Οι φλόγες βρίσκονταν το απόγευμα της Κυριακής κοντά στο παραδοσιακό χωριό Πυργί και απειλούν και εκεί τα μαστιχόδενδρα. Το Πυργί καλύπτει το 1/4 της παραγωγής μαστίχας της Χίου.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν συγκεκριμένα 70 πυροσβέστες με 32 οχήματα, 71 άτομα πεζοπόρο, 50 εθελοντές και 79 άτομα του στρατού, ενώ από αέρος συνέδραμαν μέχρι τη δύση του ηλίου εννέα αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα. Την επιχείρηση της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, προκαλώντας αναζωπυρώσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα γης.

Στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς συνέδραμε και σήμερα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, διαθέτοντας επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα.

Συγκεκριμένα διατέθηκαν: επτά αεροπλάνα τύπου CL-415, δύο αεροπλάνα CL-215, δύο ελικόπτερα CH-47 (Chinook), ένα C-130 για την μεταφορά από την Αθήνα 54 ατόμων εκπαιδευμένου στρατιωτικού προσωπικού της δύναμης του σχεδίου Δευκαλίων καθώς και ένα C-130 για την μεταφορά 90 πυροσβεστών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται παράλληλα ένα αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού για μεταφορά επιπλέον μέσων στο νησί εφόσον απαιτηθεί.

Η φωτιά ξεκίνησε το Σάββατο από το κεντρικό τμήμα του νησιού, όμως λόγω των ισχυρών ανέμων που φτάνουν και τα 8 μποφόρ, οι φλόγες εξαπλώθηκαν γρήγορα στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες μαστιχοκαλλιέργειες.

Η φωτιά έχει ήδη κάψει χιλιάδες στρέμματα με πεύκα και ελιές, ενώ έχουν αναφερθεί ζημιές και σε αγροικίες στην περιοχή του χωριού Αυγώνυμα.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες,ενισχυμένες και από δυνάμεις που κατέφθασαν από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές.

Συνολικά, για την κατάσβεση συνεχίζουν να επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 32 οχήματα, 71 άτομα πεζοπόρο, 50 εθελοντές, 79 στρατιώτες.

Από το πρωί, εννέα αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού, αν και το έργο της κατάσβεσης είναι ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω των ανέμων.

Τις καταγγελίες που αφορούν την πυρκαγιά στη Χίο καταγράφουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προκειμένου να καταθέσουν σχετικό φάκελο στη Βουλή για κοινοβουλευτικό έλεγχο, ανακοίνωσε ο βουλευτής του κόμματος Τέρενς Κουίκ.

Όπως άλλωστε αναφέρει ο ίδιος, πληθαίνουν οι καταγγελίες για εγκληματική αδράνεια στην πρόληψη από πλευράς της κεντρικής Τοπικής Διοίκησης, πριν από την έναρξη της επικίνδυνης θερινής περιόδου, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο δεν έγινε σωστή διαχείριση της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς από την ώρα που ξέσπασε η πρώτη εστία της.