Λαϊκό Νοσοκομείο, Μάιος 2008: Ζητήθηκαν 10.000 ευρώ. Δόθηκαν 7.000. Ευαγγελισμός, περασμένος Σεπτέμβριος: Ζητήθηκαν 5.000 ευρώ. Δόθηκαν 4.500. Καταγγελίες σαν κι αυτές για χρηματισμό χειρουργών, μαιευτήρων, αναισθησιολόγων και άλλων δημοσίων υπαλλήλων αναρτούν οι πολίτες στην ιστοσελίδα teleiakaipavla.gr, που έχει σκοπό να αναδείξει τους πρωταθλητές της διαφθοράς. Ηδη, στις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της, η ψηφιακή πλατφόρμα υπολογίζει –από τις μέχρι τώρα αναφορές –σε 67.000 ευρώ το χρήμα που χάθηκε στη μαύρη τρύπα.

Η πρωτοβουλία δημιουργίας της ιστοσελίδας ανήκει σε πενταμελή ομάδα πολιτών που ασχολούνται με το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δημόσιο πρόσωπο αυτής της ομάδας είναι ο Διομήδης Σπινέλλης, πρώην γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων. Μέχρι την παραίτησή του από αυτή τη θέση, τον Οκτώβριο του 2011, ο κ. Σπινέλλης μιλούσε τακτικά για τη διαβρωμένη ηθική του δημόσιου τομέα. Είχε περιγράψει το σύστημα 4-4-2, βάσει του οποίου για κάθε 100 ευρώ φορολογικού προστίμου τα 40 είναι η έκπτωση, άλλα 40 καταλήγουν στην τσέπη του ελεγκτή και 20 μπαίνουν στα ταμεία του κράτους. Για αυτές τις δηλώσεις του μηνύθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων στις ΔΟΥ (αν και 16 χρόνια πριν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος είχε περιγράψει δημοσίως το ίδιο σύστημα μίζας χωρίς να ακολουθήσουν αντιδράσεις). Ο κ. Σπινέλλης μετά τη μήνυση εναντίον του ζήτησε από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να καταθέσουν μαρτυρίες για δικά τους περιστατικά διαφθοράς. Το κάλεσμά του όμως δεν βρήκε απήχηση τότε. Τώρα, λέει, με τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα ίσως κάτι αλλάξει. Ισως ο κόσμος αρχίσει να μιλά.

Ηδη κάποιοι το πράττουν. Ανώνυμα, όπως ορίζουν οι δημιουργοί της πλατφόρμας. Ούτε τα στοιχεία του υπαλλήλου που απαίτησε τον χρηματισμό δημοσιοποιούνται. Παρά μόνο τα ποσά και ο δημόσιος οργανισμός όπου έγινε η συναλλαγή. «Μας ενδιαφέρει ο φορέας και όχι η στοχοποίηση κάποιου προσώπου, για να αποφύγουμε έτσι και τον κίνδυνο να κατηγορείται κάποιος άδικα», λέει ο κ. Σπινέλλης. Στην πλατφόρμα δεν υπάρχει μηχανισμός φιλτραρίσματος ψευδών καταγγελιών. Ωστόσο οι δημιουργοί της επισημαίνουν ότι στο σύνολο του στατιστικού δείγματος οι αναληθείς αναφορές θα είναι αμελητέες.

ΤΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ. Ενας από τους χρήστες γράφει πως του ζητήθηκε φακελάκι 10.000 ευρώ για κατεπείγουσα επέμβαση σε ασθενή με καρκίνο. Αλλος αναφέρει ότι για εγχείρηση ρουτίνας ζητήθηκαν 1.200 ευρώ. Η εισαγωγή έγινε, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, πέντε ημέρες μετά τη συναλλαγή και μέρος των χρημάτων κατέληξε στον αναισθησιολόγο.

Οι επιχειρήσεις υπηρεσιών υγείας, όπως φαίνεται από την ψηφιακή πλατφόρμα αλλά και από σχετική έρευνα της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας της διαφθοράς. Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2011 υπολόγιζε ότι τα χρηματικά ποσά που ζητούνται σε κλινικές είναι κατά μέσο όρο 1.313 ευρώ. Αντίστοιχα στον δικηγορικό κλάδο 1.339 ευρώ και στον κατασκευαστικό τομέα 1.622 ευρώ.

Πέρα από καταγγελίες, κάποιοι χρήστες εκφράζουν και τη δυσπιστία τους. Αν η παρουσίαση της έκτασης της διαφθοράς θα παραμείνει μια απλή διαπίστωση, χωρίς ονόματα, λογαριασμούς και απόδοση ευθυνών. Ο κ. Σπινέλλης εξηγεί ότι σκοπός της πλατφόρμας είναι αρχικά να δείξει στους πολίτες πώς κινούνται τα κυκλώματα. «Στόχος τους, όπως διαπιστώνουμε, είναι συνήθως οι πιο αδύναμοι. Αυτό πρέπει να μας προβληματίζει σαν κοινωνία, να μην το κρύβουμε», λέει.

Αφού συλλέξουν ικανοποιητικό αριθμό αναφορών, οι δημιουργοί της ιστοσελίδας θα καταρτίσουν λίστα των πιο διεφθαρμένων οργανισμών. Επειτα θα ασκήσουν πίεση στους αρμόδιους φορείς για να ελέγξουν αυτές τις υπηρεσίες και να επιβάλουν τις αρμόζουσες ποινές.

Ο Σπινέλλης επικεφαλής

Η πρωτοβουλία δημιουργίας της ιστοσελίδας ανήκει σε πενταμελή ομάδα πολιτών που ασχολούνται με το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δημόσιο πρόσωπο αυτής της ομάδας (ο εκπρόσωπος, σαν να λέμε) είναι ο Διομήδης Σπινέλλης, πρώην γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών