Μάχη με τη φωτιά έδιναν όλη τη νύχτα εκατοντάδες πυροσβέστες, δασοφύλακες και εθελοντές στη Ρόδο, για να τη συγκρατήσουν μακριά από τη φημισμένη Κοιλάδα των Πεταλούδων. Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι και λίγες ώρες αργότερα μπουλντόζες και άλλα μηχανήματα επιχειρούσαν να διανοίξουν αντιπυρικές ζώνες, δεδομένου ότι το μέτωπο είχε κατεύθυνση προς την Κοιλάδα. Η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στο νησί ήταν εφιαλτική, ενώ κάτοικοι και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών μιλούσαν για εμπρησμό, σημειώνοντας ότι άλλες δύο φορές την τελευταία εβδομάδα είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στην περιοχή του Αγίου Σουλά, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν επέμβει εγκαίρως, πράγμα που δεν κατάφεραν χθες.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στο πευκόφυτο δάσος του Αγίου Σουλά και λόγω των ισχυρών ανέμων εντάσεως 8 μποφόρ πήρε γρήγορα διαστάσεις αποτεφρώνοντας τεράστιες εκτάσεις, ενώ κινδύνευσε και το ομώνυμο μοναστήρι. Μάλιστα, οι πυροσβέστες άνοιξαν τις πόρτες στο πάρκο του Αγίου Σουλά και απελευθερώθηκαν 20 ελάφια που κατέφυγαν σε παρακείμενα δάση για να γλιτώσουν από τη φωτιά.

Αρχικά η φωτιά κατευθυνόταν προς την Κοινότητα Ψίνθος, αλλά λόγω των ανέμων άλλαζε συνεχώς κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά μέτωπα, γεγονός που δυσκόλεψε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Εως αργά χθες το απόγευμα τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ και ένα ελικόπτερο έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού, χωρίς να καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, ενώ σήμερα το πρωί αναμένονταν στη Ρόδο και άλλα πυροσβεστικά οχήματα για την ενίσχυση των τοπικών μέσων πυρόσβεσης.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης και της τεράστιας έκτασης που έχει λάβει η φωτιά το νησί της Ρόδου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ σε ετοιμότητα για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους βρίσκονταν οι κάτοικοι των κοινοτήτων Αρχίπολη, Σορωνή και Ψίνθος. Επίσης, ειδοποιήθηκαν οι Αρχές των κοινοτήτων στην ανατολική πλευρά του νησιού (Αφάντου και Καλυθιές) για να παρέμβουν αν η φωτιά φτάσει έως εκεί.