Ενιαίο κέντρο αποφάσεων για φάρμακα, προμήθειες, συμβάσεις, προτείνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο London School of Εconomics

Η διαφθορά σκοτώνει την Υγεία

Ηλίας Μόσιαλος: Το ΚΕΣΥ να μετατραπεί σε Ανεξάρτητη Αρχή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2010 07:00 |
 Η διαφθορά σκοτώνει την Υγεία

Επέκταση του ωραρίου των νοσοκομείων ώστε να αξιοποιηθεί καλύτερα η υποδομή τους, κίνητρα στο προσωπικό του ΕΣΥ για αύξηση παραγωγικότητας, και μετατροπή σε Ανεξάρτητη Αρχή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) αντί για όργανο στο οποίο εκπροσωπούνται συνδικαλιστικοί φορείς, είναι μερικές από τις προτάσεις του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, για να υπάρξει βελτίωση στις παροχές Υγείας.

O κ. Μόσιαλος, καθηγητής στο London School of Εconomics, αλλά και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας της Σχολής, θεωρεί πως ανεξαρτήτως της καθιέρωσης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα πρέπει να υπάρχει ενιαίο κέντρο αποφάσεων για το φάρμακο, τις προμήθειες νοσοκομείων και τον έλεγχο και τις συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα καθώς, όπως λέει, η πολυδιάσπαση ευνοεί τη διαφθορά.

Πώς αξιολογείτε τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας;

Θετικά. Έγινε συστηματική καταγραφή και ανάλυση των προβλημάτων από τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας, και αντιμετωπίστηκαν τα άμεσα διαχειριστικά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν λόγω εκτεταμένης κακοδιαχείρισης και εγκατάλειψης του συστήματος την τελευταία τετραετία. Η αύξηση του προϋπολογισμού της Υγείας, παρά τη δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, θα επιτρέψει την υλοποίηση των αναγκαίων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών, και την επέκταση των δυνατοτήτων του ΕΣΥ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Έχει αρχίσει επίσης, η αποκατάσταση του διοικητικού ιστού του ΕΣΥ. Πώς θα μειωθεί η ροή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα;

Με το να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς και στο προσωπικό του ΕΣΥ, έτσι ώστε τα δημόσια νοσοκομεία να επεκτείνουν τη λειτουργία τους πέραν του καθορισμένου ωραρίου. Δεν είναι δυνατόν να μη χρησιμοποιείται η δημόσια περιουσία (π.χ. εργαστήρια, αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι) τις απογευματινές ώρες. Η πρωτοβουλία του υπουργείου Άμυνας να αξιοποιηθούν περισσότερο οι σημαντικές υποδομές των στρατιωτικών νοσοκομείων είναι αξιέπαινη.

Θα μειώσει η λίστα φαρμάκων τη φαρμακευτική δαπάνη;

Η λίστα φαρμάκων είναι ένα θετικό μέτρο που θα αποδώσει μόνο αν συνδυαστεί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Π.χ. ακόμα κι αν η λίστα έχει ως αποτέλεσμα τη μη χρηματοδότηση πεντακοσίων φαρμακευτικών προϊόντων (αριθμός αρκετά υψηλός με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα), οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν περισσότερα από έξι χιλιάδες προϊόντα. Είναι απαραίτητο τα νέα φάρμακα που θα χρηματοδοτούνται, να έχουν υψηλότερη κλινική και οικονομική αποτελεσματικότητα από φάρμακα που ήδη είναι διαθέσιμα στην αγορά. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δημιουργηθεί ανεξάρτητοι οργανισμοί αξιολόγησης της βιοϊατρικής τεχνολογίας και των νέων θεραπειών. Το υπουργείο Υγείας πρέπει να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία άλλων χωρών με τη συμμετοχή εκπροσώπων του στο ευρωπαϊκό δίκτυο ΜΕDΕV (που απαρτίζεται από εκπροσώπους κυβερνήσεων και ασφαλιστικών ταμείων).

Τι πρέπει να γίνει με τις τιμές των φαρμάκων;

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας έχει κάνει μια σοβαρή δουλειά στον τομέα των τιμών. Η δική μου άποψη είναι ότι το σύστημα τιμολόγησης θα πρέπει να αντανακλά την αγοραστική δύναμη της χώρας μας. Αυτό μπορεί να γίνει με τη στάθμιση των τιμών με βάση το ΑΕΠ. Είναι απαραίτητη επίσης, η συλλογή στοιχείων εξέλιξης των τιμών των φαρμάκων και κοστολόγησης των νέων φαρμακευτικών προϊόντων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό μπορεί να γίνει με τη σύναψη σύμβασης με την εταιρεία του υπουργείου Υγείας της Αυστρίας ΦΒΙG που συλλέγει τα σχετικά στοιχεία.

Είναι αρκετά αυτά τα μέτρα;
Η επιτυχία της υλοποίησης των μέτρων θα εξασφαλιστεί μόνο με τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων (Οικονομικών, Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Εργασίας και Υγείας) ή με την ανάληψη της ευθύνης για προμήθειες, φάρμακα και ρύθμιση ιδιωτικού τομέα από έναν υπουργό. Εναλλακτικά ο συντονισμός μπορεί να εξασφαλιστεί με δημιουργία Διυπουργικής Γενικής Γραμματείας.

Θεωρείτε πως το αυστριακό Σύστημα Υγείας είναι πλησιέστερο στην ελληνική πραγματικότητα;

Στη χώρα μας δεν υπάρχει μηχανισμός αγοράς και ελέγχου της ποιότητας και της καταλληλότητας, πόσω μάλλον της οικονομικής αποδοτικότητας των υπηρεσιών Υγείας. Με άλλα λόγια, το σύστημα είναι ανοιχτό ως προς τη χρηματοδότησή του, με συνέπεια το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν αναδρομικά οποιαδήποτε ιατρική πράξη.

Στην Αυστρία έχουν πολλά ασφαλιστικά ταμεία με βάση επαγγελματικές κατηγορίες όπως εμείς. Έφτιαξαν όμως έναν οργανισμό, όχι ενιαίο Ταμείο, που δεν έχει ως άμεσο στόχο την εξίσωση των παροχών αλλά τη συγκέντρωση των πόρων του τομέα της Υγείας και την αγορά υπηρεσιών, όχι όμως με την απλή πληρωμή των λογαριασμών αλλά επιλέγοντας τους φορείς με τους οποίους συμβάλλεται, καθώς και το είδος και την ποιότητα των υπηρεσιών που αγοράζει. Στη χώρα μας, ένας τέτοιος οργανισμός αν εξοικονομούσε χρήματα, θα έδινε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εξομαλύνει τις υπάρχουσες ασφαλιστικές ανισότητες, αυξάνοντας τις παροχές ορισμένων Ταμείων.

ΕΙΠΕ
Η λίστα φαρμάκων είναι ένα θετικό μέτρο που θα αποδώσει μόνο αν συνδυαστεί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση
ΕΙΠΕ
Στη χώρα μας δεν υπάρχει μηχανισμός αγοράς και ελέγχου της ποιότητας και της καταλληλότητας, πόσω μάλλον της οικονομικής αποδοτικότητας των υπηρεσιών Υγείας

«Να επανεξεταστούν οι συμβάσεις των γιατρών»

Τι πρέπει να γίνει για να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στον τομέα της Υγείας και τη μείωση της σπατάλης κατά 900 εκατ. ευρώ το 2011 και 1,2 δισ. το 2012;

Μεγάλο μέρος της εξοικονόμησης μπορεί να προκύψει από την καλύτερη διαχείριση των προμηθειών και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, των διαγνωστικών εξετάσεων και των παραπομπών στον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, οι δαπάνες ιατρικής περίθαλψης του Οργανισμού Ασφάλισης των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΟΠΑΔ) αυξήθηκαν από 119 εκατ. ευρώ το 2005 σε 261 εκατ.

το 2008. Η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε από 350 εκατ. σε 550 την ίδια περίοδο. Οι αυξήσεις είναι απαράδεκτα υψηλές για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών. Η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 36,5% μεταξύ 2006 και 2007, γιατί καταργήθηκε ο έλεγχος συνταγογραφίας από τους ελεγκτές του οργανισμού. Σε κάθε ασφαλισμένο του ΟΠΑΔ αντιστοιχούν εννέα επισκέψεις τον χρόνο σε γιατρούς, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ ο μέσος όρος για το σύνολο του πληθυσμού είναι πέντε επισκέψεις. Είναι αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα όπως: α) να επανεξεταστούν οι συμβάσεις των γιατρών με τον ΟΠΑΔ και να μη γίνουν νέες συμβάσεις, εκτός εάν υπάρχουν ειδικοί λόγοι. Σήμερα όλοι οι γιατροί μπορούν να συμβληθούν με τον ΟΠΑΔ, β) να επανέλθει ο έλεγχος των ελεγκτών γιατρών του ΟΠΑΔ στη συνταγογράφηση μέχρι να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ΟΠΑΔ αντιστοιχεί ένας γιατρός ανά 117 ασφαλισμένους, ενώ στην Ε.Ε. ο μέσος όρος είναι ένας γιατρός ανά 1.000!


«Κίνητρα για τους εργαζομένους του ΕΣΥ»

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε ξεπερασμένες νοοτροπίες και πρακτικές στο Σύστημα Υγείας;

Στο ΕΣΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία κυριαρχεί μια νομικίστικη θεώρηση για το τι πρέπει να κάνουν οι γιατροί και το προσωπικό (επιδιώκεται συμμόρφωση σε νόμους και κανονισμούς που συνήθως δεν επιτυγχάνεται επαρκώς), χωρίς να παρέχονται ενεργητικά κίνητρα. Έχουμε επίσης ισοπέδωση μισθών. Εάν μία γιατρός ή νοσηλεύτρια είναι πιο παραγωγική και ποιοτική, αυτό δεν θα οδηγήσει κατ΄ ανάγκην σε ταχύτερη εξέλιξη στο σύστημα ή σε καλύτερες αποδοχές. Είναι επομένως αναγκαίο να εξετάσουμε ποια κίνητρα μπορούν να αυξήσουν την αποδοτικότητα των εργαζομένων του ΕΣΥ.

Το ΚΕΣΥ βοηθάει ή έχει ξεπεραστεί ως θεσμός;

Ο ρόλος του ΚΕΣΥ μπορεί να είναι σημαντικός, αλλά η σύνθεσή του δεν θα πρέπει να βασίζεται στην εκπροσώπηση ομάδων ειδικών συμφερόντων και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Τα μέλη θα πρέπει να επιλέγονται με κριτήριο την προσωπική τους επιστημονική κατάρτιση και πείρα. Το ΚΕΣΥ πρέπει να αποκτήσει την απαραίτητη επιστημονική υποδομή για να παράγει εμπεριστατωμένες εκθέσεις, μελέτες και εισηγήσεις στην υπουργό Υγείας που θα αφορούν στην καταγραφή και ανάλυση των προβλημάτων του ΕΣΥ, τον προγραμματισμό των υπηρεσιών και των ανθρώπινων πόρων, τη συγκριτική μελέτη της ποιότητας και αποτελεσματικότητας όλων των φορέων Υγείας, και την πρόβλεψη μελλοντικών αναγκών λόγω των κοινωνικών και δημογραφικών εξελίξεων και της εξέλιξης της ιατρικής τεχνογνωσίας. Οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν με τη μετατροπή του ΚΕΣΥ σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή.

13
ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
07/02/2010 21:57
ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ Γ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Το πρώτο μέτρο που πρέπει να εφαρμοστεί, για να έχει άμμεσο οικονομικό αποτέλασμα είναι το ΓΝΩΣΤΟ ΠΛΑΦΟΝ, για τον ΟΠΑΔ εννοώ βέβαια όπου τα πράγματα είναι λίγο υπερβολικά. Μπορεί να εφαρμοστεί αμέσωσ ,εφαρμόζεται σε πολλές Ευρωπαικές χώρες και έχει την λογική ότι αφού τα Ιατρεία ανήκουν σε ένα φυσικό πρόσωπο (π.χ τον Ιατρό) αυτός δεν μπορεί να δέχεται 100 ασθενείς την ημέρα ή να κάνει 200 διαγνωστικές εξξετάσεις την ημέρα. Ετσι πολύ απλά αφου δεν θα μπορεί να υπερβαίνει ένα ανώτατο όριο δεν θαυπάρχει το κίνητρο για την υπέρβαση. Αυτή η λύση έχει προταθεί για τον ΟΠΑΔ το 1996 απο τον Κύριο Λιαρόπουλο ,καθηγητή των οικονομικών της υγείας. ΑΜΕΣΑ ΠΛΑΦΟΝ ΤΩΡΑ ΚΥΡΙΕ Γ.Γ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Θ.Α.
07/02/2010 21:09
Αρκετά σωστά πράγματα λέει ο κος Καθηγητής (και προσωπικά, δεν με ενοχλεί καθόλου εαν είναι από το LSE). Ερώτημα όμως. Γιατί δεν κάθεται στη καρέκλα κάποιου από τα δύo Υπουργεία, μπας και μπορέσει να εφαρμόσει κάτι ? Τουλάχιστον στο Υπουργείο Υγείας, οι ''''κυρίες'''' είναι για όλους αποτυχημένες και απλώς, η παραμονή τους επιδεινώνει το πρόβλημα.
Jimbo Jr
07/02/2010 17:45
NA DWSW KAI EGW 2 APO TA PERISTATIKA APO TO SYSTHMA YGEIAS. FYSIKA TO FAKELAKI (SYNH8WS) BASILEUEI.

1) SYGKENHS NOSILEUETAI STO "GENNHMATAS" - EGXEIRHSH GIA GLAUKWMA.
PLHRHS APOTYXIA (O TYPOS YPOTI8ETAI EINAI KAI KA8HGHTHS), XONTRO FAKELAKI SE OLOUS - AKOMA KAI SE AUTOUS POU METAFEROUN TOUS AS8ENEIS - KAI PLHRHS KOROIDIA (TELEIA PHGE, PERASTE GIA EPIPLEON EPISKEPSEIS - ALLOI FAKELOI EKEI). TO MATI XA8HKE.

2) SYGKENHS NOSILEUETAI STO ATTIKO. H ANTI8ETH EMPEIRIA. ARNHSH GIA OPOIODHPOTE FAKELAKI, POLY KALA APOTELESMATA, HRWES GIATROI STHN PA8OLOGIKH MONADA, POU ME EKANAN NA AIS8ANOMAI ASXHMA GIATI AMOIBONTAI TOSO LIGO.

SYMPERASMA? EINAI STON AN8RWPO KAI STH DIOIKHSH. EINAI KAI SE EMAS AN ANEXOMASTE GIATROUS-PALIAN8RWPOUS XWRIS NA TOUS KATAGKELOUME LOGW TOU EUAIS8HTOU THS KATASTASHS - EINAI KAI STO KRATOS POU PREPEI NA AMOIBEI TOUS EUSYNEIDHTOUS GIATROUS ARKETA PERISSOTERO.
Δημοσθενης Μπογδης
06/02/2010 21:00
Ποσοι ησαν οι Τελωνιακοι που συνεληφθησαν και πανε σε δικη για λοβιτουρες στα Τελωνεια , 10 ; Ας εβλεπα και 100 μεγαλογιατρους και μεγαλο λαμογια στο πεδιο της υγειας να παραπεμθουν σε δικη .... Και που εισθε φιλοι της Κυβερνησης και κυριες Ξενογιαννακοπουλου και Γενηματα , ετουτη τη φορα η Δημευση περιουσιων για τα κλεμενα να πραγματοποιηθει . Η υποθεση του Πετρου Μαντουβαλου στον Πειραια , που Γκησκεται : Τι γινεται και με το παραδικαστικο κυκλωμα . Και κει , καθαρισμα !
Αρπακολας
06/02/2010 18:48
Προς Κ.Π Σαν δεν ντρεπεσαι. Δηλαδη επειδη εσυ μονος σου αποφασισες να γινεις γιατρος και να εργαστεις στη Ελλαδα. Δεν σου το επεβαλε κανενας. Πρεπει γιαυτο να εισαι διεφθαρμενος και να φλωμοσεις το κοσμο στα φακελλακια σαν παρανομος εμπορας και αδυσοπητος χασαπης? Πηγαινε ρε να δουλεψεις ιδιωτικος υπαλληλλος καπου για να δεις την ελληνικη πραγματικοτητα. Ιδιωτικοι υπαλληλοι με διδακτορικα και δεν ξερω τι δουλευουν για ενα μεροκαμοτο. Ποιος εισαι που υπερασπιζεσαι τη διαφθορα και το φακελλακι και γδινεις το κοσμακη. Αν νομιζεις οτι αλλοι βγαζουν περισσοτερα πηγαινε σε καμια οικοδομη να δεις τι τραβαει ο εργαζομενος για ενα μεροδουλι. Αλλα δεν φτες μονο εσυ που εφτασε η Ελλαδα στα παγκοσμια ρεκορ της διαφθορας κοντα στη Νιγηρια και Υεμενη. Φταινε οι πολιτικαντηδες που διατηρουν τη διαφθορα στους γιατρους και σε ολλους τους δημοσιους υπαλληλος. Και αυτο για για να υπερασπιζονται οι ιδιοι τη δικη τους βρομια και τη χοντρη τους τη μασα.
888
06/02/2010 17:33
@ Κ.Α. 6/2/2010 09:03

ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΟΕΛΛΗΝΑ:
ΕΠΙΠΟΛΕΟΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣΤΗΣ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ,
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΣΤΕΡΛΙΝΕΣ!!!!
888
Κ.Π.
06/02/2010 15:30
Αν ο κ. Μόσιαλος θεωρεί ότι η αμοιβή των 20 ευρώ/επίσκεψη (ακαθάριστα και με Α.Π.Υ.) που (θεωρητικά) θα μου καταβάλλει ο ΟΠΑΔ έπειτα από τουλάχιστον 12 μήνες, όχι μόνο καλύπτουν τη φοίτησή μου επί 6 χρόνια στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, την ειδίκευσή μου επί 6 έτη στην Ελλάδα, το διδακτορικό μου δίπλωμα, τη μετεκπαίδευσή μου στο Λονδίνο (δυστυχώς όχι στο London School of Economics...!) και την μετεκπαίδευσή μου στην Ελλάδα και σε άλλη πανεπιστημιακή κλινική, αλλά ΕΠΙΠΛΕΟΝ ευθύνονται για τη διαφθορά στο χώρο της υγείας, τότε να το ξέρω για να καταγείλω τη σύμβασή μου για να σωθεί η χώρα... Λυπάμαι...
ΜΕΛΕΤΕΣ- ΟΜΕΛΕΤΕΣ- ΜΙΖΑΔΟΡΟΙ
06/02/2010 14:30
Πολλές μελέτες και ο ΕΛΛΗΝΑΣ αμα αρρωστησει είναι στο διάδρομο....
ΚΑΤΑ ΤΑΛΛΑ έχουμε μαζέψει όλες τις φυλές του κόσμου όλους τους ζητιάνους χωρίς υποδομές.....
ΚΑΙ πολλοί ηλίθιοι παρομοιάζουν τους ΕΛΛΗΝΕΣ μετανάστες με όλους αυτούς τους ΛΑΘΡΕΟΥΣ αγριάνθρωπους ,τους δουλέμπορους.......λαθρέμπορους.....
ΜΕΛΕΤΟ**ΠΑΡΟΛΟΓΙΕΣ, και πράξεις καμιά από τους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ..........


Γ.Α.
06/02/2010 14:20
Το οτι εχει αυτου του ειδους την δευτερη δουλεια απο ακαδημαικης πλευρας ειναι πολυ θετικο. Και τιμη του που μπορει να το κανει μιας και το LSD δεν ειναι ουτε ΕΜΠ,ουτε ΑΣΟΕ να μπαινει το καθε βισμα καθηγητης. Επισης εχει τις ολες τις απαραιτητες γνωσεις (skills) και ενημερωνετε συνεχως για τον κλαδο που ασχολειτε. Δεν εκανε πρωινη-μεσημεριανη εκπομπη ουτε ηταν τραγουδιστης ή μοντελο και μετα να εγινε πολιτικος λογο δημοσιοτητας και αρκετοι εκτος τοπου και χρονου Ελληνες να τον ψηφισαν.
ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΙΠΟΤΑ
06/02/2010 14:11
ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΕ ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ , ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ , ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΡΑΠΕΖΗΣ κλπ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ , ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΠΕΙ ΣΕ ΕΦΕΡΜΟΓΗ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΓΟΝΤΩΣ ΝΑ ΚΤΙΣΤΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΝΕΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ .
Αρπακολας
06/02/2010 12:39
Δυστυχως η Ελλαδα ειναι τριτοκοσμικη χωρα στην υγεια. Πουθενα στην Ευρωπη δεν γινεται αυτο το κακο. Αν δεν χωσεις χοντρα το φακελλακι στο γιατρο, στη αποκλιστικη στο διοικητικο υπαλληλο πεθαινεις. Οι αγυρτες γιατροι εχουν ταριφα για τα φακελακια και για καθε γιατρο και καθε αρωστια. Πολλες φορες και που πληρωνεις σε καθαριζουν οπως ο φουκαρας ο Κακαουνακης. Λενε πως το φιλοτιμο ειναι Ελληνικο χαρακτηριστικο και οτι διαφερουμαι απο τους ευρωπαιους. Εγω βλεπω οτι οι Ελληνες γιατροι ειναι σκετοι κατσαπλιαδες, πληρωμενα τομαρια και εμποροι της δυστυχιας του κοσμακη. Δεν φτανει που τον Ελληνα τον εχουνε ταραξει στους φορους θελουνε και φακελλακι οι αγυρτες. Σε ολα αυτα ευθυνεται η πολιτικη ηγεσια της χωρας που ταυτιζεται με τη μαφια των γιατρων. Ακουσατε ποτε το Γιωργακη να λεει σταρατα οτι θα κοψει το φακελακι. Οχι βεβαια. Αλλα απο μπουρδες και υποσχεσεις καργα. Αλλα φταιει ο και κατσαπλιας ο Ελληνας που ψηφιζει το καθε κομα για να κανουν το παιδι του δημοσιο υπαλληλο και να το παιζει βεζιρης εις βαρος των ιδιοτικων υπαλληλων. Αποχη απο τις καλπες για να μαθουν οι κατσαπλιαδες πολιτικοι οτι δεν περναει το "Ελληνικο κρατος δικαιου"
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
06/02/2010 11:17
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.!!! ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΜΟΝΟ Ε.Σ.Υ. ΑΦΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ.! O κ. Μόσιαλος, καθηγητής στο London School of Εconomics ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΙ ΟΛΑ!!!
Κ.Α.
06/02/2010 09:03
Και ι κ. Μοσιάλος έχει 2 δουλείες απ'' όσο φαίνεται... Σε μια χώρα που ο κόσμος δεν βρίσκει δουλειά με τίποτα.... Αγωνιστής και αυτός...