ΠΟΔΙ… ΠΑΤΑΕΙ στην Εθνική Τράπεζα η Εκκλησία, διεκδικώντας να έχει λόγο στα διοικητικά. Ζητεί δηλαδή να έχει εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο – υποστηρίζοντας ότι είναι από τους βασικούς μετόχους της- αλλά και να της διανεμηθούν τα προβλεπόμενα μερίσματά της.

Τα παραπάνω αιτήματα της Εκκλησίας διατυπώθηκαν χθες σε υπόμνημα που εστάλη από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και σε έκτακτη ενημέρωση Τύπου από τον διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ) κ. Αντώνη Ζαμπέλη.

Όπως τόνισε ο κ. Ζαμπέλης, η Εκκλησία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας. Κατέχει 9.300.000 μετοχές, δηλαδή το 1,5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Μάλιστα πρόσθεσε ότι καθίσταται ένας από τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους της Τράπεζας εάν συνυπολογιστούν οι 2.300.000 μετοχές των κληροδοτημάτων της Μητρόπολης Ιωαννίνων και οι 300.000 της Μητρόπολης Ηλείας. «Γι΄ αυτό θέλει να έχει λόγο σε ζητήματα της εταιρικής διακυβέρνησης της Τραπέζης».

Σημειώνεται ότι σήμερα πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας και γι΄ αυτόν τον λόγο η Εκκλησία παρακαλεί και απαιτεί από τους υπόλοιπους μετόχους να εκλεγούν ακόμη τρία μέλη στο νέο Δ.Σ. της Τράπεζας και μία από αυτές τις θέσεις να είναι δική της. Η νέα ηγεσία, πάντως, έχει προτείνει 12μελές Δ.Σ. Σε αυτό έχει προταθεί και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος αλλά εκπροσωπεί τα κληροδοτήματα Ηπείρου και όχι την Εκκλησία. Για τα μερίσματα

Αναφερόμενος στο θέμα της μη διανομής των μερισμάτων της, ο κ. Ζαμπέλης σημείωσε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και προβλέπει να μη διανέμονται τα μερίσματα «είναι αντισυνταγματικός». Και συμπλήρωσε ότι με τη μη διανομή των μερισμάτων η Εκκλησία στερείται περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό σημαντικό, όπως ανέφερε, αφού τα μοναδικά έσοδα της Εκκλησίας είναι από τα μισθώματα και τις μετοχές. Και όπως εκτιμούν εκκλησιαστικές πηγές, εάν η Εκκλησία στερηθεί και φέτος τα μερίσματά της κινδυνεύει να έχει ελλειμματικό προϋπολογισμό.