Χερβέ Φαλσιανί

Ο πρώην υπάλληλος της HSBC, ο οποίος «δραπέτευσε» από την Ελβετία και διαμένει πλέον στη Νίκαια, φέρεται να υπέκλεψε τα στοιχεία 80.000 τραπεζικών λογαριασμών, με τους 2.000 από αυτούς να παρουσιάζουν «ελληνικό ενδιαφέρον».

Ο γάλλος εισαγγελέας, στον οποίο είχε ανατεθεί η έρευνα ύστερα από αίτημα δικαστικής συνδρομής των Ελβετών, βρήκε τα στοιχεία στο σπίτι του Φαλσιανί και όταν κατάλαβε πως εντόπισε ότι εμπλέκονται και γάλλοι καταθέτες, αποφάσισε ότι πρέπει να τα κρατήσει. Ο Φαλσιανί έχει δηλώσει πρόθυμος να συνεργαστεί με την Ελλάδα.

Ρούντολφ Ελμερ

Με απόφαση ελβετικού δικαστηρίου, ο πρώην τραπεζίτης της ελβετικής Julius Baer καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή, ενώ του επιβλήθηκε πρόστιμο 5.500 ευρώ επειδή παραβίασε το τραπεζικό απόρρητο διαρρέοντας στοιχεία το 2007. Στις αρχές του 2011 παρέδωσε στον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ δύο CD, για τα οποία ειπώθηκε πως περιελάμβαναν στοιχεία εκατοντάδων τραπεζικών λογαριασμών – ανάμεσά τους και επιφανών προσωπικοτήτων. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη, ενώ ο Ασάνζ αποφεύγει να κάνει δηλώσεις για το θέμα επικαλούμενος λόγους ασφάλειας.

Χάινριχ Κίμπερ

Ηταν 2006 όταν ο πρώην τεχνικός υπολογιστών στην τράπεζα LTG του Λίχτενσταϊν παρείχε στις γερμανικές Αρχές CD με στοιχεία 4.500 τραπεζικών λογαριασμών έναντι 4,2 εκατομμυρίων ευρώ. Επειτα από αίτημα της χώρας μας, τα στοιχεία δεκατριών λογαριασμών μεγαλοκαταθετών «που αφορούσαν την Ελλάδα» έφτασαν στο ΣΔΟΕ το 2008. Και το 2010 οι αρμόδιοι κατέληξαν ότι η μοναδική περίπτωση που παρουσίαζε ενδιαφέρον ήταν αυτή ενός ζάπλουτου ρουμάνου επιχειρηματία που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, ο οποίος όμως είχε αποβιώσει.

Μπραντ Μπίρκενφελντ

Εργαζόταν στην UBS, στην Ελβετία, και ήταν αυτός που ανάγκασε την τράπεζα να παραδώσει τα στοιχεία χιλιάδων αμερικανών καταθετών στις φορολογικές Αρχές των ΗΠΑ. Μπορεί η UBS να πλήρωσε πρόστιμο ύψους 780 εκατομμυρίων δολαρίων, όμως ο Μπίρκενφελντ καταδικάστηκε το 2009 σε τρία χρόνια φυλάκισης επειδή βοηθούσε καταθέτες να φοροδιαφύγουν. «Το παράρτημα της UBS Private Banking στη Γενεύη όχι μόνο είχε χιλιάδες έλληνες πελάτες, αλλά είχαν δημιουργήσει ένα ειδικό γραφείο που ασχολιόταν αποκλειστικά με την Ελλάδα», είχε δηλώσει στα «ΝΕΑ» τον Φεβρουάριο.