτημα με τις δραστηριότητες της Google δεν εντοπίζεται στα κεφάλαια που δηλώνονται στην Ελλάδα, αλλά σε αυτά που μεταφέρονται απευθείας στο εξωτερικό χωρίς ουσιαστικά να περνούν από τα ελληνικά φορολογικά ραντάρ – και ας προέρχονται από δραστηριότητα της εταιρείας στη χώρα μας. Στην πραγματικότητα, όταν ένας έλληνας πελάτης, επιχείρηση ή ιδιώτης αγοράζει διαφήμιση από την Google, η χρέωση γίνεται από την Google Ireland Ltd, η οποία εδρεύει στην Ιρλανδία, όπου ο φορολογικός συντελεστής ανέρχεται στο 12,5% – δηλαδή σχεδόν στο μισό σε σχέση με την Ελλάδα την περίοδο 2009-2011. Μάλιστα, όταν έλληνας ιδιώτης αγοράζει τη διαφήμιση μέσω της ειδικής υπηρεσίας AdWords, αυτομάτως βγαίνει το μήνυμα ότι το ποσό που θα πληρώσει θα προσαυξηθεί με βάση τον τρέχοντα ΦΠΑ της Ιρλανδίας. Με αυτό τον τρόπο, η Google Ireland Ltd δραστηριοποιείται ουσιαστικά στη χώρα μας στον τομέα πωλήσεων διαφημιστικού χώρου χρησιμοποιώντας ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό από την Google Ελλάδας, χωρίς όμως να πληρώνει φόρους για τα συγκεκριμένα έσοδα. Η εμπλοκή της Google Ελλάδας στις δραστηριότητες της Google Ireland φαίνεται από τα μηνύματα που αφορούν όρους και προϋποθέσεις προσφορών για την καταχώρηση διαφημίσεων σε υποψήφιους έλληνες πελάτες. Για παράδειγμα, σε μήνυμα που εστάλη στις14 Δεκεμβρίου για προσφορά της Google, κατά την οποία οι νέοι διαφημιζόμενοι στην Ελλάδα  έχουν τη δυνατότητα να δώσουν 25 ευρώ και να αγοράσουν διαφημιστικές υπηρεσίες αξίας 100 ευρώ μέσω κουπονιού,  ο υποψήφιος πελάτης παραπέμπεται για τους πλήρεις όρους και τις προϋποθέσεις σε διεύθυνση στον ελληνικό ιστότοπο Google.gr, στη διεύθυνση http://www.google.gr/intl/el/adwords/coupons/terms.html.
Ηταν αρχές Νοεμβρίου όταν οι φορολογικές Αρχές στη Γαλλία απέστειλαν στα κεντρικά της Google επιστολή ζητώντας την καταβολή συμπληρωματικού φόρου 1 δισ. ευρώ για τη δραστηριότητα της εταιρείας στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, η Google France Sarl. πληρώνει σε φόρους περίπου 5 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο τον χρόνο, ενώ θα μπορούσε να καταβάλει έως και 500 εκατ. όπως αναφέρεται σε έκθεση της Γερουσίας. Κατ’ αντιστοιχία, εφαρμόζοντας μια μη επιστημονική, απλοϊκή προσέγγιση, στην Ελλάδα τα 100.000 ευρώ που καταβάλλει η τοπική Google σε φόρους θα μπορούσαν να έφταναν έως και τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις για συμπληρωματικό φόρο την τελευταία τριετία θα προσέγγιζαν τα 15 εκατ. ευρώ.
«Ο λογικός τρόπος φορολόγησης των σύγχρονων πολυεθνικών εταιρειών είναι ανάλογα με το πού βρίσκεται η πραγματική οικονομική τους δραστηριότητα», επισημαίνει ο Σολ Πιτσιότο, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και σύμβουλος του Διεθνούς Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης. Οπως αναφέρει, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερες από ό,τι το άθροισμα των θυγατρικών και των παραρτημάτων τους και ως εκ τούτου τα κέρδη τους θα πρέπει σε παγκόσμιο επίπεδο να αξιολογηθούν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι «μεταβιβάσεις κεφαλαίων σε τεχνητές οντότητες που επινόησαν αυτοί που κάνουν τον φορολογικό σχεδιασμό των πολυεθνικών».


10
Νικος
19/12/2012 07:39
Το πιο ενδιαφέρον ειναι οτι μαλλον η Γοογλε μαζευει αρκετες διαφημίσεις για να ενδιαφέρονται τα νεα να μας ανοιξουν τα μάτια για την μεγάλη φοροδιαφυγή της γοογλε.
Ανώνυμος / η
18/12/2012 11:09
Δυστυχώς, και με τους "Κουτόφραγκους" και με την "Φοροκώσταινα", δεν γίνεται. Ας αποφασίσουμε τι θέλουμε. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούν να επιβάλλουν δασμούς ή να περιορίσουν την κίνηση κεφαλαίων, καθώς αυτό είναι απο τα τελευταία ψήγματα της ΕΕ που έμειναν στην Ελλάδα. Αν τα καταργήσουν και αυτά, θα γίνουμε μια διεστραμμένη φόρο-αλβανία του Νεοχότζα. Τι στοίχημα πάτε ότι η -τύποις- υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων θα αντιμετωπιστεί κάποια στιγμή από την Κομισιόν σαν άτυπος δασμός, και θα μας επιβληθεί ΚΑΙ γι' αυτό πρόστιμο;
Μάνος Κ.
17/12/2012 21:21
Δεν είναι μόνο αυτό. Στο adwords χρεώνει περίπου 20% παραπάνω κλικ. Είμαι στη διάθεση όποιου θέλει να το διερευνήσει
Γι΄αυτό αγοράζουμε
17/12/2012 15:53
απ'το amazon , για να "στραγγίζεται " η χώρα με κάθε δυνατό τρόπο. Ενδιαφέρον άρθρο , δεν το διάβασα άλλα τουλάχιστον φαίνεται μερακλίδικη δουλειά ! Καλή συνέχεια !
ΓΚ
17/12/2012 13:04
Ο,τι να'ναι. Ολοι εγιναν "ειδικοι" στη φορολογηση. Η Αμαζον πληρωνει ελληνικο ΦΠΑ στην Ελλαδα. 23% και με αποδειξη. Αν τα ελληνικα καταστηματα δε θελουν να χανουν τζιρο, ας ριξουν τις τιμες. Ειδικα στα προϊοντα τεχνολογιας (οπου πρωτοπορει το Αμαζον), δειτε τις σημερινες τιμες του Nexus 7 για παραδειγμα στα "εξειδικευμενα" ελληνικα καταστηματα για να πεισθειτε. Σε ο,τι αφορα στις προσφορες των ημερων, οπως π.χ. το Πλαισιο που διαφημιζει εκπτωσεις σε προϊοντα στα οποια εχει την ιδια (μειωμενη) τιμη απο τον προηγουμενο Νοεμβριο! Ενας ελεγχος στο σκρουτζ θα σας πεισει και γι' αυτο. Ολο λογια, λογια, λογια, αλλα απο καταναλωτικη συμπεριφορα μηδεν. Επειτα ψαχνουμε τους λογους που κλεινουν τα μαγαζια και δεν παταει ανθρωπος. Εμ, με το iphone να ειναι ακριβοτερο στην Ελλαδα σε σχεση με καθε αλλη ευρωπαϊκη χωρα, λογικο ειναι. Ψαχνουν κοροϊδα, τα βρηκαν στην Ελλαδα. Τουλαχιστον υπαρχουν "κοροϊδα" που ψαχνουν τιμες ακομα και στο εξωτερικο. Παγκοσμιοποιηση δεν ηθελαν; Ελευθερη αγορα δεν διαλαλουν; Καπιταλισμο δεν ζητανε; Αυτο θα εχουν.
Τάσος Κ
17/12/2012 13:02
Ο σωστός τίτλος δεν είναι "Πως μας κλέβει η Google" αλλά "πως μας κλέβει η Ιρλανδία και η ΕΕ". Αν η Google πουλάει σε Έλληνες υπηρεσίες διαφήμισης που παρέχει από την Ιρλανδία, γιατί να φορολογιθεί στην Ελλάδα? Το αν ο αγοραστής είναι σε μια χώρα δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει που πωλείται το προϊόν και από που παρέχονται οι υπηρεσίες. Αν η Google δεν έχει καμία παρουσία στην Ελλάδα για την παροχή των υπηρεσιών της, και αν πουλάει ένα προϊόν σε άλλη χώρα που παρέχεται από την άλλη χώρα, γιατί να φορολογιθεί στην δεύτερη χώρα και όχι στην χώρα από την οποία πουλάει το προιόν και παρέχει τις υπηρεσίες της? Δυστυχώς οι ευρωπαικές συνθήκες το επιιτρέπουν αυτό 100%. Μια εταιρεία μπορεί να πουλάει ένα προϊόν ή υπηρεσίες από οποιαδήποτε ευρωπαική χώρα σε οποιαδήποτε άλλη. Ο φόρος επιβάλεται εκεί που προκύπτει το έσοδο και εκεί που παρέχονται οι υπηρεσίες. Στην περίπτωση αυτή στην Ιρλανδία. Το ερώτημα για την Ελλάδα είναι: πως τα κατάφερε η έξυπνη Ιρλανδία να έχει εταιρικό φορολογικό συντελεστή 12% και εμείς 45%? Μήπως να τον κάνουμε 10% εδώ μπάς και φύγει η Google από την Ιρλανδία και έρθει εδώ? Στην περίπτωση αυτη θα λαμβάνουμε 10% από τα πανευρωπαικά έσοδα της Google. Πολλά δις! Ο αθέμητος φορολογικός ανταγωνισμός εντός της Ευρωπαικής ένωσης είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί. Δυστυχώς όμως η Ιρλανδία όταν ήταν να μπεί σε μνημόνιο έβαλε ένα αδιαπραγμάτευτο όρο: να μην την υποχρεώσουν να ανεβάσει τον φορολογικό της συντελεστή γιατί αυτό θα την κατέστρεφε. Η οικονομία της βασίζεται σε πολυεθνικές που παρέχουν υπηρεσίες και πωλούν προιόντα από εκεί. Εμείς τι κάνουμε? Τώρα βέβαια θα πείτε πως και με 10% συντελεστή για την Google;δεν θα ερχότανε στην Ελλάδα εξαιτίας του μπάχαλου. Αν όμως μαζεύμε το μπάχαλο και προσφέραμε ελκυστικούς φορολογικούς συντελεστές, κάποιες εταιρείες ίσως κάνανε την χώρα μας κέντρο παροχής υπηρεσιών. Αυτό βέβαια δεν είναι ουτε καν θέμα συζήτησης για την ώρα...
Doctor Green
17/12/2012 12:29
Ε-ΞΑΙ-ΡΕ-ΤΙ-ΚΟ άρθρο , ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ δημοσιογραφίας! Ερευνήστε λίγο κι αυτό που σχολιάζει ο κος Μπίλλιας, ότι δηλαδή δε σηκώνουν το τηλέφωνο (!) . Κάντε follow-up... Είμαστε όλο αυτιά ...
Δημήτρης
17/12/2012 12:22
Εξαιρετικό άρθρο, και εξαιρετικό σχόλιο από τον κ. Μπίλια από κάτω. Η αλήθεια είναι πως οι φορολογικές αρχές της Ελλάδας δεν έχουν εναρμονιστεί με την εποχή και έτσι έχουν απώλεια τεραστίων εσόδων. Επιπλέον, με τον τρόπο που γράφονται οι νόμοι (στο πόδι) δεν λαμβάνουν υπ' όψην διάφορες πτυχές. Π.χ: Αγοράζω κάτι από Μ. Βρετανία μέσω ebay. Η απόδειξη ΔΕΝ μετρά στην εφορία φυσικά. Όμως η εφορία μου ζητά να αποδείξω τι έκανα με το 25% του εισοδήματός μου με ελληνικές αποδείξεις. Αν αγοράζω συχνά από το εξωτερικό (ΕΕ) δε μπορώ να καλύψω το ποσό του 25% και τιμωρούμαι για αυτό!!! Και αυτά, τη στιγμή που με νεότερη οδηγία η ΕΕ καλεί να διευκολυνθεί το ηλεκτρ. εμπόριο! Η παράνοια και η προχειρότητα του Ελληνικού κράτους, δυστυχώς δεν έχει προηγούμενο.
Μπιλιας Βασίλης
17/12/2012 11:41
Ενδιαφέρουσα περίπτωση, και μπράβο στα ΝΕΑ που ασχολήθηκαν. Το θέμα εδώ έχει να κάνει με το ίντερνετ και το Online Shopping. Για παράδειγμα, και η Amazon πουλάει χιλιάδες προϊόντα στην Ελλάδα μέσω του site της. Πληρώνει φόρο; Όχι. Χάνουν οι εδώ επιχειρήσεις το τζίρο; Ναι. Μπορεί να γίνει κάτι; Όχι. Παρόμοιο παράδειγμα, το site Asos.com με τα ρούχα. Η Google ουσιαστικά πουλάει μια υπηρεσία όπως το Amazon πουλάει ένα βιβλίο. Και τα δύο τιμολογούνται στην έδρα τους. Η μόνη λύση θα ήταν να μπουν δασμοί σε οτιδήποτε έρχεται από το εξωτερικό, αλλά αυτό θα χρειαζόταν αναβαθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα και στα ταχυδρομεία. Και δεν είμαι σίγουρος ότι θα άξιζε καν τον κόπο. Ενδιαφέρον είναι επίσης πως η Google Ελλάδος είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί, το τηλέφωνο σπάνια δουλευει και όταν κάποιος το σηκώσει λεεί πως κάνατε λάθος και δεν υπάρχει τέτοια εταιρεία εκεί.
Θανος Ρ
17/12/2012 10:58
αυτα ειναι ρεπορταζ. Αυτο καντε συνεχεια