Μετά τον ΔΙΑ έρχεται ο «Ηφαιστος»: Ο θεός της φωτιάς θα δανείσει το όνομά του στην ομάδα μοτοσυκλετιστών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που θα αναλάβει από φέτος την προστασία των δασών.


Με συνεχείς περιπολίες σε δασικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, τα μέλη της ομάδας θα μπορούν να επέμβουν μόλις εντοπίσουν μια μικρή φωτιά αλλά και να ενημερώσουν το κέντρο τους αμέσως ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Η νέα ομάδα σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα στελεχωθεί αρχικά από τουλάχιστον 750 εποχικούς πυροσβέστες οι οποίοι ήδη εκπαιδεύονται. Θα περιπολούν σε χωματόδρομους, σε δύσβατα σημεία και σε περιοχές που λόγω επικινδυνότητας έχει απαγορευθεί η πρόσβαση πολιτών, με μοτοσυκλέτες των 250 κυβικών. Στις μπαγκαζιέρες της μοτοσυκλέτας τους θα έχουν τα απαραίτητα εργαλεία, όπως φτυάρι και πριόνι ώστε να μπορούν να επέμβουν σε μικρής έκτασης πυρκαγιές και να βοηθούν τους πυροσβέστες την ώρα που εξελίσσεται η πυρκαγιά. Οι δικυκλιστές θα περιπολούν κυρίως ανά ζεύγη μέσα στα δάση με χαμηλές ταχύτητες. Ο σχεδιασμός προβλέπει περιπολίες σε 135 τομείς εκ των οποίων οι εξήντα θα είναι σε περιοχές της Αττικής και οι υπόλοιποι 75 στην περιφέρεια.

Γι΄ αυτήν τη νέα ομάδα πρόληψης των πυρκαγιών, μίλησε χθες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη στη νέα αντιπυρική περίοδο, με στόχο την εξασφάλιση πιο ουσιαστικής και οργανωμένης συμμετοχής στην προστασία του δάσους. Οπως είπε, η ομάδα δικυκλιστών από εποχικούς πυροσβέστες έχει συγκροτηθεί στα πρότυπα της ομάδας αστυνόμευσης ΔΙΑΣ και η πρώτη σκέψη είναι να της δοθεί η ονομασία «Ηφαιστος».

«Θα αναβαθμιστούν»

Με την επισήμανση ότι «δεν έχουμε ούτε μια μέρα να χάσουμε, ούτε έναν εθελοντή να χαραμίσουμε», ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι το νέο σχέδιο νόμου θα ενταχθεί σε πολυνομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο για την αξιοποίηση και αναβάθμιση του εθελοντισμού ώστε να ενεργοποιηθεί το εθελοντικό δυναμικό της χώρας. Οι εθελοντές πυροσβέστες αποτελούν το 15% της δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος και με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα επιτευχθεί η καλύτερη οργάνωση και η αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πυρκαγιών.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται, η παροχή ολοκληρωμένης εκπαίδευσης και πιστοποίησης των εθελοντών πυροσβεστών, ύστερα από παρακολούθηση προγράμματος διάρκειας τουλάχιστον 120 ωρών, το οποίο θα πραγματοποιείται από την Πυροσβεστική Ακαδημία. Επιπλέον, θα τους δοθούν στολές και προστατευτικός εξοπλισμός ώστε να είναι ασφαλείς όταν βρεθούν αντιμέτωποι με τη φωτιά.

Πιστοποίηση εθελοντών

Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται ακόμα κίνητρα, υγειονομική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εθελοντών πυροσβεστών που τραυματίζονται κατά την άσκηση των εθελοντικών καθηκόντων τους, καθώς και η ίδρυση Μητρώου Πιστοποιημένων Εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος και κατηγορία Εθελοντών- Φίλων του Πυροσβεστικού Σώματος. Στους στόχους του υπουργείου είναι και η αξιοποίηση και των εθελοντικών οργανώσεων της Πολιτικής Προστασίας που σύμφωνα με τον κ. Βούγια αποτελούν «ιδιαίτερα δραστήριο και δυναμικό χώρο».

Ηδη το υπουργείο έχει προβεί στην επικαιροποίηση του Μητρώου της Πολιτικής Προστασίας καταγράφοντας τις ενεργές εθελοντικές ομάδες. Ταυτόχρονα, γίνεται επεξεργασία για τη σύσταση σχεδίου νόμου το οποίο θα ρυθμίζει το ζήτημα. Από τις 323 εθελοντικές ομάδες με τουλάχιστον 30 πολίτες- μέλη η κάθε μια, ήδη έχουν εκφράσει επιθυμία συμμετοχής 103 και τα μέλη τους εκπαιδεύονται.

Στην τελική ευθεία για τη νέα αντιπυρική περίοδο ο κ. Βούγιας επεσήμανε ακόμη ότι φέτος ύστερα από έρευνα αγοράς και διαπραγμάτευσης, μειώθηκε κατά 30% το κόστος ενοικίασης των πυροσβεστικών ελικοπτέρων.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ

του εθελοντή πυροσβέστη με στόχο την ουσιαστική συμμετοχή στην προστασία του δάσους